Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (267)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Po nadšených recenzích jsem čekal o něco silnější výsledek. Je fajn, že se více tlačí na příběhovou strunu (navíc okolo jediné opravdu zajímavé postavy celé série), ale princip pomsty osobní rovinou příběhu nic nepřidává (protože přichází až poté, co už Jigsaw existoval), vražedné scény nijak nevybočují, zúčtování s "hlavním padouchem" je vyloženě neuspokojivé a snaha o překvapivou pointu se, minimálně v mých očích, minula účinkem. Na rozdíl od Spirály to ale drží aspoň pohromadě, nikdo nepůsobí směšně a nějaké ty emoce v tom fungovaly. Napětí už méně, když je celé finále postavené sice na vychytralé změně směru, ale vzhledem k budoucímu vývoji série víme, jak musí dopadnout. 50 % s tím, že dál už si není třeba. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Saw X se ve dvouhodinové stopáži snaží nejdříve o drama o umírajícím na rakovinu a později chce knokautovat sofistikovanými zvraty, ale při všudypřítomné scénáristické a režijní tuposti je to k ničemu. Tupostí myslím stylizaci sadistického masového vraha do role mučedníka a soudce, se kterým máme souciíit, když hledá záchrannou léčbu; a kterému máme následně držet palce ve zmasakrování těch, kteři s ním vypekli. Přičemž potrestání hlavní záporné postavy, na které čekáme celý film, je nejméně “uspokojivé”. Tupostí myslím komicky přepálenou scénu se střevama, anebo že postavy při waterboardingu krví nenapadne natočit hlavu do strany, aby jim netekla do obličeje. O schopnostech jedné z obětí při chirurgickém výkonu na sobě samém nemluvě. O co více než většina diváků mám rád HOROR, o to více mi vadí, když je s ním nakládáno jako s žánrem pro idioty. ()

Reklama

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Sérii Saw mám hodně rád, zejména v první dekádě tohoto století, v době jejího největšího hypu, jsem ji doslova žral. S odstupem času musím říct, že mě to trochu pustilo a mám už radši jiné věci, ale pořád mě to baví, takže se nestydím označit Saw za svou srdcovku. Na desátý přírůstek jsem byl zvědavý, ale hrozil jsem se dvouhodinové stopáže – po zhlédnutí mohu konstatovat, že s délkou filmu nemám žádný problém a v rámci narativu je opodstatněná. Saw X předchozí dění nijak nerozvíjí, naopak se pořádně zaměřuje na Johna Kramera – představuje nám ho do větší hloubky, podrobně rozpitvává jeho psychologický profil a dokonce nám v plné parádě předvede i jeho lidskost a zranitelnost. V první části se děj nikam nežene, dává si na čas, aby vybudoval silné podhoubí pro pozdější dění. Jde samozřejmě o Saw film, takže se to v určitý moment zlomí a je nám v nahuštěném sledu nabídnuto to, co všichni od této série očekáváme a vyžadujeme – a nutno podotknout, že některé pasti jsou extrémně intenzivní, takže po krvi a řezničině lačnící diváci si nepochybně přijdou na své. Jednu konkrétní past, zaměřující se na mozek (vzpomněl jsem si u toho na legendární scénu z Hannibala), bych postavil na úroveň toho nejlepšího, co kdy série vyplodila – několik opravdu extrémně intenzivních minut, které mi slušně pocuchaly nervy. Fanoušci série musí být zákonitě spokojeni, tohle snad ani lépe dopadnout nemohlo. Pokud by mělo jít o poslední díl s Tobinem Bellem, tak jde o vydařenou labutí píseň. BTW: Ze všech deseti kousků skládačky považuji jediné Jigsaw za sranec, což je u takto plodné série zázrak. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Saw X  je pre mňa istým spôsobom klenot. Po takmer dvadsiatich rokoch mi oprášila spomienky na jednotku a dvojku a chvíle, ktoré som spolu s nimi zažil. Na obe spomínané sa síce nechytá (špeciálne na jednotku, tá je neprekonateľná), ale svoj sentimentálny účel u mňa splnila. Na plný počet, skrz kopec blbostí (črevá, lobotomia, watering s krvou...), sa nedostanem bohužial, avšak príbeh  nie je podľa mňa odfláknutý a ja som bol slušne našponovaný až po záverečné titulky. P.S. Normálne mám chuť sa vrhnúť na všetky časti znovu. Snád' sa ale z toho vyspím. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatřím ke skalním fanouškům série a upřímně řečeno celé mi to přijde na jedno brdo. Ale tady jsem se překvapivě bavil víc, než bych čekal. Samozřejmě mustr je stejný jako u předešlých dílů, ale tím, že je to pro Kramera hodně osobní, získává film trochu odlišný nádech. A to mě bavilo. Naví jeho hlavní oponentka v podání Synnøve Macody Lund byla fantastická svině, které nelze přát nic jiného než vraždu, smrt, zabití. Samotné procedury byly podány tématicky, byly nápadité a řádně brutální. Jedinou výtku mám k finále. To už bylo moc překombinované a zúčtování s hlavní záporačkou velmi neuspokojivé. Škoda. Ale v rámci celé série se i tak jedná o jeden z nejlepších dílů. Ne-li úplně nejlepší. 75% ()

Galerie (105)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o první film z této franšízy, který se odehrává v Mexiku. (mikki089)
  • Natáčení probíhalo v Mexico City od konce října 2022 do února 2023. (bianci)
  • Jedná se o první díl série, ve kterém se neobjevuje policie vyšetřující vraždu. (Claw)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama