Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Ohromně zajímavý snímek. Aby člověk pochopil některé dialogy a slovní přestřelky, musí o Judaismu vědět hodně. Nejsem ignorant a vím toho poměrně dost, ale místy jsem se ztrácel. Film inteligentního člověka nutí přemýšlet a to se mi líbí. Postava hlavního hrdiny je skvěle zahraná a některá témata, která prezentuje např. novináři New York Times, jsou skutečně interesantní a k zamyšlení (židovská pasivita a kladení pasivní rezistence, vyžívání se v roli vyvoleného, utlačovaného národa atd...) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling v roli "židovského nácka", který bojuje se svými vnitřními rozpory. Přestože ho jinak jako herce milujete, tady jej od první vteřiny musíte nenávidět. I když mi tak trochu připadalo, že vznik filmu inspiroval úspěch "American history X", film se vydává na trochu jinou cestu, ač je v zásadě o tom samém - o tom, že ideologie vzniká v závislosti na prostředí a názorech ostatních. Pěkně to bylo viděno při rozhovorech skupiny skinheadů, když neměli v podstatě ani páru o tom, proč vlastně nenávidí židy. Postava Goslinga to měla naproti tomu v hlavě pěkně srovnané a ač je mi nacismus úplně proti mysli a srsti, ten kluk skutečně věděl, co a proč nenávidí a měl i pár zamyšlení hodných myšlenek ("Kdyby Hitler neexistoval, židé by si ho vymysleli, protože chtějí být nenáviděni"). Celkově je děj poutavý a strhující, ale zasekává se asi v polovině. A to jsem u scény, kdy se dohadovali pamětníci holocaustu s partou skinheadů měla natolik husí kůži, až jsem myslela, že dám plný počet. Mimo to s dokoukáním filmu přichází úvaha nad tím, zda-li by měl v dnešní moderní společnosti šanci další holocaust (v takové míře jako v době Třetí říše). Stručně a jasně hodně strhující počin, ale ta druhá polovina na mě působila rozpačitě, včetně samotného konce. Zajímavý komentář:Shadwell ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Doposud suverénně nejhorší a nejtrapnější pokus o zfilmování neonacistických hnutí - pokud Vás zajímají taková témata, doporučuji Romper Stomper, anebo (nejlépe!) Kult hákového kříže. Zde na tomto filmu je jediným kladem vynikající Ryan Gosling, vše ostatní je břečka a - ačkoli mne dost bolí to říkat - tupá a neumětelská propaganda. Co můžete čekat od filmu, který začíná scénou útoku skinheada na Žida, který - a teď pozor! - je mladý, plachý, hubený student s velkými brýlemi, shrbenými zádíčky a těkavým pohledem, v ruce velkou knihu, kterou by si mohl číst za jízdy metrem. Kdyby to ovšem končilo jen u klišovitosti, mlčím, protože někdy je třeba použít schémata pro podtržení a větší efekt hlavního poslání. Tohle ale není vše - jde totiž o spojení infantilní tendenčnosti s naprostým filmovým začátečnictvím. Děj se stále převaluje z boku na bok, stále se ve zcela bezvýznamných momentech vracejí nesmyslné opakovačky, postavy se chovají naprosto nelogicky, na plátně se objevuje čím dál tím více rádobyherců, přeskoky v ději jsou natočeny až bolestně amatérsky, korunu všemu nasazuje jedna z nejhorších filmových hudeb, co jsem kdy slyšel. Jediným plusíkem a vydařenou scénou je paradoxně samotná pointa. Cíle byly šlechetné, bohužel ty samy o sobě nestačí na to, aby vznikl alespoň průměrný film. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nikoli psanec, který loví psance, ale žid, který nenávidí židy... A nejvíce sebe. Krize vlastní identity přivedla postavu charismatického Ryana Goslinga k obrovské nenávisti, která prostě musí ven. Jeho agresivní řečnictví se už ani tolik neopírá o segregaci ras jako o nenávist z principu. Nenávist a nasranost, která musí ven, protože je přeci tak příjemné ji ventilovat. Aby z toho nevznikl chaos a bylo zachováno poslání filmu, je Goslingova postava ve svém oboru překvapivě erudovaná. Nejen, že zná všechny aspekty judaismu a židovské kultury, on sám ještě některé z nich dodržuje. Jeho vnitřní rozpolcenost pak vrcholí v působivém závěru... Osobně mě napadlo, zda by byl Danny dohnán k extremismu, kdyby samotné náboženství nebylo extremistické, viz flashbacky ze školy...7/10 ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Silnú tému a dychberúci Goslingov výkon naozaj potápa niekoľko nedotiahnutostí: akási scenáristická a následne aj režijná bezradnosť, kam vlastne celú story ťahať - čo sa občas prejavuje aj v konaní samotného protagonistu. Jeho motivácie si občas musíme domýšľať, inokedy sú nám podsúvané v priehľadných tézách. Ani s vedľajšími postavami sa tvorcovia príiš nepárali a ku koncu už takmer hrozí nuda. Svatý boj mi tak trochu pripomína výkon priemerného futbalového mužstva, ktorému zabezpečil skvelý výsledok jeden jediný, bohom /či v tomto prípade Jahvem/ nadaný génius na poste pravého krídla... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)
  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)

Reklama

Reklama