Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Johnny Violent 

všechny recenze uživatele

Když se mě máma zeptala, co bych udělal se spořením, řekl jsem ji, že pojedu do Londýna a ufetuju se herákem. Zatím jenom kouřím trávu, vymejšlim si exkurze, abych měl na cigára, venčím psa a v paneláku škrtám sirkama a sním o tom, že jsem Gary Oldman. Prozatím mám řetěz na krku, rozcuchaný červený vlasy, akné a kapelu, co ve sklepě hraje covery Ramones. ()

capák 

všechny recenze uživatele

Jako fanouška punkový hudby mě trochu mrzí, že ve filmu nedostala větší prostor dějová linka s kapelou Sex Pistols, protože samotnej vztah Sida a Nancy mě nijak zvlášť nezaujal. Přesto mám ale celkovej dojem z filmu pozitivní. Jeho rámec tvořej především vynikající herecký výkony ústřední dvojice, zejména pak Garyho Oldmana, kterej do role vložil všechno, co v ní mělo bejt, a osobně jsem si užil i hudbu. Perfektní byly hlavně situace, ve kterejch docházelo ke konfrontaci pankáčů s většinovou společností. Naopak mě ve filmu příliš neseděly snový scény a druhá polovina mohla bejt klidně o něco kratší, protože v podstatě neukazuje nic jinýho než drogovou závislost hlavních aktérů. Filmu ale rád udělim čtyřy hvězdy, protože mě donutil zasněně přemejšlet o tom, jakej by to byl úžasně osvobozující pocit, bejt pankáčem v 70. letech v Anglii a žít podobnej život jako Sid Vicious. Sral bych na všechny konvence, choval se jako hulvát, veřejně bych posílal vládu a establishment do prdele, měl bych pořádný číro, celý dny bych se jen válel a chlastal a bylo by mi všechno jedno, protože bych byl nejsvobodnější člověk na světě. Bylo to příjemný zasnění. ()

Reklama

Mičl 

všechny recenze uživatele

„Žij rychle a umři mlád!“ - Sid Vicious. A to se mu vlastně splnilo, ale nebudu předbíhat. Gary Oldman působivě ztvárnil roli basáka Sex Pistols (sice mu občas vypínají zesik, protože baskytarista není zrovna extratřída, ale co) a ztělesnění punku Sida Viciouse. Chloe Webb jsem sice předtím moc hrát neviděl, ale řekl bych že jeho našlehanou uřvanou starou zvládla dobře. Všichni a všechno v tomhle filmu je prý ?boring! a vlastně i tenhle film. Je jisté že Sid Nancy nadevše miloval a zda ji zabil? Tenhle film se spíš opírá o soudy kriminalistů, kteří se shodují, že pod vlivem drog vraždil, právě Vicious, existují však i jiné verze. Například že ji zabil drogový dealer. Sida Viciouse nakonec v 21 letech zabije heroin od ženy, která mu dala život - jeho matky, jaká to ironie osudu. ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem byla mladinká a drsná punkerka:-))) Film Sid a Nancy tehdy mezi punkery dost letěl a hláška o tom, že sex je hnusná hipísáská sračka, se stala velmi populární. Teď s odstupem pár let a s tím, že jsem tak nějak zmoudřela:-), musím film hodnotit jinak, jako blázen do filmů a ne jako nadšená fanynka Sex Pistols. Sice nádherně ukazuje svět lidí, kteří vyznávají heslo No Future, ale jinak je to jen další ze zástupů životopisných filmů o tom, jak někdo ke slávě přišel (v Sidově případě spíš za jeho image než za hudbu, vždyť on na tu basu skoro ani hrát neuměl...) a pak se ufetoval za podpory své vypatlané přítelkyně. Nic nového pod sluncem. Takové filmy pak dokáže držet v nadprůměru hlavně herecké obsazení, které je tady dost rozkolísané. Johnny Rotten sice tady není nějak zvlášť důležitá postava, ale mě ve filmu přímo dráždil - není mu vůbec podobný (to by mi sice jindy nevadilo, ale tady mě to prostě zvedalo z židle) a ta jeho postava absolutně neodpovídala tomu, co o něm vím. Ale čer to vem - není to film o něm, ale o Sidovi a Nancy. A tady je už větší problém, protože Nancy je jen hysterickou uvřískanou vyfetovanou husou a nechápu, proč s ní Sid už na začátku nevymetl podlahu - její obraz musí být dost zkreslený, protože někdo takový snad ani nemohl existovat... A pak je tu Sid Vicious ve skvostném podání Garyho Oldmana (který vypadá opravdu jako on!) - vám je jasné, že Sid byl hnusák a asi kapku prostomyslný, ale jeho charizma z něj září na kilometry a to je téměř jediný výrazný klad, jinak banálního filmu. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, co vše "Sid" za pouhých dvacet let života "dokázal". Takovou divočinu si neumím ani představit, přijde mi to jen jako ve filmu, nikoli v realitě. Přitom je film vlastně o dvou lidech, kteří nejen zahořeli láskou k sobě, ale spalovala je i těžká závislost na drogách. Není divu, že dospěli brzy k tragickému konci. Hnusná rekonstrukce nejslavnějších chvil a pádu jedné z legend punku. Gary Oldman navíc ztvárnil Sida skvěle. Škoda jen ustřiženého závěru. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Alex Cox prepracoval svoj skript z roku 1980 nazvaný "Too Kool To Die" a prispôsobil ho osudom hlavnej dvojice. (classic)
  • Po zhliadnutí Sid a Nancy (1986) Schofieldov výkon ostro kritizoval Paul Simonon zo skupiny Clash: „Vypadal ako nejaký tlsťoch, priblbnutý idiot. Naštvalo ma, že ho pojali ako hlupáka. " (classic)
  • S pôvodnou myšlienkou nakrútiť film prišiel režisér Alex Cox už v roku 1980, kedy napísal fiktívny príbeh inšpirovaný Sidom a Nancy, ale s ohľadom na aktuálne politické dianie v Anglicku dospel k názoru, že ho nikto nikdy nesfilmuje. Ďalšiu ponuku na realizáciu svojho námetu dostal v roku 1984 z okruhu blízkych z Hollywoodu, pričom do hlavných úloh mali byť obsadení Rupert Everett a Madonna, s tým však Cox nesúhlasil. (classic)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno