Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (912)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Druhý díl si Chris Columbus ještě nechal pro sebe a je zase o něco lepší než ten první díl. Stejně jako Harry, stárnu i já, stejně, naprosto stejně, takže vidím, jak se ho to všecko týká, jak to všecko začíná prožívat. Sice je to stále příjemné pokoukání, takové rodinnější, ale přesto čarovnější a zábavnější. Tak nějak mě napadá, čím delší film, tím lepší, protože mně se na konci z toho světa vůbec nechce utíkat. Ten svět si se mnou hraje přes dvě a půl hodiny a nakonec na mě vyplivne: Nashle za rok opět v Bradavicích? To mě pěkně rozčiluje, ale co mám dělat. Tuhle ságu jsem si prostě neskutečně zamiloval. Při sledování tohoto filmu už jsem měl přečtené celkem čtyři knihy, až k Ohnivému poháru, takže jsem se těšil ještě více. Výborný příběh, nádherný boj s baziliškem, hezká vzpomínka na dobu kdy jsem to před šesti lety viděl poprvý a měl z toho všeho hroznou radost. Sice dávám čtyři hvězdy, ale strašně s tím filmem, a celkově s celou sérií sympatizuji jak to nejlépe jde. Tajemná komnata je další dobrý díl ze světa, kam bych se rád zase někdy vrátil, a Rowlingová s režiséry mi to (a) nejednou s radostí dovolí. --- Podívejme, rudé vlasy, prázdné výrazy. Usmolené staré učebnice. Musíte být Weasleyovi. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

No, musím říct, tedy napsat, že mě nízké hodnocení celkem překvapuje. Nepatřím mezi ty lidy, co milují fantasy a přes zamlžené brýle v každé chvíli počítají čtverečky na mapě Dračího doupěte, ale tenhle Potter se mi líbil. Řekl bych, že je lepší než jednička. Sice je utahaný, ale konec je celkem zajímavý a chílemi i napínavý. Takže 4* se mi zdají býti adekvátní. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Opět další film z mé srdeční série. O něco lepší, o něco propracovanější, o něco výjimečnější nežli díl první. Zlepšení vidím především v tom, že na konci se setkáme s nadpřirozenou obludou, jež nežije v našem světě a která se výtvarníkům opravdu povedla. Poznáme Bradavice trochu více a máme možnost vidět létající auto. Kromě toho jsou naprosto nepřekonatelné oživlé kořeny mandragory. Jednou větou: je to jízda. Negativum zde spatřuji pouze jediné. Velmi mi zde chybí Zoe Wanamakerová v roli zajímavé Madame Hoochové. Škoda, že si řekla o větší honorář a proto už nebyla obsazena do dalších dílů série a objevila se jen v prvním. Tato postava byla zajímavá a mne se v prvním díle líbila, ale stalo se. Jinak opět nějaké rozdíly mezi knihou a scénářem lze objevit, ale na to si fanoušek této série brzy zvykne a nijak to neřeší. Opět je to za plný počet a opět s plnou chválou. PS: Zkuste si při závěrečné scéně, kdy se vrátí Hagrid a všichni mu aplaudují, jakmile bude záběr na aplaudující profesory scénu rozfázovat a uvidíte vtipný výjev plačící profesorky Prýtové. To je roztomilý záběr, který však při normálním sledování filmu nepostřehnete. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Sám jsem byl překvapen, ale líbilo se mi to... Určitě víc než první díl. Filmařsky bezchybné, víc strašidelné, možná trošku dlouhé (a to ještě mezi vystřiženými scénami je spousta variací, které by vůbec nevadily). Zvuk při bitvě s hadem cloumal se sedačkou, takže jsem si prostě užil :) Jako šestiletý bych ale asi neusnul ! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Chris Columbus od Kameňa mudrcov nič nevylepšil... ani nepokazil. Nákladná (1OO miliónov, ale celosvetová tržba geniálnych 878) fantasy je osvedčenou stávkou na solídnu žánrovú istotu s pestrou galériou hlavných i podporných postáv a starých i nových postáv a postavičiek, medzi ktorými si každý nájde favorita. Rozprávková výprava, čarokrásna hudba Johna Williamsa, napínavý, vtipný i dojemný príbeh, trochu patetického potlesku na záver, vhodne umiestnené kvalitné (na tú dobu, dnes pochopiteľne zostarli) špeciálne efekty, skvelá anglická herecká liga a v podstate hororové baziliškovské finále (do strašidelného podzemia sme sa mimochodom vrátili vo finále ságy). Samostatnou kapitolou je neuveriteľný Kenneth Branagh, ktorý v úlohe nového profesora boja proti čiernej mágii perlí v každej tretej vete („Dámy a páni. Vitajte na autogramiáde mojej výbornej a skvele predávanej knižke s názvom ´Som úžasný´.“). Negatívne hodnotím odpadový slovenský dabing (jasné, za to Warner Bros, nemôžu, ale mne je to jedno, v kine mi to spôsobilo traumu a trpím ňou dodnes) a megatrápny "vrešťák" (ktorý Ronovi poslala nahnevaná mama). Spätne sa nelogicky javí správanie postáv. Prečo chcel Snape Harryho vylúčiť? Veď doma by mu hrozilo väčšie nebezpečenstvo, než v škole plnej učiteľov a spolužiakov. Prečo pri súboji o školu v poslednej časti nepoužili na obranu vreštiace mandragory? Metlobal je opäť extrémne nezáživný... a vážne je normálne, aby sa žiaci zúčastňovali takto smrteľne nebezpečného športu a ešte im pri tom tlieska učiteľský zbor? Mimochodom, druhý (a posledný) výskyt Johna Cleesea alias Takmer-Bezhlavého Nicka (následne zo ságy bez jediného vysvetlenia kuriózne vypadáva, čo tvorcom síce nikdy neodpustím, aspoň jednu vetu mu v 161 minút dlhom filme dať mohli, ale uznávam, že postava predstavovala slepú uličku). Kino Považan NMnV 2002 ()

Galerie (212)

Zajímavosti (134)

  • Když po zásahu během souboje dopadne Zlatoslav Lockhart (Kenneth Branagh) na stůl, tak drží hůlku v pravé ruce. V následujícím záběru má ale pravou ruku volnou. (Duoscop)
  • Jason Isaacs (Lucius Malfoy) požádal režiséra Chrise Columbuse, zda by nemohl mít stříbrnou hůl, z níž by vytahoval svou hůlku. Columbusovi se nápad tak líbil, že jej nakonec realizoval. (ricky4)

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama