Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice slušně natočený válečný snímek. Převážná část filmu je jen o akci a nemá nějakou hlubší myšlenku ale jako akční podívaná funguje skvěle a to hlavně díky dobře natočeným a docela krvavým bitevním scénám. Jinak postavy jsou strašně ploché a atmosféry film také moc nepobral. Prostě jen střelba a výbuchy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Randall Wallace už nějaké to peklo na plátně prožil. Buď přichystal peklo divákům coby režisér Muže se železnou maskou, nebo naopak anglické vrchnosti, když proti ní coby scénárista vyslal legendárního skotského hrdinu a jeho bandu (Statečné srdce). Než se dozvíme, jak dopadne jeho další spolupráce s Melem Gibsonem (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny), můžeme si připomenout tuhle důležitou bitvu vietnamské války. Z podzemních katakomb se hrne přesila Asiatů a tohle vítězství bude stát hodně lidských životů. Výsledkem je jakási pietní rekonstrukce, solidně autentická, slušně natočená, jenže až příliš disciplinovaná. Což je možná škoda. Kolem sviští kulky, mladíci ve zpomalených záběrech padají, nechybí patetické emoce, ale pořád je to hrozně naškrobené. Necítil jsem onu vůli po vítězství, nevnímal jsem silné individuality, necítil jsem, jak „bolí“ hrdinství. Jasně tak kraluje charismatický Gibson, který byl toho času na hereckém i diváckém vrcholu. O to větší škoda, kde se nachází dnes – když ho ty mrchy nenažrané odstřihly od áčkových projektů. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Le Massacre! V úvodu se seznámíme s těmi fajn americkými hochy a jejich skvělými manželkami, aby za pár desítek minut vypuklo peklo nepřetržitého křiku a rachotu, ve kterém se bez bázně a hany prochází Mel, udílející rozkazy na všechny strany. Ťamani jsou zase tak trochu za ťulpasy, neschopné trefit vlastní nohu, natož nepřítele, ale přinejmenším nejsou představeni jako zlé bestie... prostě jen lidi s jinými ideály, zakutaní v kopci jak termiti a zaplavující krajinu zrovna tak. Strhávám hvězdičku A) za náboženskou agitku B) za přílišný patriotismus. Kdyby se film více do hloubky věnoval lidem a válce, kdyby výrazně ubylo amerických vlasteneckých a náboženských keců, kdyby to zkrátka nebylo až TOLIK americké... Ale na "kdyby" se nehraje a nemůžu tvrdit, že by mě tenhle film zklamal, rozhodně jsem se nenudila. Zmatek, špína, řev a krev - přišlo mi to jako celkem realisticky ztvárněné válečné běsnění a hodlám se na to jednou podívat znovu. Prozatím zůstávám u solidních 70%. Jestli nejste udělaní z Melových modrých kukadel, klidně jednu až dvě hvězdičky strhněte:-). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $78,122,718Tržby Celosvetovo $114,660,784║ Režisér Randall Wallace potvrdil že je viac než zručný režisér, z príbehu saje veľa emócií, surovej akcie, vojnovej neúprosnej brutality, popri tom stíha slušne rozvíjať ľudské príbehy, či už priamo na krvavom fronte ale aj v zákutiach domov tŕpnucich manželiek, k tomu pekne sadne vizuál(kamera Dean Semler) aj hudba(Nick Glennie-Smith). Možno miestami to príde až moc patetické a patriotizmus, či kresťanstvo prezentujúci Gibson to trošku miestami preháňa ale dá sa toto Americké vojnové utápanie uniesť. Ináč Gibson opäť ťahúňom, dobre sekunduje kamenný "dedo" Sam Elliott. Jeden z mála tých skutočne prínosných kvalitných filmov o vojne, natočených v novom tisícročí. /videl v kine: 90%/ ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jakožto průměrný příspěvek do žánru válečné drama je to celkem solidní. Co zde však nalezneme, jsou solidně natočené válečné sekvence. Dostatečně surové a dynamické na to, aby diváka vtáhli do děje. Zajímavé jsou i některé momentky (deník japoneského vojáka, rozesílání dopisů, dámské posezení). Bohužel však válečná tématika jako taková nedokáže nějak hlouběji oslovit a tak nám ve výsledku vychází pouze průměrný válečný film, kde si člověk bude užívat výbuchy a přestřelky, nebude však šokován válečným peklem. To zde kromě několika záběrů (rozřezávání tváře) nenajdeme. Zamrzí i přílišná dávka patosu, která nás ke konci čeká (zpomalené záběry jsou velmi otravné). Žádná hlubší myšlenka. Celek je až příliš povrchní. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Opravdový Joseph Galloway (ve filmu Barry Pepper) film pochválil, ale z jeho promítání odešel. Řekl k tomu: "Měl jsem o těch věcech noční můry šestatřicet let. Nepotřebuju je vidět znovu." (NIRO)
  • Mel Gibson (Hal Moore) si zavzpomínal na svou přípravu na roli: "Jel jsem do pevnosti Benning, abych trénoval střelbu a všechny možné vojenské věci. Naučili mě tam, jak rozebrat a zase složit M-60 a M-16, a střílel jsem ostrýma do terčů... no a v jednu chvíli se kolem mě při té střelbě motali dva generálové - generál LaMoin, současný velitel pevnosti, a generál Moore, který jí velel, než odešel do výslužby. Takže jsem měl na každé straně jednoho generála a jenom jsem nevěřícně zíral, jak se ti pánové hádají, jak mám vlastně z toho samopalu střílet. Jestli s lokty dole nebo nahoře! Řekl bych, že to bylo poprvé v histori, co dva generálové zároveň někoho učili střílet z em šestnáctky a navíc se u toho pohádali." (NIRO)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama