Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedaleko francouzského pobřeží vytáhnou rybáři z moře postřeleného muže. Když se probere, nedokáže říci, kdo je a co se mu stalo. Jediným pojítkem s minulostí je čip s kódem k účtu ve švýcarské bance, který měl implantován pod kůži. Když se uzdraví, vydá se pátrat po své minulosti. Ke svému překvapení zjistí, že dokonale ovládá bojová umění, když v parku hravě vyřídí policisty, kteří chtějí vidět jeho doklady. Pátrání ho zavede k bankovní schránce, kde objeví pistoli, velkou finanční částku, americký pas na jméno Jason Bourne. Jde na americký konzulát, tam je nečekaně napaden a musí prchnout před ozbrojeným komandem. Dostane se z budovy a venku přesvědčí německou dívku Marii, aby ho za dvacet tisíc odvezla do pařížského bytu, jehož adresu našel také v bankovním boxu. Teprve s její pomocí začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (77)

  • Robert Ludlum, autor stejnojmenné knižní předlohy, zemřel 12. března 2001, když byl film v postprodukci. (HellFire)
  • Z curyšské Geheimschaft Bank si Jason Bourne (Matt Damon) odnese červený pytel, do něhož přesune obsah schránky. Tato rekvizita se objeví na konci filmu v obchodě Marie (Franka Potente) jako „věšák na květiny.“ (HellFire)
  • Původním autorem hudby pro film byl Carter Burwell, kvůli prodlevám v natáčení ale projekt opustil. (HellFire)
  • Většina z amerických vojáků na ambasádě v Curychu byli skuteční mariňáci přidělení na požadavek producenta Franka Marshalla k evropským ambasádám. Používali vlastní uniformy, spolupracovali s režisérem na dialozích (později vystřiženy) a vyvinuli taktiku použitou ve filmu. (HellFire)
  • Jméno Bourne s největší pravděpodobností odkazuje na Ansela Bourna, kazatele z Rhode Islandu, jehož amnézie je první zdokumentovanou v dějinách. Jednoho dne v roce 1887 zcela zapomněl celý svůj předchozí život. (Kulmon)
  • V původní verzi scénáře byla Marie (Franka Potente) Američanka, její celé jméno znělo Marie Purcell a měla zelené vlasy. Nakonec se z ní stala Marie Kreutz, národnost německá a vlasy černé. (Kulmon)
  • Film měl mít původně premiéru v červnu 2001, ale natáčení se protáhlo kvůli automobilové honičce uprostřed filmu. (Kulmon)
  • Ve filmu je několikrát použita puška "Profesor" - Swiss SIG 550 Sniper. (Kulmon)
  • V úvodu se Jason Bourne (Matt Damon) dívá do zrcadla a mluví několika jazyky. Například holandsky říká: "Víte kdo jsem? Tak přestaňte žvanit nesmysly a řekněte mi to!" (Kulmon)
  • Profesor (Clive Owen) nepoužívá jiný vůz než BMW. Herec ve skutečnosti dělá bavorské automobilce reklamu. (Kulmon)
  • Ve filmu nejsou žádné úvodní titulky. (Kulmon)
  • První Bournovo dobrodružství se stalo v USA nejprodávanějším DVD roku 2003 a v lednu, kdy bylo uvedené do prodeje, vytvořilo nový pětidenní rekord (22,8 mil.). Překonalo do té doby dominujícího Harry Pottera a Kámen mudrců. (imro)
  • Strih vychádza na každé 4 sekundy. (Algren)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Reklama

Reklama