Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co přinutilo vzdělaného a inteligentního muže k tomu, aby přepadl banku v centru města? Kolik peněz potřeboval a na co? Pachatel je nekompromisní. Vpadne do banky, zajme rukojmí a před budovou odpálí bombu. Naštěstí zatím není nikdo zraněn. Pohotová pokladní ještě stihne stisknout tlačítko nouzového volání a oznámit přepadení na tísňové lince. Díky tomu na místo téměř okamžitě přijíždějí policisté, útvar rychlého nasazení i další specialisté a začíná náročná policejní akce se snahou zachránit ohrožené lidské životy. Mezi desítkou rukojmích jsou těžce nemocný senior, bývalý příslušník Československé armády, významný poslanec, advokát se svým synkem, mladá maminka s dcerkou a několik zaměstnanců banky včetně ředitele pobočky. Byli všichni tihle lidé jen ve špatné chvíli na špatném místě? Mobilní telefony pomohou policistům rychle zjistit identitu rukojmích a jeden nepřijatý hovor přivede do policejního vozu lékařku, která zná pachatele osobně. Jde o jejího přítele, mezinárodně uznávaného špičkového vědce. Spolu s ní postupně odkrýváme pachatelovu motivaci a sledujeme příběh jeho dcery, který má překvapivé souvislosti s jeho útokem na banku. (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

maara666 

všechny recenze uživatele

Dokoukal jsem tuto "inscenaci" pouze díky tomu, že Svoboda natočil Sametové vrahy. Pointa nebyla úplně špatná, ale chtělo by to asi lepší obsazení i propracování scénáře, který působil až příliš přímočaře jako z Bakalářů. Policie v tomto filmu byla v zásadě zbytečná a klidně by se to bez nich obešlo (zejména bez řvoucí zásahovky před bankou). Konec by mohl být buď otevřený, nebo končit např. čtením rozsudku ze soudní síně. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jiří Svoboda se svými thrillery skrz atraktivní zápletku snaží vyjadřovat ke společenským jevům současnosti, na čemž by nebylo nic špatného. Většinou si vybere nějakou literární předlohu, ovšem sám si ji zpracuje do scénáře a výsledky jsou všelijaké. Nevím, jestli je to zrovna tímhle, ale Cesta do tmy je zatím to nejhorší, co cca za dvacet let natočil. Bez napětí, šťávy, plné klišé a jednorozměrných postav (pomalu až karikatur), s vizuálními hrátkami á la devadesátá léta, neustále se opakujícími scénami, které divák znovu vidět nepotřebuje, ale kterými ho lze mučit. Jiří Svoboda je bez debat legenda, ale pokud natočí ještě dva, tři podobné snímky otřesné úrovně, nepůjde to k duhu vůbec nikomu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tohle se teda moc nepovedlo, vlastně vůbec, způsob vyprávění hrůza, situace v bance bez napětí, protože hlavní hrdina se choval jako absolutní blb a rukojmí byli zřejmě ze stejného kmene. No nic tohle si vládní televize za rámeček nedá, Chtělo by to zvednout poplatky všem lidem co mají elektřinu a udělat víc Star Dance ať se mají celebrity čím bavit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pomsta je má, řekl Ing., Ph.D., aneb za komunistů by se tohle nestalo.. Že se v bance nebudou osvobozovat rukojmí a zatýkat idioti, by po chvíli pochopil i Labrosse, scénář občas pošle hercům nezpracovatelný špek, veřejné reminiscence doplňují jímavé muzikálové písně a pokud by se na místě objevil vyjednávač Kevin Spacey, hází odznak do koše a zahanbeně jde do parku krmit holuby. Samozřejmě nesmí chybět nátěr systému, soudní moci, policejních složek, zrůdných poslanců i přišitých pinďourů. A ty drogy? No ano, už tu není Pepa Vinklář, aby to potřel jak tehdy na Karlovarsku, když mravenci nosili exitus! Apropo, komu vadí „příšerná rozklepaná nazoomovaná nahypovaná švenkující nekoukatelná kamera“, ten může chvílemi zavřít oči a představovat si, že tu policejní akci řídí Bruce Willis.. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Úžasná paródia na kriminálku. Starý pán sa scenáristicky naozaj vyhral, keď z prepadu banky robí komédiu a z rukojemníkov šašov. Jeden hovorí: "Viete, že obmedzovanie osobnej slobody je trestný čin?" Ó, to vážne, tak tá ozbrojená lúpež mi asi prejde, ale obmedzenie tvojej slobody, to bude minimálne 20 rokov natvrdo. Ďalší: "Mňa nikto zväzovať nebude, ja som poslanec, ja mám na to preukaz!" To snáď ani nie je paródia, to je realita, čo politik, to egocentrik a zviazaný je vlastnou degeneratívnou samoľúbosťou. Retardovaný právnik, ktorý chce presvedčiť o svojich kvalitách argumentáciou rovno pod kamerami, že: "Ja som právnik, ja vám dosvedčím, že ste len vošli do nesprávnych dverí!", to je asi advokát asi z A je to! A pán režisér dodal šmrnc reálnosti aj tým, že niektorí rukojemníci sa snažia presvedčiť tým, že oni sú objednaní k doktorovi a spěchá to! Ako chápem, že na kolonoskopiu sa niekedy čaká aj polroka, ale žeby som sa tam ponáhľal? To radšej nech mi tam šermuje nad hlavou kalašnikovom. Stupiditu postáv odzrkadľuje aj páchateľova ženská, ktorá ide podávať trestné oznámenie na políciu, lebo on síce prepadol banku, ale pritom je on aj „rešpektovaný vedec“, tak sa správajte s vážnosťou! Každopádne, najviac sa mi šruby v kolene otvárali, keď to decko s hnusným ukričaným hlasom dokola „spievalo“ Farnu: "Měls mě vůbec rád". No kurva nemal a nikdy ani nebudem s tým hlasom zubnej vrtačky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem se vlastně zasmál víc než u mnohých komedií. Ale jestli to měl být thriller, tak je výsledek spíš k pláči. Všechno tak strašně na sílu, až se to nedá brát vážně. Do toho šílená střihová skladba, u které jsem se skoro ptal, na čem ti lidé jedou. Drogy jsou svinstvo, souhlasím. Ale hloupé filmy nás před nimi neuchrání. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Hysterický Hádek zvrásněný jako dub, vetřelčí účes Hinkové a poskakující klubko obrazových efektů, společně se "superstar" soundtrackem, tvoří dostatečně zábavný pelmel, který s generickou ČT kriminálkou nezaměníte. Navíc přepadení banky je mango, které se dá ždímat bez omezení a Svoboda zde naštěstí určitou odvázanost projevuje. Lze pouze litovat, že nebyla do akce více zapojena Andrea Pomeje. Tak trochu český Dominik Graf nebo Soudce Dredd. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tentokrát to nevyšlo. Jiří Svoboda pokračuje vo svojich spoločenských thrilleroch, v tomto prípade ide nad rámec pozerateľnosti vďaka šibnutej kamere a ani príbeh nie je bohvie čo. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ono to své mouchy má, to ne, že ne, např. místy naprosto šílená kamera... Pravdou ovšem je, že mě to ve finále semlelo, Matěj Hádek zahrál toho zoufalého otce uvěřitelným způsobem a já mu sedla na lep.. Ze začátku to vypadalo, že přepadení banky moc nedává smysl, ale vše se vysvětlilo, trnitá cesta mladé dívky a následné zúčtování mělo pro mě hodně trpkou příchuť.. Hodnotím shovívavě, pro naši domácí tvorbu mám celoživotní slabost a taky musí někdo dorovnávat zdejší odpady, třeba já.. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Snímek postrádá jakékoli napětí, s hlavní postavou nelze ani nijak soucítit, vedlejší role jsou zaměnitelné a nezajímavé a po skončení projekce vám tak zůstane pouze hořká pachuť a pocit, že si režisér odškrtl každoroční film bez nějaké větší invence. Nedoporučuji. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem nevěděl, co tím inženýr sleduje. Ovšem jak tady někteří píší, že jako chtěl upozornit na nebezpečí drog, tak to ani omylem. Zřejmě každej z nich koukal zhruba deset minut.  Nakonec šlo o obyčejnou, ale vlastně pochopitelnou pomstu. Každej člověk v řetězci, co prodává drogy zaslouží kulku. A kecy, že si každej zaslouží soud, a šanci se napravit, to si každej bambula může strčit do prdele. Takže reálně za tři, ale tu čtvrtou za ty odpady tady. 70%. P.S. Asi taky něco dealujete, jinak to nechápu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Urcite se to dalo udelat ve vsech smerech lepe... Ale namet je dobry, byl jsem zvedavy, jak to dopadne a musim rict, ze me zaver nezklamal. Na televizni film, mozna i lepsi prumer. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dobrý film. To, co na začátku vypadalo zcestně, dostalo koncem slušné grády. Podařená retrospektiva - co vedlo uznávaného vědce až k přepadení banky. Jen mi trochu chybělo obvinění sám sebe, že na dceru neměl čas a díky tomu propadla drogovému svinstvu. Cesta do tmy je velmi slušná cesta mstitele jak dosáhnout cíle. Autory chválím. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Dlho sa to držalo na takej lacnej tv vlne, kde je príbeh síce fajn, ale zase len fetky a zdrvený rodičia. Do toho jeden otravný poslanec snemovny, ktorého by som zabil už len z princípu. Záver ale doniesol zvrat, ktorý som nečakal a ja môžem dať spokojne 3 z 5 ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Ale jo, jde to, na jedno zkouknutí. U Svobody ani není nejhorší jeho zarudlost a snaha tepat pořádky z "uměleckých" pozic, ale naprostý nesmysl pro humor. ()

