Reklama

Reklama

My všichni školou povinní

(seriál)
TV spot
Drama / Rodinný
Československo, 1984, 13 h 4 min (Minutáž: 55–67 min)

Režie:

Ludvík Ráža

Scénář:

Markéta Zinnerová

Kamera:

Josef Pávek

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Miroslav Vladyka, Veronika Žilková, Jiří Bartoška, Jana Šulcová, Zbyněk Honzík, Milan Šimáček, Jaromír Hanzlík, Jana Preissová, Jana Janatová, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(13)

Snad každý vzpomíná na svá školní léta – ať už s nostalgií, úsměvem či dokonce nelibostí - nevyhnul se tomu nikdo. I proto se těší takové divácké oblibě filmy a seriály ze školního prostředí. Jedním z nich je i český seriál My všichni školou povinní, který v roce 1984 natočil režisér Ludvík Ráža. Opět tedy můžeme sledovat životní příběhy žáků, učitelů i jejich rodin, které spojuje jedna škola. Setkáme se s malým prvňákem Jirkou Olivou, jeho bratrem Lubošem, s Jitkou Povejšovou a Barčou Hrdinovou, Jolankou a Jindrou Joklovými, jejich rodiči soudcem Olivou (Jiří Bartoška) a jeho ženou (Jana Šulcová), herečkou oblastního formátu Alicí Povejšovou (Jana Preissová) a jejím manželem, hudebníkem Filipem Povejšem (Václav Hanzlík), budeme sledovat rozvodové problémy rodičů Joklových (Jiřina Bohdalová a Vladimír Brabec). V neposlední řadě je tu učitelský sbor: oblíbený učitel Lamač (Jiří Sovák), ředitelka školy (Věra Galatíková), krásně nesympatická nervní učitelka Hajská (Gabriela Vránová), nastupující učitel Michal Karfík (Miroslav Vladyka) a nová pionýrská vedoucí Jana Vychodilová (Veronika Žilková), učitelka Zmatlíková (Dana Medřická) a mnoho dalších. Všichni tu prožívají své osudy, někdy se vzájemně prolínající a nejen děti, ale i dospělí zjišťují, že se stále mají čemu učit a že jsou v životě i situace a věci, které už se nedají vzít zpět. Pochopitelně nechybí ani přiměřená dávka humoru. Jednotlivé postavy jsou vcelku věrohodně napsány i zahrány, takže diváky vtáhnou do děje, který společně s nimi mohou prožívat. A přitom si opět zavzpomínat na ta svá školní léta… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (249)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Tento seriál musíte brát s patřičným nadhledem. Divák se v dnešní době u některých scének zasměje, ale věřte, že v té době to tak opravdu chodilo. Potěšily mě výkony herců, které díl od dílu byly lepší a lepší. Nesmíme zapomenout ani na znělku, která v sobě skrývá určité kouzlo, které diváka nutí dát seriálu opravdu šanci a zkusit zhlédnout i další díly. Byl bych moc rád, kdyby se tento seriál znovu reprízoval. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tradici českého dětského filmu se rozhodla Markéta Zinnerová zúročit rovnou v celém seriálu ze školního prostředí. A řekl bych, že úspěšně. Dialogy sice šustí papírem, ale to není na škodu. Seriál i přes své soudruhování překvapivě nezavírá oči před ničím. Melouchaření, zjišťování, který rodič osmáka, co potřebuje na školu, by se mohl hodit a další. Navíc bych řekl, že spousta herců se tady opravdu překonává. Naprosto skvostnou Vránovou a Šimáčka chválí každý, ale jedno ze svých nejlepších představení tady předvádí i Bohdalová (takhle ztvárněné následky rozvodu, to se jen tak nevidí). Nemluvě o dalších v čele s klasickou kamarádkou Fišerovou, mentorem Sovákem (here nesnášející natáčení s dětmi, ale hrající snad ve všech filmech a seriálech pro děti), nervózní důchodkyní Bohdanovou, pozitivní Medřickou, tradičně výbornou Havelkovou, excelentním melouchářem Augustou, starostlivou mámou Syslovou, naivní Praisovou (ve scéně na třídních schůzkácn naprosto fenomenální), budižkničeu Štěpničkou a spoustou dalších, kteří se zde mihli třeba jen v sotva epizodních rolích. A výhrady nemám ani ke zde občas v komentářích kritizovaným Vladykovi a Žilkové, kteří jsou spíše oběťmi skvěle napsaných (a ještě skvěleji zahraných) vedlejších postav. Trochu jsem nepobral roli Jiřiny Švorcové, která akorát přizvukuje na poradách, ale když chce ředitelka něco důležité řešit, tak to řeší s Hadrbolcovou. Co mi vadí, je ústřední melodie, která je sice moc pěkná, ale jednoho by poslala do deprese, přestože seriál, i přes řešení mnoha vážných a neveselých problémů, má i veselou stránku. Takže hudba se podepisuje na jeho extrémně pochmurném vyznění, které, jak je vidět, vadí i mnoha komentujícím zde. ()

Reklama

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Jestli existuje nějaký horor, který ovlivnil mou dospívající mysl pak je to právě tento seriál. Nedělní ráno na ČT, školní úkoly přede mnou a jediná možnost úniku tento připitomělý seriál s nejdepresivnějšího prostředí, které může v choré mysli člověka vzniknout. Postavy působí nemocně, umučeně a depresivně. Atmosféra je šedivá, temná a hutná. Pokud chodíte na ZŠ s tím, že vám to prostě vůbec nejde, spolužáci vás trýzní fyzickými tresty a učitelé se vám posmívají, že nezapadáte do kolektivu pak je asi jasné, že vám tento seriál příliš nepomůže. A protože jsem měl bohužel smůlu na kvalitní výrostky po svém boku po celou základní školu, a velmi špatnou schopnost učit se nesmyslům tak je pro mě tento seriál ztvárněním syrové noční můry, kterou jsem prožíval. A nedej bůh abych to ještě někdy viděl....hrůza! PS: Socialistická školní výchova viděná v tomto seriálu bohužel vydržela na vesnických školách doposud....ufff a je to venku a hned je mi lépe. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nejdřív pozitiva. Největší pecka je Jirka Oliva a scény s ním považuju za nejkvalitnější momenty celého seriálu. Většina hereckých výkonů je na slušné úrovni. Je to tribut učitelům, kteří si to rozhodně zaslouží, já bych tu práci nedělal za nic na světě. A teď ta negativa. Je tam spousta zcela neživotných postav, Jitka povějšová je málo schopná herečka a překvapivě ani Žilková svou roli nezvládá. Celý seriál je překvapivě hrozně bezkrevný a bez energie, ačkoliv všecky předpoklady tu jsou. Zápletka dostačující a režisér na úrovni. Něco tam prostě chybí a není toho málo. 60% ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý seriál ze školního prostředí s hvězdným obsazením. Zaujme především Dana Medřická, Jiří Bartoška nebo Karel Augusta jako řemeslník. Postava úspěšného zpěváka Jaromíra Hanzlíka působí nechtěně vtipně. Jako netradiční filmový manželský pár se tu představí i Jiřinka Bohdalová s Vladimírem Brabcem. Seriál je "prošpikován" i několika trapnými, na tehdejšími dobu jistě nezbytnými scénami ze stranických schůzí apod. Největší perly zaznívají z úst Jiřiny Švorcové, což nás nepřekvapí. Naštěstí je tu takových okamžiků málo. Příběhy jednotlivých dětských, ale i učitelských postav si zřejmě dnes mladou generaci nezískají, ale pro ty starší budou možná příjemným nostalgickým pohlazením... Lehký nadprůměr. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (53)

  • Gabriela Vránová (učiteľka Hajská) spomína, čo sa jej stalo počas natáčania: "Keď sa seriál už vysielal, mi volala istá dáma. Kládla mi na srdce, aby som bola na toho Olivu (Milan Šimáček) dobrá. Márne som jej vysvetľovala, že to nie je v mojich silách, že by sa skôr mala obrátiť na scenáristov.“ (Raccoon.city)
  • Autorka scenára Markéta Zinnerová spomína, že keď zomrela Dana Medřická (učiteľka Zmatlíková) pred koncom natáčania v januári 1983: „Musela som scenár prepisovať. Plakala som pri tom. Napríklad scéna rozhovoru riaditeľky školy (Vera Galatíková) s Jirkou (Milan Šimáček) mala byť ešte s Danou.“ Vďaka strihačom zostala nakoniec postava Elišky Zmatlíkovej v desiatich dieloch. (Raccoon.city)
  • Některé scény se natáčely ve městě Tanvald na sídlišti U Lesíka. (SONY_)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama