Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Možná jsem se rozmazlil válečnými peckami co jsem viděl před tímto filmem (Black Hawk, Private Ryan..) Tohle mě moc nebavilo. Ty manželky jak se chodily nenápadně vysmívat ostatním, že druhým umřel manžel a jim ješte ne.. na přes držku. Hudba byla sice hezká, ale jedna pisnička tam snad zahrála šestkrát? Má to svoji kvalitu a potenci, ale bud to mě nebere ten Vietnam a nebo mě to prostě nevtáhlo do děje. Pár dobrých scén se, ale najde. Celkem průměrný masakr. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

na Slovensku v TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +herci jako Chris Klein a Barry Pepper v čele s Melem Gibsonem, hlavně mě zaujaly jejich postavy, dobrá ústřední melodie, je to pěkná mela -zas ten patriotismus a zas chce poukázat na zbytečnost války/// Úvodní masakr celkem slušně naladí (velmi dobrá scéna), potom následuje chvilka klidu aby mohla nastat ta pravá bouře. Před pouří snímek působil lehkomyslně, asi tak jak bych si připadal já jako voják, když bych šel do Větnamu. No následně bych ale rychle vystřízlivěl. To mi připomíná, že napalm je fakt sviňa. Film má jinak celkem solidní spád. Takže nudit by ste se neměli. Určitě to není mistrovské dílo, ale jako další válečný film do řady se to dá. Navíc je v tomto filmu dost zapamatovatelných scén, což se počítá k dobru./// Celkem 74%/// ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Nechápem čo všetci máte proti tomuto snímku!Ide o vojnové drama na čele zo skvelým Mel Gibsnom!Poetický snímok plný akcie,spomalených záberov,primeranej stopáže,psychiky zúčastnených,skvelej kamery-proste úctihodné dielo!Je pravda,že nacionalizmus Američanov je tuna cítiť ako"huby v lese"! :),ale to proste k USA filmom patrí(majú to tu pekne vysvetlené!)Dielo na počesť padlým vojakom,ktoré sa nemá začo hambiť! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dokud Wallace útočí v módu hrdinských vojáků, kteří ve zpomalených záběrech střílí, běží či umírají, funguje na mě každý výstřel či pád natolik silně, že jsem začal až překvapivě rychle hledat kapesník. Jakmile se ale příjemný patos začne tavit do slov a nekonečných ceděných frází o hrdosti, manželkách či umírání za vlast, je kouzlo pryč. To pak najednou začne na povrch vyplouvat roztahanost scénáře nebo občasná obrazová rutina. Nebýt toho, že je Hal psaný doslova na tělo Melu Gibsonovi, který z podobných rolí dokáže vystřílet naprosté maximum, šel by výsledek o třídu níž. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ono ten proklamovaný patetizmus a patriotizmus nie je vôbec tak strašný, najmä vtedy, ak idete do filmu s podobnými obavami. Áno, počuť vo filme z roku 2002 z úst vojaka, že rád umrie za svoju vlasť, je už dosť mimo a keď tu máme filmy, ako Apokalypsa, Čata alebo Full Metal Jacket, tak takto klasicky poňatý film z Vietnamu nemá šancu uchádzať sa o post umeleckého diela. Našťastie ale celá stopáž od cca 30 minúty až po koniec je jedna veľká a skvele nakrútená akčná scéna. Flashbacky do blízkej budúcnosti nie sú vôbec od veci, považujem ich za dobrý nápad. Ale asi by viac vynikol vo filme, ktorý by nehovoril, že hrdinovia boli na oboch stranách a ženy trpeli ako v USA, tak vo Vietname, ale že tá vojna bola skrátka jeden veľký omyl. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Mel Gibson (Hal Moore) si zavzpomínal na svou přípravu na roli: "Jel jsem do pevnosti Benning, abych trénoval střelbu a všechny možné vojenské věci. Naučili mě tam, jak rozebrat a zase složit M-60 a M-16, a střílel jsem ostrýma do terčů... no a v jednu chvíli se kolem mě při té střelbě motali dva generálové - generál LaMoin, současný velitel pevnosti, a generál Moore, který jí velel, než odešel do výslužby. Takže jsem měl na každé straně jednoho generála a jenom jsem nevěřícně zíral, jak se ti pánové hádají, jak mám vlastně z toho samopalu střílet. Jestli s lokty dole nebo nahoře! Řekl bych, že to bylo poprvé v histori, co dva generálové zároveň někoho učili střílet z em šestnáctky a navíc se u toho pohádali." (NIRO)
  • O svém hereckém kolegovi Samu Elliottovi (Basil Plumley) Mel Gibson (Hal Moore) řekl: "To je drsňák. I mezi záběry byl v tom největším horku pořád tak strašně nabalený. Nesundal vůbec nic. Já se válel někde v chládku pod stromem s plechovkou koly a on furt zůstával v roli, lítal po place a všechny buzeroval. Byli jsme jako hodnej polda a zlej polda. Čím víc na všechny řval, tím častěji jsem říkal: "Nech už je na pokoji.'" (NIRO)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama