Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Herb Brooks byl jmenován trenérem amerického hokejového týmu pro Olympijské hry v Lake Placid v roce 1980. Nastiňuje svůj plán, kdy chce hru postavit na kanadsko-ruském hokejovém stylu, což hned v úvodu vzbuzuje nejistotu. Brooks říká, že tímto způsobem lze porazit i dosud neporazitelné Sověty. Od vedení dostává volnou ruku ve výběru týmu a v tréninkových metodách. Brooks přizve do realizačního týmu jako svého asistenta Craiga Patricka a poté vybírá na kempu v Colorado Springs 26 hráčů z řad amerických universit. Začátky přípravy jsou těžké. Hráči mají mezi sebou nevyřízené účty. První přípravný zápas absolvuje tým v Norsku s místní reprezentací a ten končí remízou. Brooks zuří, nevidí v týmu zápal pro hokej, a tak po zápase nenechá hráče odejít do kabiny, ale dá jim velmi těžké a náročné tréninkové dávky. Hráči tak pochopí, že Lake Placid nebude jen výlet a zábava. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (419)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Netuším, zda lze organizovaným věřením způsobit zázrak, ale víra Herba Brookse ve svůj tým ho přinesla. Hokejovej turnaj na Olympijských hrách v Lake Placid v roce 1980 měl být totiž opět triumfem neporazitelný kamándy CCCP, která měla zašlapat do ledu studentíky ze zemí, kde se hráči mohli živit hokejem profesionálně a tudíž je opomněl baron de Coubertin pozvat na oslavu ladnosti amatérskýho sportu. Dobře si pamatuju skřípění svých zubů, když našlapanej československej tým podlehl nějakým studentům z USA. Tehdy jsem vůbec netušil o existenci nějakýho trenéra Brookse a skutečnostech, že již mnoho měsíců připravuje tým složený ze správnejch (nikoliv nejlepších) hráčů na základě sovětských tréninkových zkušeností s fyzičkou, k čemuž přihodil něco z psychologický brašničky. Před zápasem s CCCP věděl, že devětkrát z deseti z případů Sověti bez problémů vyhrají, ale v tom jednom zápase se může stát cokoliv . Tehdy se stal zázrak (http://www.youtube.com/watch?v=NuBcvNmsVvs), když Američané jako první tým po dlouhý době dokázali se Sověty bruslit po celou dobu utkání a všechny proměnlivý faktory se ten den převážily na stranu hvězd a pruhů. To všechno se mi moc líbilo. Jediným problémem pro mne bylo to, že snímek byl politicky pojatej jako souboj brutálních Sovětů s hodnými Americkými chlapci, kteří by nikdy nikoho neomlátili o mantinel a vítězství na OH bylo zastrčeno do pozadí na úkor zápasu se Sověty. Přitom v těch dvou dnech, kdy se mužstvo připravovalo po historickým vítězství na zápas se silným Finskem, musel Brooks prokázat asi nejvíce motivačního umu ve svý trenérský kariéře. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hokejový zázrak je hodně špatnej sportovní film, ve kterym navíc toho hokeje moc neni, ale neustále se tam kecá o vlastenectví a o bohu. Nemam rád hokej a filmy, kde se dialogy skládaj z vět typu "Bůh žehnej americe. Bůh nám pomáhej. Za jakej hraješ tým, chlapče? Za USA!!!" a podobný kecy, ty úplně nesnášim. Ten film jsem vyloženě přetrpěl a dalo mi to fakt zabrat, abych to vydržel až do konce. No a ten konec byl teda taky úchvatnej. Celej film mi dal asi tolik, jako kdybych si někde našel výsledky hokejovejch utkání na olympiádě 1980. Jedinej důvod, proč tomu nedám odpad, je Kurt Russell, takže 1 hvězdička a to je až až... ()

Reklama

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Já jsem váš trenér. Kdybyste potřebovali přítele, zajděte si za doktorem nebo za Patrickem..." --- Silný příběh o silných lidech, takový je "Miracle". Přesto u mě tenhle film naráží v jedné podstatné věci, kterou mu přitom ani nelze pořádně vyčítat. Se znalostí konečného výsledku finálového mače se Sbornou jsem si při jeho sledování neokousal všechny nehty, jakkoliv byl skvěle natočen. Navíc šlo už při rozjezdu vesměs každé akce poznat, zda skončí gólem nebo ne. Tak jako tak zpracování takové té omáčky - Brooksových motivačních řečí a činů, drsné předolympijské přípravy - mi sedlo dokonale a právě na to jsem se těšil ze všeho nejvíce. Russell se nelehké úlohy chopil se ctí a legendárního kouče ztvárnil s maximální přesvědčivostí (dokonce i podobný mu trošku je). Naopak tvůrci absolutně propadli při obsazení "kruťáka" Tichonova. To tam rovnou mohli dát jeho vykulenou sochu v životní velikosti, schopnou tak akorát otáčet hlavou doprava - vyšlo by to nastejno. Nicméně ani tohle selhání nezabránilo panu mrazíkovi, aby se mi při závěrečných oslavách nejednou proběhl po zádech. Uvítal jsem ho, vždyť právě díky němu jsem si pořádně uvědomil, jaký úspěch zaznamenal před lety Růžička a spol. v Naganu. Tamto i tohleto byly doopravdické zázraky. Máme být skutečně na co hrdí, stejně tak jako Američané (odpusťme jim tedy místy poněkud křečovitou snahu za každou cenu glorifikovat své hochy a naopak srážet Sověty). --- "Tak co, věříte na zázraky?" ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zcela určitě možná největší sportovní zázrak v historii. Bohužel filmu škodí více scén jako byla ta s píšťalkou po odfláknutém zápase. Kurt Russell v roli trenérské legendy uspěl. Je pravdou ovšem to, že když jsem film viděl poprvé tak se mě líbil určitě více. Samotný hokejový zápas je stylově nezajímavý až běda. Divák toho ze samotné až tolik zajímavého nevidí. Navíc filmu ublížila zbytečně nataženost střední pasáže. 75% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Česko-slovenského fanouška musí potěšit, že se v americkém filmu o hokejové reprezentaci Československa hovoří jako o druhé nejlepší na světě a že z nich výběr USA měl strach. Daleko větší obavy však měl pochopitelně ze sovětské sborné, v podstatě neporazitelného mužstva. Škoda, že na olympijské hry tenkrát ještě nejezdili hráči z NHL, bylo by to jistě zajímavější a dost možná by Sověti nedominovali takovým způsobem, avšak pro Čechy je to dobře, protože na turnaji století pak mohli být těmi, kdo profesionály z nejlepší ligy světa porazil poprvé na slavném turnaji, turnaji, který byl setkáním nejlepších hráčů světa. Snímek Hokejový zázrak je zdařilý, ukazuje přesně to, co je v podobném žánru třeba, Kurt Russell hraje svoji roli skvěle, hudba příjemně podbarvuje scény a když si vezmeme, že je to do jisté míry rekonstrukce skutečných událostí, musíme být spokojeni. Chvílemi to je pro našince až moc proamerické, ale ono se není čemu divit, když jde o americkou reprezentaci. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • Při zápase v Norsku je zřetelně vidět, že se hraje na úzkém severoamerickém kluzišti. (JerryPilsen)
  • Po třetím gólu USA proti SSSR odjíždí po oslavě branky deset hráčů z ledové plochy, nicméně hokej se hraje na 5+1 a další hráči na led po gólu nenaskákali. (dom156)
  • SPOILER": Snímek se od skutečnosti v některých detailech odlušuje. Například ve filmu se Jack O´Callahan (Michael Mantenuto) při posledním přípravném utkání se Sověty před olympiádou zranil a během olympijských utkání nastupuje až při zápase finálové skupiny proti Sovětům. Ve skutečnosti se však skutečný O´Callahan objevil již v zápasu základní "modré" skupiny proti Rumunsku, kde si připsal asistenci k brance, kterou Rumunům vstřelil Steve Christoff. (bigwendy)

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Kurt zase trenérem?

Kurt zase trenérem?

01.02.2005

Poté co Kurt Russell ztvárnil legendárního hokejového trenéra Herba Brookse ve filmu Miracle, asi patrně našel v tomto pro film vděčném řemesle zalíbení. Od hokeje si tentokrát odskočí ke koním ve… (více)

Reklama

Reklama