Reklama

Reklama

Draculův švagr

(seriál)
Česko, 1996, 4 h 32 min (Minutáž: 20–25 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Miloslav Švandrlík (kniha)

Hrají:

František Němec, Otmar Brancuzský, Břetislav Rychlík, Viktor Maurer, Arnošt Goldflam, Libuše Havelková, Mojmír Maděrič, Jan Hraběta, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(12)

Čo všetko sa môže prihodiť celkom normálnemu, trocha nešikovnému detektívovi, keď už konečne získa svoj veľký prípad? Čo všetko sa skrýva za nevinnou expedíciou do rumunských hôr? Aké tajomstvo skrýva záhadná drevená debna s výsledkami vedeckého bádania? Kto vôbec leží v rakve, o ktorú sa stará dementný hrobár? A kto je v skutočnosti tajomná pani doktorka, o výskumy ktorej sa živo zaujíma tlač?
To je len niekoľko otázok, na ktoré nájdete odpovede v našich príbehoch, ak vám neprekáža trocha napätia a strachu a radi sa zabávate na absurne vypoinotvaných stuáciách, ktorým nechýba nadsádzka. Ak sa chcete báť a vzrušujú vás tajomné a napínavé príbehy, práve teraz prišla vaša chvíľa!
Dozviete sa aj o uškrtenej laborantke, útrapách netalentovaného spisovateľa, ale aj o tom, ako sa vysporiadal s vplyvným a váženým literárnym kritikom, ktorý to s kritikou veľmi, veľmi prehánal. Ste zvedaví, čo sa môže stať, keď Vám ujde autobus a vy sa ocitnente v spoločnosti šialencov priamo pod starým stredovekým hradom? Alebo, aká spojitosť viaže tajomného pána s kyticou, čo nervózne čaká na nábreží, s posledným zločinom Markýza de Sade?
Rovnako si môžete vychutnať atmosféru mesta, ktoré obchádza strašidelný prízrak čoraz agresívnejšieho vraha, čo prepadáva ženy stredného veku a podrezáva ich britvou. Oceníte aj geniálny plán vraždy neznesiteľnej, ale bohatej manželky. Ste zvedaví, kto je tajuplný doktor Domián? Prečo sa ho boja kone, psy aj ľudia? Prečo zošalel miestny učiteľ? Aké tajomstvo ukrýva zanedbaný domček v údolí? Čo môže manželka objaviť vo vrecku saka svojho manžela? Čo láka úspešného violončelistu v starom zanedbanom pavlačovom dome? Čo sa tam odohráva?
Autorom neobyčajných, ponurých a tajomných príbehov je majster hororu a humoru v jednej osobe Miloslav Švandrlík, preto si môžete byť istí, že venovať im pol hodiny pozornosti bude stáť za to! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit tento hororový cyklus, ve srovnání s dnešními českými seriály rozhodně klenot, jak jen hereckým obsazením tak především obsahem. Těžké hodnotit je to i jako celek, protože části na sebe nenavazují, každá povídka je sice stejného žánru, ale každá je o něčem jiném. Z 12 částí mě dokázali zaujmout jen 6 a to "Guláš", sice otřepané téma, ale pointa dokáže zaujmout, vyděsit i rozesmát, "Doktor Domián" má působivou atmosféru, "Vášeň" by zasloužila celovečerní formu, protože dle mého je tou nejlepší povídkou, "Břitva" je na tom podobně jako předešlá povídka a navíc má skvělé obsazení, "Sokolí hnízdo" je zároveň nudná, ale překvapí závěrečnou pointou, která není nějaká převratná, ale zaujme a na závěr závěrečná "Láska na Kramberku" která oplývá nejoriginálnější zápletkou a sice předvídatelným, ale mraivým koncem. Naopak ty, které mě ani trochu nazaujali, ale spíše naopak patří hned první Pohřební vůz, Madkýz De Sade, Domek v údolí, zbytek je průměrný. Škoda jen, že se režie nechopil někdo jiný, kdo s žánrem umí pracovat, nechci nějak nařknout režiséra, ale lépe mu jdou komedie apod. a proto to také tak vypadá, všechny povídky obsahují humor, což mi u žánru horor nesedí, ikdyž musím uznat, že některé po stránce vtipu fungují, ale není to moje parketa. Dávám průměrné 3*. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Silně nevyrovnané. Některé povídky jsou nudné a zcela lineární (Pohřební vůz, Draculův švagr a celá řada dalších), jiné děsně úchylné (Poprava na Kramberku), některé těží z výborného obsazení (Břitva s manželi Preissovými), jiné ze skutečně dobrého příběhu (Uškrcená laborantka). Nejlepší je potom Geniální plán, který má jak skvělé obsazení (Lábus - Holubová), tak perfektní pointu. Zajímavé je, že někteří z nejlepších herců v seriálu hrají v těch nejhorších dílech - Němec i Maciuchová byli perfektní a obzvlášť mě potěšila sebeparodická "babička Libuška" Havelková v jinak otřesném Guláši. V celkovém součtu to ale působí jako chudý příbuzný něčeho od Roalda Dahla. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

