Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 370)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně působivý thriller s hororovými prvky. Ta originální myšlenka, hustá atmosféra, mrazivé napětí, dobrá hudba, neustálé zvraty v ději, propracovaný příběh a šokézní závěr dělají ze Saw jeden z nejsilnějších filmů v daném žánru. Ale...resp. po prvním zhlédnutí mě toto slovo napadlo, protože se z mého pohledu nad koncem vznášelo mračno nejasností a nedůvěry. Zhruba po roce jsem si dal Saw podruhé, tentokrát také hledajíc logické chyby a trhliny ve scénáři. A musím konstatovat, že film až na některé detaily (neopodstatněné úchylné sklony jedné z postav + pár výstřelů, které ve výsledku neznamenaly takovou škodu, jakou by asi měly vykonat) obstálo. Zvyšuju hodnocení ze 4* na plný počet a s touto filmovou sérií se zároveň pravděpodobně i loučím, protože mám obavy ze zklamání z dalších dílů. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Saw je velmi zajímavě vymyšlený a natočený film. Hry, v kterých trápí jistý jedinec (oslovení vrah si z jistých důvodů odpustím :o)) hraje se životy jiných a dává jim na vybranou kdo přežije. Nechápu kdo mohl vymyslet trápení lidí v podobě např. helmy co vám rozdrtí čelist pokud si ji nesundáte klíčem, který je v břiše vašeho přítele. Film není tak drastický jak by se čekalo, pokud vás nerozhodí nějaké to přehrabování ve střevech a trocha krve. Skvěle zamotaně jednoduchý film v kterém až dokonce není vše tolik jasné jak si myslíte. Osobně jsem si myslel, že jsem přišel na jedince páchající toto zlo po pár minutách, ale jak jsem zjistil na konci skutečnost byla o kousek vedle... Hudba k tomuto filmu je skvělá, hlavně v závěrečné scéně. Dynamická a zrychlená kamera se přesně hodí do videoklipovému tempu některých scén. Atmosféra je jiná než u většiny hororů. Zde se snaží ukázat uzavřenou místnost v ní se odehrávající drama, což nefunguje na 100% z důvodu častých odskoků z umývárny. Škoda, že režisér neukázal více her(snad nejsem takový sadista :o)) a příběh točící se hlavně okolo umývárny a vracející se flashbacky do minulosti mi nepřijde tolik zajímavý. Film má jisté mouchy,mezi které podle mě patří chvilková zdlouhavost a nevýraznost některých herců. Ovšem hlas v telefonu nemá naprostou chybu, moc rád bych ho využil k vyprávění pohádek malým dětem ... :o)) ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho trochu víc, sice příběh je docela originální a zas tak moc se to sedm nepodobá, hlavně proto že to je daleho míň akční a je absolutně jiná pointa a je to dobře, protože, srovnávat to se sedm tak by tohle moc dobře nedopadlo, ale když se to srovnávt nebude, tak je to hodně kvalitní thriller. Ale k dokonalosti toho schází docela dost. Hlavně byl podle mě příběh až příliš kouskovanej různejma časovejma posunama a celkem zbytečným vyšetřováním, který tam nehrálo skoro žádnou roli a taky se mi to zdálo málo vyhrocený mezi těma dvěma, který tam byly uvězněni, teda až na konec ten byl hodně krutej a hned se muj dojem z filmu zvednul o 100%. Taky se mi hodně líbily ty skvěle vymyšlený hry o přežití, který měly hlavu a patu, hlavně ta s tim klíčkem v žaludku, ta byla i docela brutální. Co se týče hereckývh výkonů, tak ty byly výborný, ale nedá se řít, že nějak výjimečný, spíš takovej lepší nadprůměr, ale bohatě postačující, možná je škoda, že nedali větší prostor Dannymu Gloverovi, určitě by i to vyšetřování bylo zajímavější. Jediný co se mi vůbec nelíbilo byla hudba, ale to je jen taková malá kaňka.Rozhodně to neni nějak výjimečnej film, ale je to výbornej thriller, kterej sice občas nudí svojí pomalostí, ale zato to všechno vynahradí na konci. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Ostré jako žiletka. Hororový thriller, kde jsem byl vtažen do hry od prvních minut. Režisér James Wan zamotává spletitou zápletku a vytváří tak mrazivé prostředí absolutní hrůzy, kde nic není takové, jak se zdá být. Wan řekl, že chce, aby diváci odcházeli z kina ohromeni a otřeseni, což se opravdu povedlo. V hlavních rolích se představí Cary Elwes, Danny Glover a Leigh Whannell, kteří jsou na jedničku. O hudební složku se postaral Charlie Clouser, která se mi zaryla pod kůži. Výborná thrillerová skládačka, která má myšlenku (kdy se snažíme všechno dát opět dohromady) a působivý námět s výborným a mrazícím závěrem. Hra s divákem. Horor, který se stane kultem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Leigh Whannell .. Game Over. Po skončení snímku jsem v přítmí kina ještě chvíli seděl a intenzivně si užíval právě skončeného psychicky náročnějšího (to mám rád) snímku a zejména pár minut staré a opravdu nečekaně šokující pointy!! Teď pár hodin poté sedím doma a přemýšlím, co „pitvat“ dříve. Zda-li originální aspekty nebo naopak dírky ve scénáři (dané hlavně onou pointou), či typické nelogičnosti (toaleta) a klišé (Alison/detektiv vs. Zep apod.). Nenakousnu raději všechno a nečekejte nějaké rozseknutí kladných i záporných problému filmu, protože nejlepší je Saw vidět, ale rozhodně tohle nechtějte nezažít! Film začíná bez průpravy okamžitě. Blik a jsme v umývárně. Ovšem zdejší počáteční scény na mě atmosfericky moc nezapůsobily a také díky slabším hereckým výkonům jsem se (opravdu jen) lehce nudil. Pak se naštěstí přidaly doktorovy flashbacky a seznámení s dosavadním „dílem“ Jigsaw. Přes postupné, dějově druhořadé, detektivní vyšetřování a několik povedených lekaček se v místy rychlém klipovém střihu přiblížíme k poslední třetině filmu, která dosavadní výtečně i průměrně kvalitní epizodky těžce „přeřezala“ a převálcovala! Pocity které Vám poté půjdou po těle jsou dosti mrazivé a zaručuji, že po skončení budete mít o čem přemýšlet. Prostě drsný, zvrhlý psycho thriller, u kterého se doporučuji na chvíli zamyslet nad tím, zda i Vy by jste patřily do skupinky „vyvolených“ pro tuto hru!? Na závěr by mě zajímalo, proč Saw srovnáváte s výtečným Se7en? Je to jen laciný a distribucí oblíbený marketingový tah na který tupě skáčete?.. Moje závěrečné hodnocení, které tady bohužel hvězdičkami nelze vyjádřit je, i přes několik kvalitativních zakolísání, pevných 90%! ()

Galerie (72)

Zajímavosti (99)

  • Když Adam (Leigh Whannell) zjistí, že si pilami musí uříznout nohy, tak pilu rozbije. V dalších scénách je však nerozbitá. (Nathaniell)
  • Původně měl jít film rovnou do video distribuce, ale po pozitivních ohlasech na testovací projekci se studio rozhodlo nasadit ho do kin. (don corleone)
  • Všechny scény v koupelně byly natočené v chronologickém pořadí, aby se herci lépe vžili do svých rolí. (don corleone)

Související novinky

James Wan chce oživit Netvora z Černé Laguny

James Wan chce oživit Netvora z Černé Laguny

13.08.2024

James Wan, talentovaný režisér a tvůrce populárních děsuplných pecek jako Saw: Hra o přežití nebo V zajetí démonů, zřejmě chystá návrat ke svým hororovým kořenům. Po práci na zakončovacím snímku DC… (více)

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Reklama

Reklama