Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 1
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele PanCitron k tomuto seriálu (28)

Kdo přežije (2000) 

Teď je to tady spíše hodnocení první řady, takže ohodnotím první řadu. Je to první série a je pravdou, že strategicky bylo všechno ještě v plenkách, přesto teď když jsem si to podruhé opakoval musím říct, že ta série má stále něco do sebe. Je tam ten kus toho dobrodružství, který těm novým sériím žalostně chybí a k tomu plno nezapomenutelných momentů. Hlasování podle abecedy, kokosový telefon či projev o hadech a krysách na závěrečné kmenové radě. Prostě výborný start k výborné soutěži. Nejoblíbenější hráči Rich, Rudy, Greg ()

Austrálie (2001) (S02) 

V Australské sérii není nouze o opravdu parádní momenty způsobené převážně přírodou, ovšem herně je stále v počátcích a poprvé se je celá soutěž významě ovlivněna zraněním. To a celková strategie "kdo si to nejvíc zaslouží" je pro mě asi největším zklamáním, které sráží tuto sérii dolů. Jsou tu rozhodně sympatičtí hráči a vítěz opravdu hru dokázal celkem solidně držet ve svých rukou, ovšem i tak pro mě slabší než Borneo. oblíbení hráči: Jeff, Elisabeth, Keith ()

Markézy (2002) (S04) 

Dost slabá série, za kterou může velkým dílem i to po čem každý divák touží. Vzpoura těch na spodku aliance. Série měla poměrně zajímavý úvod, ale shodou okolností a podivných twistů se ti nejzajímavější "podřezali" moc brzo na počátku hry. Oblíbení hráči: Gina, John ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Pirátsky laděná série, plná podrazů a skvělých zvratů. No a ačkoliv mě osobně celkově tolik nezaujali soutěžící, kvůli "fenoménu" jménem Jonny Fairplay (a jeho babičce) to stálo za to vidět. Nejoblíbenější hráči: Jonny Fairplay, Burton ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

Jména hráčů "slibovala" hodně a nakonec bohužel všechno skončilo v jedné velké dokonalé a nežáživné One Man Show. Pro mě byla tahle řada jako celek jedno velké zklamání. ()

Vanuatu (2004) (S09) 

Celá série působila dost houpavě. Měla silný úvod až do nového rozházení kmenů, ale další dech nabrala až pár dílů před finišem. A k tomu hra vítězné osoby, která sice nebyla úplně perfektní, ale přesto bavila a svým průběhem v podstatě dost fascinovala. Nejoblíbenější hráči: Julie, Leann, Chad, Eliza ()

Palau (2005) (S10) 

spoilery: V podstatě dvě série v jednom se dvěma neskutečně silnými příběhy. První vypráví o Steph a destrukci Ulongu. Možná je v tom cítit taková malá zlomyslnost produkce, ale sledovat jak se kmen postupně zmenšuje a závěrečná dvojice bojuje místo o milion dolarů "jen" o setrvání ve hře má své osobité kouzlo. Druhá je pak o přátelství, které v mnohém přesáhlo hru samotnou. Příběh Iana, Katie a Toma se stal jen díky prvnímu příběhu. Ostatně, když většina hráčů jednoho kmene prožije v první části spíše pohodovou dovolenou v Tichomoří, je jasné, že to někdy musí někde vybuchnout. A ačkoliv to všechno paradoxně kulminuje spíše při závěrečné dvanáctihodinové soutěži než na závěrečné kmenové radě, je z toho cítit, jak je to tentokrát poměrně osobní, což jen utvrzuje, o jak výjimečnou sérii se ve skutečnosti jednalo. Samozřejmě, úvodní twist byl nespravedlivý a je tam pár dost diskutabilních kroků, zároveň z toho je ale i cítit troška toho pravého nadšení pro dobrodružství, což je věc, kterou je fajn si s tou sterilitou nynějších sérií oživit. Nejoblíbenější hráči: Steph, Tom, Ian ()

Guatemala (2005) (S11) 

Jen málo sérií je vysloveně tématických k dané oblasti a nutno říct, že Guatelmala v tomto bodovala na jedničku. A to nebylo všechno. V Survivoru mám rád plno drobných twistů produkce a tu jsme si je opravdu vrchovatě užíval. Ať už příchodem úžasně hrající Steph a dost jalového Bobby Jona, hlasováním o imunitě či představení tajné imunity. Hráčský výběr povedený, takže v přítomnosti "hvězd" nikterak nezaostávali, i když přiznávám že mužské osazenstvo jsme měl torchu problém od sebe rozeznat. Jinak série zajímavých strategií, podivných rozhodnutí a několika pěkných blindsidů. Oblíbení hráči: Steph, Brian ()

Cookovy ostrovy (2006) (S13) 

Nádherné prostředí Cookových ostrovů a hlavně jedna z nejsympatičtějších hráčských sebranek co jsem doposud viděl. A všemu vévodily zvraty, které vycházely jak soutěžícím, tak produkci. S napětím jsem očekával jednotlivé epizody jako málo co v poslední době. Nejoblíbenější hráči: Yul, Jonathan, Parvati ()

Fidži (2007) (S14) 

Myslím si, že v podstatě to rozdělení bohatý/chudý byl celkem dobrý nápad, kterému ale chyběl trochu lepší koncept (třeba častěji rozhazovat kmeny). Takže byla pak první část relativně monotónní co se soutěží týče. Hlavní tahák bych viděl hlavně ve vážně povedených kmenových radách a celkově část po sloučení měla neskutečný spád. Podle mě dost podceňovaná série. Oblíbení hráči: Yau-Man, Earl ()

Čína (2007) (S15) 

Hodně kvalitní série v nádherném Čínském prostředí a jak už bylo mnohokrát řečeno i se skvělým výběrem hráčů. Byly tu ty správné rozepře, nesmírně originální soutěže, nečekaná vyhození a především skvělá dvojice taktiků. Pro mě rozhodně kvalitní série. oblíbení hráči: Amanda, Todd, P.G. ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Po právu označeno jako jedna z nejlepších sérií vůbec. Tolik blindsidů a zvratů, že z toho oči přecházeli a tak snad jediné co opravdu zamrzelo bylo zranění jednoho jistého hráče, který musel následně opustit soutěž dříve než bylo zdrávo.nejoblíbenější hráči: Jonathan, Parvati, Amanda ()

Gabon (2008) (S17) 

Hlavním tahákem této řady je definitivně výběr lokace. Pravděpodobně na krásnějším místě se žádná série asi dosud neodehrála (snad Čína by možná mohla trochu konkurovat) a sní spojené originální soutěže. Výběr soutěžících taková klasická směska našli se favoriti, našli se dost nesympatičtí hráči. Z počátku mi se mi v hlavě vytanuly vzpomínky na dosti zlé Thajsko, ale naštěstí se série postupně celkem zvedla a celkově ukázala poměrně slušnou hru Oblíbení hráči: Ace, Ken ()

Tocantins (2009) (S18) 

Nečekaně dobrá série. Úvod mi sice přišel relativně slabší, ale náhle po sloučení obou kmenů celá série nabrala spád a všechny nitky hlavních hráčů této série začaly pomalu proplétat až do skvělého finále. Rozhodně série velkých hráčů a skvělých podrazů na další úžasné lokaci. A Coach je kapitola sama pro sebe Nejoblíbenější hráči: Stephen, JT, Tyson ()

Samoa (2009) (S19) 

Tohle byla hra Russella Hantze. Což je plusem a zároveň minusem, této série. Nádherné zvraty, skvělé prostředí, jen ti ostatní nevýrazní hráči zamrzeli. Nejoblíbenější hráč: Russell Hantz ()

Hrdinové proti padouchům (2010) (S20) 

Už při seznamu hráčů této řady se dalo čekat, že se bude jednat o velký souboj a oproti první All-stars k němu i došlo. Hlavně (nepřekvapivá) "bitva" o nadvládu v kmeni Villains a jejíž následky zajisté udělali z této série tak fenomenální podívanou. Byla krása sledovat všechny ty až šílené tahy, rozhodnutí a perfektní podrazy a to vše s oblíbenci předchozích řad. Ano někteří šli moc brzo, přesto v takovém množství s tím člověk musí logicky počítat. A vítěz rozhodně zasloužený. O mnoho lépe zahraná hra než předtím, ačkoliv z finálové trojice bych to přál komukoliv. Nejoblíbenější hráči: Russell, Parvati, Sandra, Steph, J.T. ()

Nikaragua (2010) (S21) 

Nicaragua přivedla na scénu Survivora celkem dost opravdu zajímavých hráčů (jež trochu zastínila jejich ega), ovšem ke vší škodě nakonec měli prim absolutně jiní, což se odrazilo ve směřování celé série. Přesto herně rozhodně zajímavá řada s jedním z nejhorších vítězů vůbec. Oblíbení hráči: Brenda, Marty, Sash ()

Ostrov vykoupení (2011) (S22) 

K téhle serii asi nespoileroidně nelze nic moc napsat, krom obligátního že se tu vyskytla jedna z nejlepších herních strategií vůbec, takže dále následují SPOILERy. Tahle řada vzešla částečně z nápadu udělat duel mezi Russell Hantzem a Robertem Marianem. Což v hlavě producentů určitě znělo výborně, ovšem tvůrci si možná trochu neuvědomili, o jak moc rozdílné "charaktery" se jedná. Zatímco mít Roba v týmu je jednoznačně plus co se soutěží a práce v táboře týče, Russell je přeci jen automaticky nepřítel No. 1. Takže zatímco Russell měl hned hlavu na špalku pomalu jen co vystoupil z vrtulníku (pravda se dorazil opakováním stejné herní strategie), Robertův tým hrál tak trochu kdo mu proleze ř*tí co nejdál. Přesto i tak nelze neupřít Marianovi, že zahrál excelentní a takřka bezchybnou hru, která oproti první all-stars sérii i náležitě bavila ("Dej mi imunitu a nevyřadím tě", zahazování papírků s imunitami,...) a zcela oprávněně si došel pro vítězství. A co se týče novinky této řady - Redemption Islandu, považuji za jeden z nejhorších nápadů vůbec. Podle mě tím samotná TC trochu ztratila na zajímavosti a snad jediná opravdu dobrá věc byla, že vyřazený dostal prostor se ještě trochu rozvykládat. Nejoblíbenjší hráči: Robert, Stephanie V. ()

Jižní Pacifik (2011) (S23) 

Zatímco minulá série byla tvrdě pod palcem jedné osoby a tak se nikdo o žádný zvrat nepokusil, tentokrát se se jich pár našlo - bohužel často čistě hypotetických. Alespoň co se týče Redemption islandu nadešlo pár změn a konečně měl i nějaké strategické využití. Myslím, že pro obě dvě série to bude při zpětném pohledu zajímavé zpestření, ale vidět potřetí bych to už nemusel. Vítěz mizerný. Nejoblíbenější hráči: Coach, Jim ()

Jeden svět (2012) (S24) 

I přes předchozí původní obavy fanoušků jak zle dopadne soužití obou týmů na jedné pláži, to nakonec dopadlo přesně jak mělo. Oba kmeny si šli po krku a především tam padlo mnoho velice zajímavých/bláznivých kroků. Škoda že do toho opět vstoupilo zranění, které zvrátilo hru v téměř dokonalou, ovšem zároveň i divácky trochu nezáživnou herní show jedné osoby. A naprosto SPOILERodině teď musím napsat, že se tak zrodil jeden z nejzaslouženějších vítězů vůbec. Nejoblíbenější hráči: Kim, Colton, Jonas ()

Reklama

Reklama