Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někde ve vesmíru přece musí být něco, co je lepší než člověk. Když se Charlton Heston a a další dva astronauti proberou z hluboké hybernace, zjistí, že jejich kosmická loď je zničena. Při útěku zjistí, že přistáli na planetě, na které žijí inteligentní opice. Heston je odchycen a uvězněn ve městě - zbytek posádky a později i několik opic se mu samozřejmě snaží pomoci z vězení uprchnout. To se nakonec podaří a všichni jsou volní, aby ale v samém závěru všichni zjistili strašnou věc... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (779)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jedním z důvodem, proč nemám ráda sci-fi je, že jde mimo realitu. Většinou dějová linka postrává logiku. Jsou to vlastně takové pohádky pro dospělé. Jenže jak se dá, naše fantazie je právě limitována naší realitou. To se projevuje i zde. Příběh je postavený na oblíbeném posunu v času, člověk se dostává na svou planetu, ale o mnoho tisíc let později. Nalézá zdegenerované lidi, kteří nemluví a žijí jako zvířata a inteligentní mluvící opice. Tady nastává veliký problém - spousta nelogičností. Je možné nepoznat, že jde o planetu zemi? Když je zde kyslík, voda a den má 24 hodin?Je možné, aby mluvící lidé přestali mluvit a natolik zdegenerovali, že by přišli o celou svou kulturu? Je možné, aby se opice za 2000 let vyvinuli na tak vysokou úroveň? Z hlediska evoluce nesmysl! A pak - neměly by pak svoji vlastní civilizaci? Pokud by se naučili mluvt, zcela jistě by si vytvořili vlastní jazyk. A kde asi vzali zbraně? Kdopak je vyrobil? A náboje také vydrželi 2000 let? Zde se převádí lidské pokročilé myšlení a zvyklosti na opice (akademie, soud, zoo, cirkus, používání zbraní, oblečení, povozu, koní). Samozřejmě jde o záměr - ukázat křehkost naší civilizace, zamyšlení nad tím, jak by mohlo lidstvo dopadnout, otočit pojem inteligentní bytost a zvíře a blablabla ... Chápu, že to někoho může bavit že to považuje nejen za zábavné, ale i za poučné, inteligentní. Ve skutečnosti jde o únik z reality. Nikomu to neberu, ale pro mě to není. K dnešnímu dni bylo natočeno 15 filmů s tématem inteligentních opic (další budou nepochybně následovat), takže se z toho časem stalo velice otřepané téma. A jak se říká, opakovaný vtip, přestává být vtipem. Ale abych byla spravedlivá - film není špatný, ale nepřipadá mi ničím výjimečný. V roce vzniku jistě originální, dnes spíš přeceňovaný. Pelička na závěr - copak nám to tu vykukuje na pobřeží z písku?! :o) :o) :o) ()

whack 

všechny recenze uživatele

Cornelius (čte z posvátných svitků opic): "Varuj se bestie Člověka, neboť on je spřeženec Ďábla. On jediný mezi božími primáty zabíjí ze sportu, pro potěšení nebo z chamtivosti. Ano, on zabije bratra svého, aby získal půdu jeho. Nedopusťte, aby byly jeho počty vysoké, neboť obrátí v poušť domov svůj i váš. Střeste se ho; zažeňte ho zpátky do džungle, neboť on jest poslem smrti." Dr. Zaius: „Lidská moudrost jde ruku v ruce s idiotstvím. Je hrozba. Chodící morová nákaza." ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

S postupujícím časem je tenhle film stále lepší a lepší. Dokonalé vykreslení totalitní společnosti nedalo tehdy spát komunistickým filmovým kritikům. Film rozcupovali na kousíčky a já až po letech pochopil proč. Poznat se v něm museli dokonale. Popravdě nesouhlasím s jedním z názorů, že knižní předloha je vzrušující počteníčko. Dle mého soudu je ještě drsnější a způsoby, jakými je zacházeno s lidmi, zdaleka nedosahují ve filmu oné krutosti. Sexuální experimenty v knize P.Boullea bylo na filmové plátno těžké převést i na konci 60.let, kdy vrcholila sexuální revoluce. Příjemně překvapil závěr, který se od předlohy zcela liší.... Děsivá bezvýchodnost filmu jakoby předznamenala příchod 70.let, která pro mnohé národy, našeho zvláště, nebyla procházkou růžovým sadem, anóbrž pustinou plnou pastí a všudypřítomné hrůzy. Pět chválu na herce, masky, hudbu....rovná se nošení dříví do lesa, dojení býka či přenášení vody v sítku. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Vize apokalyptické Země je dost drsná. Tenhle film přímo nesnáším, ale hodnotí se samozřejmě hlavně filmová stránka. A ta je dokonalá. Opice se vlastně chovají stejně jako lidé. Místní obyvatele jistě potěší, že mají zastání aspoň u "Ochránců zvířat" . Jednoznačně výborný film plný náznaků s velmi silným koncem. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Počiatočné stupňovanie napätia ala hrozba z neznámej planéty je sekvencia hodná olympijského trónu. Ďalej sa síce stále všetko odvíja v správnych medziach, ale tie už však neboli natoľko kvalitné aby si Planéta opíc zaslúžila maximálne hodnotenie. Len tak mimochodom, Jerry Goldsmith umí, umí.. vážne umí. ()

Galerie (227)

Zajímavosti (119)

  • Kim Hunter (Zira) požádala, aby na ni nebyl nanášen make-up více než čtyři dny v řadě, protože jí jedna z látek údajně způsobovala popáleniny v obličeji. Hunter si nakonec musela před spaním mazat obličej vazelínou, aby jí ráno nevyskakovala vyrážka. (PaTeXx)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. února 1968 v New Yorku. (Varan)
  • V scéne v prírodnom historickom múzeu v meste Ape City sa na vrchole schodiska niekoľkokrát zobrazí veľký pazúr podivného zvieraťa. Ide o sadrový odliatok nohy netvora, ktorý napadol kosmickú loď vo filme Zakázaná planéta (1956). (WalterIK7)

Související novinky

Třetí Planeta opic má režiséra

Třetí Planeta opic má režiséra

16.01.2014

Anebo vlastně devátá, záleží, jestli je chcete počítat od Planety opic z roku 1968 nebo od Zrození planety opic z roku 2011. Úspěšně zrebootovaná série bude letos pokračovat Úsvitem planety opic, v… (více)

Andy Serkis opět opičákem

Andy Serkis opět opičákem

02.07.2010

...a spousta dalších pokračování. Co takhle Top Gun 2? Jerry Bruckheimer nemá dobrý rok – Princ z Persie neuspěl a Čarodějův učeň zřejmě dopadne ještě hůř. Účetnictví mu zachrání čtvrtí Piráti, ale… (více)

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Reklama

Reklama