Reklama

Reklama

Tanec s vlky

  • USA Dances with Wolves (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Poručík Dunbar, těžce zraněný v bitvě s konfederační armádou, je dekorován jako hrdina a poslán na vlastní žádost do opuštěné pevnosti na západní hranici. Spřátelí se s osamělým vlkem a pokouší se navázat kontakt s poblíž žijícím kmenem Siouxů. Přízeň obezřetných indiánů si získá informací o blížícím se stádu bizonů. Jazykové problémy mu pomáhá překonat ovdovělá Zaťatá pěst, kterou jako dítě bílých osadníků Indiáni unesli. Dunbar, přejmenovaný Siouxi Tančí s vlky, začne žít v indiánské osadě. Líbí se mu jejich způsob života, v němž nachází smysl další existence. Když se chystá jeho svatba se Zaťatou pěstí, je Dunbar zajat oddílem kavalerie, který s ním zachází jako se zrádcem. Siouxové ho osvobodí a zabijí většinu vojáků, ale Dunbar raději se Zaťatou pěstí kmen opouští, aby nepřivolal pomstu kavaleristů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (865)

H34D 

všechny recenze uživatele

Není pochyb o tom, že Tanec s vlky je Costnerovo vrcholné dílo, co do režie (zde je až zarážející ona propast mezi Tancem s vlky a jeho dalšími filmy), tak herectví. Kevin Costner odvedl obrovský kus dobré práce, když s vyjmečným citem natočil tento 3 hodinový epos, ukazující divoký západ z úplně opačného hlediska. Zpočátku jemný, milý a přirozený, s příchodem vojáků kontrastně hořký a na konci silně emocionální - tak by se dal charakterizovat průběh. Po celou dobu je však Tanec s Vlky až nepříjemně pravdivý, protože pro indiány v době kolonizace opravdu nebylo nidke žádné místo... Přesto díky občasné zdlouhavosti/nudě se nemohu zbavit pocitu, že od tak velké klasiky a jednoho z předních filmů CSFD jsem čekal malinko víc. 8/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden ze zásadních žánrových filmů kategorie westernu, který vedl k oživení tohoto žánru a znamenal umělecký vrchol pro hereckou hvězdu Kevina Costnera, který se dobře uvedl i jako režisér. Snímek se výrazně liší od westernové klasiky zabývající se životem kovbojů a prodávající romantiku tvrdých chlapů a nekompromisní souboj dobra a zla. Costner se zaměřuje na střetnutí dvou civilizací, kdy ta slabší musí neúprosně ustoupit bílým osadníkům, kteří mají za zády průmysl a moderní vědu. Desítky let byli Indiáni ve westernech líčeni jako krvežízniví bandité a primitivové, Costner tenhle pohled převrací naruby a stává se mluvčím té intelektuálnější části dnešní Ameriky, která cítí pocit viny za rozvrácení původní domorodé kultury. Jeho pohled je samozřejmě idealizovaný a v podstatě tendenční, protože i indiánská strana se chovala naprosto pragmaticky a porušovala dohody jak místního charakteru, tak i ty s americkou vládou, kdykoliv se jí k tomu naskytla příležitost. Na obou stranách se nacházeli lidé usilující o kompromis a soužití, stejně jako kořistníci. Postup bílé civilizace na západ a vznik dnešních USA neměl historickou alternativu. Tanec s vlky je ovlivněný tehdy populární ideologií multikulturalismu, ale přes to všechno je to mimořádný film, který nádherným způsobem prodává americkou přírodu, romantiku divočiny a života v souladu s ní, má výborné herecké obsazení a tomu odpovídající herecké výkony a skvělým způsobem pracuje s lidskými emocemi. Proměně charakteru hlavní postavy a jeho boji za osobní štěstí a záchranu kmene prostě není možné nefandit. Celkový dojem: 100 %. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Michael Blake | Hudba: John Barry | Produkcia: Jim Wilson, Kevin Costner, Jake Eberts | Distribúcia: Orion Pictures | Štúdio: Tig Productions | Rozpočet: 22 miliónov $ | Tržby: 424,208,848 $ || Spolu s Posledným samurajom najlepší film o hľadaní vysnenej životnej harmónie - až do chvíľe, kým ju nezničia idealistické samoľubé pudy tých či oných kultúr... Vtedy sa mi vždy zvýši adrenalin od nervov, a pýtam sa znova a znova: K čomu je to dobré, že si niektorý nie sú schopný podať fajku mieru? ...Niektorí to proste nezvládajú. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velké Costnerovo dílo, které si narozdíl od jiných jeho dítek zasloužilo slávu, a té také dosáhlo. Jen bych ocenil, kdyby jinak skvělá česká dabingová škola trochu víc používala mozek, a když už se hlavní hrdina nemůže domluvit s indiány mluvícími domorodým jazykem, nemusela by se celá scéna odehrávat v češtině. Děkuju:) (Jak se zdá, v nezkrácené verzi kterou máme šanci vidět dnes (16.7.2004) večer na Primě je podle toho co jsem zatím viděl v ukázkách tato "drobná" chybka opravena.) ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Kevin Costner nebol nikdy na hollywoodskej špičke, nikdy nebol stredobodom pozornosti médií, nikdy na recepciách neohuroval okolostojacich svojimi sexuálnymi zážitkami - ale je to vôbec dôležité? Určite nie. Chcete vedieť, čo je skutočne dôležité? Skutočne dôležité je to, aby si človek na sklonku svojho života mohol povedať : "Dokázal som to - zanechal som po sebe niečo, z čoho budú mať ľudia radosť, z čoho sa poučia, niečo, čo ich prinúti zamyslieť sa a prehodnotiť svoje postoje." A Kevin to týmto filmom dokázal. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (70)

  • Poručík John Dunbar (Kevin Costner) ve filmu používá dvě zbraně: pušku Henry 1860 (“henryovku”) speciálně vyrobenou firmou Uberti a perkusní revolver Colt 1851 Navy. (džanik)
  • Kevin Costner si velmi pečlivě vybíral spolupracovníky. Všichni museli něco vědět o indiánské problematice a ještě si znalosti prohloubit. Stejně odpovědně si vybíral i herce, kdy představitelé indiánů museli absolvovat třítýdenní kurzy, aby se alespoň informativně seznámili s lakotštinou. (Venkovan)
  • Pádící bizony bylo možno točit pouze jednou denně. Zvířata často utekla až do vzdálenosti deseti mil a sehnat je dohromady zabralo celý den. (džanik)

Související novinky

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Tak, a je to tady. Remake Vinnetoua!

Tak, a je to tady. Remake Vinnetoua!

13.08.2011

Poté, co se Christophe Gans pustil do nové verze Fantomase, jsme tak nějak tušili, že se na plátna kin vrátí i další evropské klasiky. Německá produkční společnost Constantine Films (od Resident Evil… (více)

Sam Mendes na Divokém západě

Sam Mendes na Divokém západě

10.12.2009

U tohoto tvůrce už nás „nečekané“ žánrové volby nemůžou překvapit. Proč by si nemohl zkusit třeba western? Obzvlášť, když se schyluje k návratu kovbojek na filmová plátna (komiksový Jonah Hex,… (více)

Tanec s piráty

Tanec s piráty

20.03.2009

Kevin Costner se chystá opět režírovat. A protože jeho Krajina střelců byla ukázkou víc jak solidní řemeslné práce, není důvod jeho nový film nevyhlížet se zájmem. Obzvlášť, když mu scénář pomáhal… (více)

Reklama

Reklama