12/12 Geniálně nenápadný novácký seriál z let 90., který se až letos dočkal zasloužené renesance na DVD. Série přepisů nejlepších povídek Miroslava Švandrlíka překvapuje svými ironickými pointami a samotné zpracování pak využitím nejrůznějších herců v nezvyklých rolích. Hlavně překvapující byla pro mě kvalita práce Kateřiny Brožové a Lukáše Vaculíka. Nejklasičtější ovšem určitě zůstává povídka Guláš s Arnoštem Goldflamem a Draculův švagr s naprosto skvostnou Hanou Maciuchovou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Žel neznám literární předlohu, ale tyhle povídky mi přišly poněkud nevyrovnané a někdy se až moc násilně a zbytečně tlačilo na pointu, přitom příběh byl takový nijaký. Zaujal mne Doktor Damián, ten je jak z jiného světa, ale potřeboval by víc prostoru a prokreslení postav, i daleko lepší zápletku. Příjemný je Domek v údolí a ještě docela ušly Láska na Kramberku a Guláš. Jinak skutečně jen takové povrchní a nevtipné plavání, taková první dobrá (tedy šlo to ještě domyslet a lépe proplést). V dílu Uškrcená laborantka hraje i sám autor knihy, Miroslav Švandrlík. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Švandrlíkove poviedky som čítal všetky v knihe "100 nejlepších hororů", takže sa pokladám za znalca predlohy. Musím priznať, že pánovi režisérovi Smyczekovi sa niektoré podarilo zadaptovať veľmi dobre, zato niektoré majú zmenenú kompozíciu (titulná Draculův Švagr, Sokolí hnízdo, Pohřební vůz) ale väčšinou sú dialógom z knihy verné. Najlepším dielom je bezpochyby Doktor Domián. Nefalšovaná hororová atmosféra, skvele vybraný herci a pôsobivé scény. Rovnako tak posledná poviedka "vášeň", u ktorej sa podarilo natočiť aj zopár fakt drsných scén. S niektorými poviedkami je to ale horšie a napríklad titulná "Draculův švagr" je vyložene podpriemerná a navyše obsadená otrasným Jaroslavom Sypalom, ktorý je ako herec úplne neschopný. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (11)

  • Seriál mal pôvodne mať 15 dielov, z dôvodu nízkeho rozpočtu však nakoniec neboli realizované, napriek tomu, že už boli scenáristicky spracované. (Zdroj: kniha „100 nejlepších hororů“ od Miloslava Švandrlíka) (Jello Biafra)
  • Tajomnú obec Marpov tu predstavuje mestečko Nový Knín. (Jello Biafra)
  • Filmovalo se i u rybníku Věžák v Českém Ráji. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama