Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swank hraje v tomto poutavém příběhu o dětech ulice vychovaných v pouličních přestřelkách a s drsným postojem k životu – učitelku, která jim chce dát, co potřebují nejvíce: jejich vlastní hlas. Odehrává se na chráněné půdě školy ohrožené násilím a rasovým napětím, učitelka Erin Gruwell musí bojovat s předsudky autorit, jestliže jí záleží na těchto studentech. Děti vypráví vlastní příběhy a poslouchají příběhy ostatních, skupina pravděpodobně "nevzdělatelných" teenagerů objeví sílu snášenlivosti, znovu získají své zničené životy a změní svůj svět. S elektrizujícími výkony hvězdného obsazení, včetně držitele Zlatého glóbu Patrick Dempsey (Grey´s Anatomy) a zpěváka Maria, film Mezi řádky je založený na uznávaném bestselleru, "The Freedom Writers Diary". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (266)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Chcete-li z nevzdělatelného čmouda s IQ 85 udělat překrásnou bílou kultivovanou duši, dejte mu přečíst deníček Anne Frankové a voilà... úspěch je zaručen. V tomhletom naivním propagandistickém multikulturním škváru dokáže sexy árisjká učitelka se zručností Harryho Pottera vykouzlit z partičky polodebilů jakože lidské bytosti. Stačí jen rozsvítit malé světélko a dotknout se srdce na pravém místě. A já se ptám: Proč na to ještě nikdo nepřišel? Kurva, proč?!! Ať mír dál zůstává... ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Dokonalé a velmi působivé... Tohle je přesně můj šálek kávy. Žánr drama, téma holocaust, děti ulice a jejich osudy, to je přesně to, co mě dokáže zaujmout. Do toho ještě přesvědčivá Hilary Swank, bez ní by to bylo přeci jen chudé. Její výkon si Oscara opravdu zasloužil! Sice tento snímek asi zas na dlouhou dobu neuvidím, ale můj pohled na toto ožehavé téma změnil dokonale. A co víc, rozesmál, nechal v napětí a nakonec dojal. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je zvláštní, a to hlavně díky tomu, že je založen na skutečných událostech. Je přehnaně pozitivní a idealistický tam, kde pokud selhává samotný systém (a všechny jeho složky), což tento film a příběh na němž je založen jasně ukázal, jakýkoliv individuální (i omězeně komunitní) snahy jedince vedou, v tom lepším případě, pouze a jedině k vítězství bitvy tam, kde je třeba jednoznačně a nutně vyhrát celou válku. Jak říkám, místy mi to připadalo zbytečně dramatizované a trošku přestřelené, ale na druhou stranu, co já, mladý krásný bělošský středoevropan mohu vědět o životě obyčejných chudinských náctiletých ve Spojených státech. Pokud si myslíte, že Amíci jsou prostě ujetí a vylízaní a že se na jejich životním stylu projevuje teze, že většina vyspělých civilizací se zhroutí vinou sebe samotné, svou prohnilostí a degenerativností, a že toto hroucení současné civilizace již počíná právě v USA (a díky jejich rozpínavosti se prolíná i do celého světa - viz např. česká vylízaná "high společnost"), tenhle film vám to jen a jen potvrdí. PS: A jen tak na okraj, mohli by natočit druhý díl, kde se tito napravení gangsteři (nic proti tomuto zcela pozitivnímu faktu) dostanou na vysokou školu a tváří v tvář se tam setkají s americkými popírači holocaustu, to by mohlo být velice zajímavé téma, nemyslíte? ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Isham: 1. Dream - will.i.am ,2. Listen!!! - Talib Kweli ,3. It's R Time - Jeannie Ortega ,4. When the Ship Goes Down - Cypress Hill ,5. Hip Hop Hooray - Naughty by Nature ,6. Keep Ya Head Up - 2Pac ,7. Code of the Streets - Gang Starr ,8. Rebirth of Slick (Cool Like Dat) - Digable Planets ,9. Officer - The Pharcyde ,10. This Is How We Do It - Montell Jordan ,11. Colors - will.i.am ,12. Bus Ride - will.i.am ,13. Riots - Miri Ben-Ari ,14. Eva's Theme - Mark Isham ,15. Anne Frank - Miri Ben-Ari/Mark Isham , ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Ačkoli tvůrci vychází z reálných základů, Freedom Writers není ničím víc než jen další variací na téma idealistický učitel se snaží zaujmout a změnit třídu nezvladatelných individuí. Pro Neameričana budou podobné snímky vždycky na hranici kýče, což je dáno velkým kulturním rozdílem i skladbou obyvatelstva, potažmo žáků ve školách. Richard LaGravenese na nějaké vysvětlování vesměs kašle, na nic si nehraje a od začátku se opírá o otřepaná klišé a předvídatelný scénář, naštěstí s tím ale až na malé výjimky dokáže pracovat. Zaujme potřebnou posmutnělou atmosférou, v níž se pohybují víceméně ztracené existence, které moc nadějí do budoucna nemají. Po celou dobu balancuje na hranici kýče, kterou sice občas překročí, není to ale nic dramatického a nikdy to naštěstí netrvá natolik dlouho, aby to diváka otrávilo. Chybět pak nesmí pro podobné snímky příznačný hiphopový soundtrack. Hlavním trumfem je nicméně obsazení, jemuž kraluje velmi dobrá Hilary Swank, vyzdvihnout se ale musí hodně povedený casting studentů, z nichž nikdo není extrémně otravný, všichni jsou příjemně civilní a působí autenticky. Freedom Writers je film, na němž ve výsledku vlastně není nic zásadně špatně, jen je až moc klišovitý, chybí mu více tvůrčí invence a odvahy, někdy tlačí na city až příliš a možná by mu prospěla i o malinko kratší stopáž. 70 % ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • Alternatívnym názvom filmu bolo aj označenie Freedom Writers. (MikaelSVK)
  • V záběru, kdy učitelka oznamuje třídě, že je nebude učit ve třetím ročníku, je na tabuli rozepsané slovo "narrative", a to pouze jako "na". Hned v dalším záběru je však slovo plně dopsáno i přesto, že se učitelka ani o krok nepohnula. (ČSFD)
  • Scénář čerpal z knihy "The Freedom Writers Diary" od Erin Gruwellové a dětí z Wilsonovi střední školy. (mi-ib)

Související novinky

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama