Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Idylický život Grace Trevethanové se hroutí. Sebevražda manžela, po němž zbyla hromada dluhů, k tomu jeho bývalá milenka a představa, že by Grace měla přijít o svůj nádherný venkovský dům, to vše naši hrdinku donutí, aby se pustila do práce. S pomocí svého zahradníka Matthewa vymění Grace své milované orchideje za marihuanu. Dny i noci tráví ve skleníku, který se promění v jakousi tajnou laboratoř, a doufá, že se Bůh smiluje a dá dobrou úrodu. A vskutku, první ubalený joint z vlastní zahrádky by skolil i indiánského náčelníka. Grace se tedy vydává z bezpečí své vesničky do drsného podsvětí Notting Hillu, aby nalezla odběratele

V úspěšné britské komedii, která sklidila nadšený divácký aplaus už při svém předpremiérovém pražském uvedení na letošních Dnech evropského filmu, ztělesnila hlavní roli renomovaná Brenda Blethynová (známe ji např. z filmů Tajnosti a lži či Tichý hlas), dále hrají Tcheky Karyo (Brutální Nikita, Johanka z Arku) a Craig Ferguson. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (238)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná, nenáročná a trochu ztřeštěná komedie o řešení finančních problémů postarší vdovy. Grace Trevethyn (Brenda Blethyn) zdědila po manželovi krásný velký dům, náročnou hypotéku a obrovské dluhy. A tak nezbývá než se ve společnosti zahradníka Matthewa Stewarta (Craig Ferguson) pustit do nelegálního pěstování indického konopí a následného pokoušení prodeje vynikající úrody. Z dalších rolí zaujmou venkovský doktor Martin Bamford (Martin Clunes), nadšený uživatel marihuany, Jacques Chevalier (Tchéky Karyo), svérázná vedoucí postava nezákonného obchodování, ustrašený drogový dealer Vince (Bill Bailey), přestárlý rocker, těhotná Matthewova snoubenka Nicky (Valerie Edmond), apelující na zdravý rozum nových drogových distributorů, a svérázné prodejkyně koloniálu Margaret (Phyllida Law) a Diana (Linda Kerr Scott). Příjemné, vtipné, uličnické, s velkolepým závěrem a šťastným koncem. A nezbývá nic jiného, než si něco smotat, pohodlně se posadit a labužnicky si vychutnávat inhalaci i stavy poté. ()

El Loco 

všechny recenze uživatele

V posledných 15 rokoch sa stalo doslova celosvetovým kultom natáčať filmy, kde drogy hrajú hlavnú alebo vedľajšiu úlohu. Saving Grace patrí k britskej skupine, kde zaujíma miesto príjemnej odľahčenej komédie prešpikovanej typickým britským humorom, pre ktorý mám slabosť. Avšak má svoje, do očí bijúce muchy. Šprintérskou terminológiou - skvelá štartová reakcia, sľubný začiatok, no postupom času film začne strácať dych a 5 m pred cieľom zakopne o absolútne idiotský a lacný happyend (hlavná hrdinka sa vydá za šarmantného francúzskeho drogového dílera + napíše autobiografickú knihu, na ktorej zarobí neskutočné prachy a za ktorú získa „neuveriteľne“ prestížnu cenu New York Book Award, z ktorej odovzdávania je dokonca priamy prenos v britskej TV) a rozbije si hubu. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny britsky film o tom, ale slecna/pani zacina v skleniku pestovat omamne a psychotropne latky, teda konkretne marihuanu. A dufa, ze Buh/Allah/Jehova sa zmiluje a da jej dobru urodu /aby to mohla predat a aby mala na rok z coho platit fucktury, to je jasne/. Teda fascinujuce, aj tematika, aj film a aj samotna Brenda Blethyn, ktora bola proste skvela. Taketo filmy potesia dusu nejedneho obstarozneho mentalneho invalida - ako som ja : 69 % ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Prijemna anglicka komedia, ktora si ma ziskala takou pravou komedialnou atmosferou, doplnenou jemnou naivitou a klasickym anglickym humorom. Brenda Blethyn bola fakt skvela. Svoju Grace zahrala super, radost pozerat na jej vyrovnanost. Spolu so zahradnikom tvorili riadnu dvojku. Ide o starsi film a velmi sa mi to podoba na "Do naha". To vsak bolo trosku z ineho sudka, no tiez boli voditkom financne problemy, anglicko a pozitivna energia, ktoru by clovek aj napriek tomu ze je to komedia, necakal az v takych mnozstvach. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Grace Trevethanová (Brenda Blethyn) si žije poklidným životem, věnuje se zvelebování domu, zahradničení a schůzkám klubu postarších žen. Ale když jí zemře manžel, začíná se její život hroutit - nehledě k tomu, že zjistí, že její muž měl milenku, tak také napáchal obrovské dluhy, které Grace musí nějak začít splácet. Její pomocník Matthew (Craig Ferguson) má ale pro ni zajímavou nabídku - u kostelní zdi mu skomírá pár rostlinek marihuany, a Grace, se svými schopnostmi by je určitě byla schopna zachránit. A jelikož v tom oba vidí výnosný obchod, začnou se věnovat pěstování marihuany naplno ... Nevím nevím - jelikož nejsem příznivcem drog (kromě čokolády :) ), tak mě film až tak neoslovoval, na druhou stranu nemůžu říct, že bych se vůbec nebavil. Největší zásluhu na tom má samozřejmě představitelka hlavní role Brenda Blethyn, hlavně v části, kdy se vyfešákuje a jede do Londýna hledat dealera. Anglický humor, stejně tak spád, jaký film dostane v posledních minutách mé mínění trochu pozvedlo (dvě sjeté babky po marihuanovém čajíčku), ale i tak víc než průměr nedám... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Britská vláda dala filmovému štábu na natáčení speciální povolení pro použití 150 rostlin konopí. (Hromino)

Reklama

Reklama