Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (1 020)

Shit 

všechny recenze uživatele

Takovej masakr jsem už dlouho neviděl, hlavní postavu Shauna hraje celkem neznámej herec Simon Pegg a to je fakt týpek k pohledání a s tim svým kukučem do tý role přesně padne, ostatní jsou taky slušně vybraný, ale na Pegga vůbec nemaj, snad jen Bill Nighy by mohl konkurovat, ale ten má jan takovou malou roli a ještě neni moc výrazná. Co se týče děje, tak ten pěkně ubíhá a musim říct, že režisér Edgar Wright to celý výborně natočil a v podstatě tady neni absolutně žádnej prostor pro nudu a kdyby se tam náhodou mohlo něco najít, tak je to geniálně zrychlený a přeskočí se nějká dlouhá pasáž, která by mohla nudit a nebo by to zbytečně prodlužovala. Opravdu jsem se takhle už dlouho nepobavil a i když vim, že to úplně dokonalý neni a že by to na 5* být asi nemělo, tak je musim dát, protože jsem se fakt skvěle bavil a jinak to nepůjde ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Stejně jako novější Jednotka rychlého nasazení je Soumrak mrtvých hodně žánrově neujasněný. Na film jdete s očekáváním parodie, které se vám ze začátku dostane, smějete se, pak ale film zvolna konvertuje k samotnému parodovanému žánru, jen trochu modelovaném nadsázkou. Těžko říct zda to tak Wright s Peggem zamýšleli, je ale fakt, že v tomhle balancování mezi komičnem a dramatičnem Wrightovi schází potřebná režijní lehkost (jejímž králem je Wes Anderson). To je tedy ten problém, který jsem se Soumrakem měl, zbytek (kvalita humoru, obsazení) byl velice dobrý. Několik scén je skvěle vypečených, např. házení LPček, potkání dvou "přežívajících" skupin či mlácení zombieka do rytmu Don´t stop me now od Queenů. Britské tvorbě navíc vždycky trošku přilepším, takže 70% ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

6 / 10 Britský humor je mi sympatický, mám ho skutočne rád a keby sa dalo, pritúlil by som sa k nemu a namotával si jeho kučeravé vlásky na prst, žiaľ, Shaun of the Dead je niekedy vedľa ako tá jedľa. Aby bolo medzi nami jasno, povedať, že som sa počas celého filmu ani raz nezasmial, by bola hanebná lož, istotne, na druhej strane, množstvo trápnych, úplne zbytočných scén, ktorými budete bombardovaný vždy v tej najnevhodnejšej chvíli, volá po nabrúsenej strihačskej gilotíne. To máte tak, Wright sa tu správa ako učinený nymfoman a svoje režisérske prirodzenie strká dole hrdlom zombie žánru tak dlho, až ho dusí. To mu ale nestačí a postupne si omaká všetko a všetkých, od klasickej ľúbostnej roviny cez jasnú spoločenskú satiru až po ultimátne pojednávanie o úcte a zodpovednosti k svojim blízkym a (najmä) k sebe samému. Nanešťastie, to, čo teraz možno vyzerá ako recept na dobrý film, je v skutočnosti bližšie k onej povestnej torte psíka a mačičky a vy sa niekde v druhej tretine po ďalšom *VÁŽNOM* momente začnete sami seba pýtať, či pozeráte komédiu, drámu, britcom, love story alebo nekonzistentný miš-maš toho všetkého. A celý film tým trpí, neskutočne tým trpí, a my s ním, pretože sú chvíle, kedy Shaun of the Dead žiari. A nie je ich málo! Tvorcovia správne identifikovali otupujúci, bezmyšlienkový konzum ako uštipačnú prapodstatu žánru a ukázali nám, že predohra k romerovskej apokalypse sa od bežného pracovného dňa zas až tak veľmi nelíši. Navyše, a to by som mal podčiarknuť, niektoré scény a nápady sú doslova a do písmena geniálne, jednoducho prvotriedny UK import tak, ako ho máme všetci radi. Škoda preveliká, že sa to postupne domrvilo, stačilo trochu prestrihať, skrátiť, na bokoch dostratena a zľahka prečesať - a bola by radosť pozerať. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Ale jóóó ... jde o parodii. Množství gegů odkazuje na starší zombie -filmy, zejména na Romerovu trilogii. (Hned název na její druhý dil.) Jako v Noci oživlých mrtvol i zde přichází zkáza z vesmíru. Stejně jako v Úsvitu mrtvých postupně přestávají vysílat televizní stanice. Jako ve Dnu mrtvých přežívají hrdinové díky ochraně vojenské jednotky. -- Spíše než o horovou parodii, ovšem jde čistě o zombijácko-teenegerovskou komedii. Shauna čeká těžký den, na který si předsevzal několik nelehkých úkolů. Seřazeny od nejjednoduších po nejtěžší to jsou: navštívit maminku, získat zpět své děvče a nakonec úspořádat svůj život. Než skončí den Shaun samozřejmě všechny úkoly zvládne, přičemž jen tak navíc se vypořádá s poměrně slušným počtem zombíků. Sečteno a podtrženo: Pokud jde o mne - zábavná komedie, která neurazí ničí vkus. (Tuhle scénu má rád můj muž. Popsal ji na svém blogu a pokud se rozhodujete, zda film vidět, řekne vám, myslím, hodně o celkovém charakteru filmu) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Považujem sa za seriózneho fanúšika horrorovej kinematografie. Preto nemám moc veľkú záľubu vo filmoch parodujúcich tento žáner. Primitívna teenagerská séria "Scary Movie" mi ho doslova zhnusila. Lenže anglický "Súmrak mŕtvych" je úplne iné kafé. S nadhľadom a vtipom reaguje na diela majstra zombie horroru režiséra G.A.Romera. Je to snímok so zaujímavou kamerou, strihom a hlavne dobrými hercami, v čele s ostrieľaným Simonom Peggom. *** ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • První premiéra filmu se uskutečnila v Londýně tři dny poté, co v zemi proběhla premiéra dalšího zombie hororu Úsvit mrtvých (2004) režiséra Zacka Snydera. Oficiální premiéra ale proběhla až dva týdny po uvedení Úsvitu mrtvých. Distributoři museli promítání filmu pozdržet kvůli podobnosti názvů filmů až do 9. dubna 2004. (Stocki)

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno