Reklama

Reklama

Soukromá válka pana Wilsona

  • USA Charlie Wilson's War (více)
Trailer 2

Charlie Wilson je průměrný americký kongresman, který se raději než ve velkých politických otázkách angažuje na bujarých večírcích. Nečeká se od něj nic převratného, přesto se zapíše do historie. Během jedné párty v bublinkové koupeli, s půvabnými děvčaty a kokainem, zahlédne zprávy z Afghánistánu, kde se místní marně brání Rudé armádě. Wilson, "obyčejný chlápek se srdcem na pravém místě", sice neopustí svou láhev výběrové whisky, zato se v něm cosi zlomí. Podaří se mu vyhnat Rudou armádu z Afghánistánu a tím odstartovat rychlý krach komunistické říše. Stačilo dodat špatně ozbrojeným afgánským odbojářům kvalitnější zbraně. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (496)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Vykonštruovaná óda na Ameriku, ktorú sa snaží maskovať len atypický záver. Čo však potom, že vcelku slušne obsadená a zahraná (Philip Seymour Hoffman jasne vedie), keď sa Nichols nerozhodol, čo chce vlastne točiť. Ako satira to funguje len občasne, ako dráma taktiež a aj napriek odľahčujúcim vsuvkám ide v globále o málo záživnú politickú záležitosť, ktorá bežnému divákovi príliš nedá... teda pokiaľ nemá politiku priamo v krvi. Použitie archívnych záberov však kvitujem, chcem však veriť, že Nichols mal aj na viac. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Trochu nudné, trochu politické, trochu satirické, ale tak nějak byť asi jeden z lepších drama/komedie filmů, i tak upadl do zapomnění s tím, že tuto recenzi jsem měl napsat již před deseti lety a dnes si již nemůžu vzpomenout, o čem to bylo plus mínus. Je vím, že ten konec je věc, kterou USA nedozírně prohráli. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Musíš tu válku vyhrát Charlie…. Ze života kongresmana. Co takovej chlápek asi dělá? Co aféry, jak přichází ke kontaktům, s kým se stýká, co ho baví? Přestože každému musí být jasné, že jde o politický (a historický) film, snad díky T.Hanksovi či snad politickým i obyčejným vtípkům nebo jen paradoxní situaci s dneškem je lehce stravitelný a až překvapivě svižný. Zajisté díky scénáři, krátké stopáži, ale hlavně bych vyzdvihl právě Hanksův výkon, který dokáže utáhnout snad jakýkoliv film. Nerad bych zapomněl na ostatní herce, ale Tom jim prostě moc prostoru nenechává. Mé hodnocení je (velmi) ovlivněno také tím, že dobu akce ,,ZBRANĚ PRO AFGHANISTÁN“ pamatuji. Protože to všechno se stalo. A ty úžasné události změnili svět… JEN SE TO NAKONEC PODĚLALO! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mike Nichols byl pro mě jednou z mála jistot na filmovém nebi, kde jsem vždycky předpokládal čtyři až pět hvězdiček. Jednou ale zklamání přijít muselo. Soukromá válka pana Wilsona připomíná na první pohled pěkný bazén, který láká k zaplavání, abyste při vstupu do vody zjistili, že má hloubku tak 40 cm. Nic přitom nepomáhá, že je voda příjemně teplá a bazénový design vypadá na jedničku. Na satiru je to málo chytré a analytické, na komedii zase málo vtipné. Aspoň já měl ten problém, že jsem se zjevným snahám o komické prvky smát nedokázal. Jediná opravdu zajímavá postava byl agent CIA s nadhledem zahraný Philipem Seymourem Hoffmanem. Tom Hanks je sice spolehlivý, ale scénář, který považuju za hlavní slabinu filmu, mu neumožnil rozvinout jeho herecké schopnosti. Po celou dobu stopáže jsem se lehounce nudil už proto, že zobrazované události mi byly dobře známé z daleko fundovanějších zdrojů. Celkový dojem: 45 %. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Inteligentní humor a přesvědčivé herecké výkony, dělají z jinak nudného politického filmu dobrou zábavu. Mike Nichols je vždy zárukou kvality, a když si vybral takhle bizardní (pravdivý) příběh, nemohlo to dopadnout zle. Osobně mě nejvíce fascinuje onen naznačený hořký podtext. Víte přeci proti komu afgánci 11. září 2001 obrátily své (díky Charlie Wilsonovi získané) zbraně... ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Pomocnice Charlieho Wilsona v jeho senátní kanceláři byly samé krásné štíhlé dívky přezdívané "Charlieho andílci". Avšak jeho hlavní asistentka, kterou hrála Amy Adams, byl ve skutečnném životě muž - Charlie Schnabel. (HappySmile)
  • Julia Roberts se rozhodla, že se v rámci přípravy nesetká se skutečnou Joanne Herring: "To není tak, že bych se s ní sejít nechtěla, ale viděla jsem řadu jejích televizních vystoupení a díky tomu jsem měla dostatek materiálu, z nějž jsem mohla vycházet. Navíc jsem měla velmi jasnou představu, jak bych se k té postavě měla přiblížit. Ono by mi ale práci ani neulehčilo, naopak. Hraju tu ženu takovou, jaká byla před dvaceti lety, ale kdybych se s ní setkala tady a teď... vždyť se mezitím mohla stát úplně jiným člověkem. Tak či tak mohl být můj výkon jen interpretací. Stejně mám ale raději, když danou osobnost neznám, zůstávám neovlivněná. Ostatně: s Erin Brockovich jsem se tehdy před natáčením také nesetkala." (NIRO)
  • Snímek byl inspirován stejnojmennou knihou amerického novináře Georga Crilea. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Julia Roberts jako špiónka

Julia Roberts jako špiónka

03.02.2008

Ano, je to podivná kombinace. Ale v novém filmu Tonyho Gilroye, scenáristy všech tří Bourneů a režiséra oscarovými nominacemi vyšperkovaného Michaela Claytona to bez komplikovaných špionážních her… (více)

Reklama

Reklama