oveckaoa odpad!

všechny recenze uživatele

Ten film má dobré téma , ale strašné zpracování což od člověka co natočil  Sametové vrahy (2005) zamrzí . Chlápek přepadne banku jelikož jeho dcera zemřela na drogy a chce něco změnit. Už začátek pobavil všichni si musí kleknout jedna nemůže jelikož má šrouby v koleni a on jí řekne ty nemusíš jasně určitě by jí dal takovou možnost později ta ženská může i stát. Jinak seznam blbostí je nekonečný předně jak je velká šance , že v té bance může být poslanec ČR ty lidi na to mají jiné lidi už vidím takového Okamuru třeba jak si jde vybrat peníze mezi obyčejné lidi. Dále v té bance je někdo kdo umírá na rakovinu, dvě děcka jedno s epilepsií dokonce  , nemocná ženská, ten poslanec , nějaký bývalý voják, advokát, chlápek co má jít na operaci  a na další si nevzpomenu. Policie chce dostat ven ty děcka pak dostane nařízení , že priorita je ten poslanec tak se tam hádají koho teda mají pustit mají plán jak ho zlikvidovat a ukazují a baví se o tom před náhodnou ženskou co je bývalka pachatele (úplná blbost). Bejt Ewou Farnou zažaluji je za to, že zde zprzní několikanásobně její píseň Měls mě vůbec rád tohle je ještě horší než, když Anička Dajdou zpívala/recitovala  v 1 řadě Superstar písně od Dido  a navíc to dělají naschvál jelikož ta holka zpívat umí což později předvede .  Jinak ta jeho dcera je hodně na přeshubu s nějakýma feťákama  mlátí svého otce a nadává mu do kurevníků plave si v kašně a dělá jen bordel mohl být rád, že se jí zbavil než takové děcko to radši to stříknout do kopřiv .  Mě osobně feťáků líto není tahle měla možnosti přestat , ale nechtěla její život její smrt P.s. Top hlášky na děti nestřílím nejsem vrah a předtím po něm střílel kulometem co to kurva je to na ty dialogy nikdo nedohlédal? Nebo hlídej si svoji dceru příště ti dojde s penisem co je tohle za blbost ona pouze fetovala a dělala bordel o změně pohlaví na kluka se nikdy nebavila. Nebo Vladimíre ty nejsi vrah jo sice se přiznal, že zabil 3 lidi , ale vrah není počítá se to asi od 4 nahoru.   10 procent za téma ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Čo sa na začiatku zdalo ako holý nezmysel, dostalo na konci celkom slušný motív, ale nedostalo slušný záver. Okrem toho ma vo filme veľmi vyrušovali odbočky do retrospektív, ktorých bolo priveľa a tiež išla na nervy roztrasená kamera, akoby video z mobilu nervózneho majiteľa. Na dve hviezdy to nie je, lebo ma to zaujímalo až do konca, takže slabšie tri. Škoda ešte, že si scenárista utiera hubu o liberálnu spoločnosť, lebo práve tá mu umožňuje točiť presne to, čo si želá, a ešte mu to aj zaplatia. ()

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama