Reklama

Reklama

To se vysvětlí, soudruzi!

(seriál)
Trailer
Česko / Německo, 2024, 7 h 41 min (Minutáž: 57–58 min)

Kamera:

Martin Douba

Hrají:

Jiří Macháček, Jan Cina, Anna Fialová, Leoš Noha, Darija Pavlovičová, Lenka Termerová, Richard Stanke, Ján Jackuliak, Jana Plodková, Michal Kern, Tomáš Kobr (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

David (Jiří Macháček) má jediný úkol: vyšetřovat paranormální případy. Jenže jemu se nechce. Tam venku jsou 80. léta a spousta otravných lidí, kteří jeden druhého oslovují „soudruhu“. A on stejně na žádné paranormálno nevěří. Raději sedí v pohodlí své kanceláře, tváří se, že pracuje na výzkumu satanistických odkazů v západní hudbě a užívá si poslechu elpíček, která nikdo jiný v republice nemá. Svět by byl krásný, ale ředitel Ústavu paranormálních jevů, jeho nadřízený, mu do kanceláře nasadí nového kolegu Vojtu (Jan Cina). A tento přemotivovaný nováček má mnoho řečí: jak je potřeba posouvat hranice lidského poznání, bla bla, věda prý ještě nemá odpovědi na všechny záhady světa, bla bla, a jak ho hrozně inspiruje nejnovější výzkum profesora Kogana s hypnotizéry na leningradské univerzitě. Tato nesourodá dvojice nemá na výběr a musí spolupracovat při vyšetřování bizarních případů, na které jsou všechny ostatní bezpečnostní složky ve státě krátké. A aby to neměla zbytečně lehké, na záda jí neustále dýchá dvojice agentů StB – drsná agentka Snížková (Anna Fialová) a zlatíčko Hora (Leoš Noha). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Anianna k tomuto seriálu (2)

Ostře sledované UFO (2024) (E01) 

Alergie na politiku se léčí ve Františkových Lázních a konzervy s příchutí UFO by u nás neprošly přes hygienu... Tyhle a jiné hlášky mě dost bavily, možná některé zlidoví. Čeština si zaslouží polochtat. Ten dobový kontext má potenciál. Pracoviště paranormálních jevů mělo se vším tím haraburdím a citacemi géniů atmosféru tvořivé dílny v psychiatrické léčebně. Epizoda se mi zdála rozdrobená na segmenty, které nedržely při sobě. V závěru se vtip najednou přehoupl do rekonstrukce zločinu, jako kdyby přišel jiný realizační tým. Jinak zajímavá práce se světlem, resp. s tmou. Výborná hudba, zvláště ty houslové pasáže. Uvidíme, jak si seriál povede. Zatím 3*. ()

Jak uškrtit mistra Šálka (2024) (E02) 

S mnohými se zřejmě neshodnu, ale jediné, co mně na epizodě opravdu vadilo, byla ta vizuální "mlha". Ještě v minulém díle se mi to zdálo zajímavé, ale tady to ty desítky expertů přes barvu, světlo a obrazové úpravy  přehnaly do hnědého špinava. Jestli toto tmavé zamlžení má seriálu pomoci k tajemné atmosféře nebo má umocnit odkaz na známou filmovou klasiku v tomto díle, netuším. A i kdybych stopro věděla, stejně mi to bude vadit. Ve vizuální složce naopak kladně hodnotím kostýmy. Zejména pánové Cina a Macháček vypadají ve svých košilích urputně totalitně. Příběh sám nic moc, předvídatelný, bez gradace. V čem ale vidím potenciál k nezatracení, jsou dialogy. Ta parodie na všechny možné bláboly i nebláboly má v sobě inteligenci. Mě ty dialogy baví. Připomínají mi filmy Miloše Macourka z let 1969-1977, v nichž se motá taky spousta vědců se svými teoriemi. Na rozdíl od macourkovštin se zatím v tomto seriálu nepodařilo použít vtip, parodii, mystérii, vizuál a nevím, co ještě, k jednolitému celku. V hodnocení se držím průměru. Pro mě zatím neznámí autoři zkouší něco nového a já jejich odvahu cením. ()

Reklama

Reklama