Reklama

Reklama

Nedovolili jim spolu žít. Nemohli jim však zabránit společně zemřít... Příběh tragické lásky korunního prince Rudolfa Habsburského k baronese Marii Vetserové. Rudolf, který hledal zapomnění na své manželství bez lásky s belgickou princeznou Stefanií v nesčetných milostných avantýrách, který se marně pokoušel prosadit ve zkostnatělém Rakousku-Uhersku pokrokovější ideje, a byl proto v neustálých sporech se svým otcem, císařem Františkem Josefem, našel v lásce k mladičké, nevinné Marii nový smysl své existence. Poprvé v životě skutečně miloval a byl odhodlán vybojovat si právo na život s milovanou ženou navzdory všem a všemu. Brzy měl však poznat, že následník habsburského trůnu má před sebou jen jednu možnou cestu: tu, kterou mu určila odvěká (a v 19. století ještě zdaleka neměnná) tradice… (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

liquido26 

všechny recenze uživatele

No, sice to nebyl špatný film, ale trochu míň minut, a víc děje (nejdramatičtější scénou je to, jak Taaffeho poskoci pronásledujíc kočár se Szepsem a Hoyosem) a historické věrohodnosti by tomu rozhodně prospělo. Vzhledem k tomu, že jsem dneska dočetl Rudolfův životopis od Brigitte Hamannové (který mimochodem všem, které by zajímala postava skutečného arcivévody Rudolfa a události v Mayerlingu, mohu jenom doporučit), tak mě historická nepřesnost vytáčela víc než obvykle, protože mám vše ještě v živé paměti. Nevím, jestli byl egypťan Omar Shariff vhodnou volbou pro roli rakouského následníka trůnu, podoba tam skutečně nebyla - zcela chybí Rudolfův charakteristický plnovous a naopak přebývají vlasy, kterých korunní princ moc neměl. Veškeré Rudolfovy zdravotní problémy, jedna z příčin jeho sebevraždy, se přejdou jednou zmínkou o morfiu, jinak je ale jeho zdravotní stav v naprostém pořádku. Rudolf byl ve skutečnosti ke konci života fyzicky i psychicky zlomený muž trpící tehdy neléčitelnou kapavkou. Vztah s Mary Vetserovou je rovněž hodně moc zromantizován a upraven. Mary nebylo dvacet, ale sedmnáct a v době smrti byla asi v pátém měsíci těhotenství. Rudolf sice žádal o rozvod se svou ženou, ale rozhodně neměl v plánu si Mary vzít. Jejich společná sebevražda v žádném případě nebyla z lásky (alespoň tedy z Rudolfovy strany rozhodně ne). Rudolf sebevraždu plánoval již hodně dlouho. Původně chtěl ze života odejít spolu s jinou svojí milenkou Mizzi Casparovou, ale ta odmítla. ... No o historických nesrovnalostech u tohoto filmu by se dalo psát asi ještě hodně dlouho, takže vás tím už nebudu nudit. Jestli máte rádi romantická dramata odehrávající se v minulosti, tak se na to určitě jukněte. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

O tomhle Mayerlingu už jsem hodně četl, poslední dobou jsem navíc náhodou narazil na víc filmů Terence Younga, o to většího zklamání jsem se dočkal. Případ Mayerling nabízí zvraty nabité historické drama i vášnivý milostný příběh, všechno se tu ale odehrává jenom tak trochu a jako, navíc často s dialogy dost o ničem. K tomu již zmíněné historické nepřesnosti. Takže co nám zbývá? Vpravdě luxusní mezinárodní casting, ten stojí za to a na to byl pan Young specialista. Ovšem i tady to dostává trhliny ve vhodnosti obsazených typů. Takže kdo mě bavil, byla snad jenom Ava Gardner jako císařovna Alžběta, na tom ale má zásluhu i nádherný dabing Elišky Balzerové. Mrzí mě to, ale i když jsem velký milovník historie, tenhle Mayerling kolem mě prošuměl celkem bez většího požitku. ()

Reklama

st.verka 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka v podání Catherine Deneuve byla překrásná a měla přesně tu míru nevinnosti pro kterou okouzlila korunního prince. Atmosféra filmu je plná vznešenosti, typické pro tehdejší dobu a vrstvy. Film je přiměřeně výpravný a příběh podán romanticky a divákovi je líto, že takoví dva krásní mladí lidé nemůžou být spolu a šťastní. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Jsme takoví, jací jsme - ale musíme být takoví, jaké nás chtějí mít." ----- Pravdivý základ, na kterém je velkorysá, výpravná konstrukce snímku vystavěná, je ukrytý až někde hluboko pod mnohavrstvým dobovým obalem, zkrášleným pastelovými barvami a šminkami, kterým sluší filmové plátno. Pokud přehnaně nelpíte na historické věrnosti a spokojíte se s precizně natočenou romantickou baladou zasazenou do divácky vděčného historického rámce - a jestliže vám vyhovuje zeširoka, volným stylem plynoucí vyprávění ... pak je příběh velké lásky následníka trůnu Rudolfa Habsburského a baronesy Marie Vetserové určený právě vám. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Historicky film o naslednikovi trunu Rudolfovi, ktery se rozhodne vzeprit vsem konvencim. No, tak to tedy chtel. Konec divaka presvedci o opaku... Omar Sharif i Catherine Deneuve - oba mladi a krasni - se snazi navodit atmosferu habsburskeho Rakouska-Uherska. Film je straaaaasne dlouhy a nektere casti jsou nudne a prekombinova (proboha proc je tam tolik vedlejsich postav???). Vzhledem k prumernosti bych dala tri, dalsi hvezda je za hlavni dvojici. No a ano, hlavne za Catherine, ktera tu sladkou milujici naivku zahrala dost dobre. Ten jeji srni pohled a reci o desti a snehu :D Ale proc ne :) ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno