Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Recenze (457)

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Počáteční díly Death Note (tak do 17. dílu) rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co jsem v anime měl možnost vidět. Vcelku originální příběh se skvělou atmosférou a opravdu výbornými dějovými zvraty měl našlápnuto k maximálnímu hodnocení. A to i přes to, že Death Note nezapře svůj původ v manze - i když se sem tam dočkáme nějaké té akce, většinu času sledujeme rozhovory postav a často i jejich myšlenkové pochody, což v manze nejspíš nevadilo, ale v anime působí přeci jen trochu staticky a mírně nepatřičně. První vážnější zádrhel nastal, když se v příběhu objevila společnost Jocuba (Yotsuba). Na těch pár dílů jako by se ze seriálu vytratilo vše, co činilo předchozí díly tak dobré. Navíc se v těchto epizodách zcela nepochopitelně autoři párkrát uchýlili k deformacím postav, což vzhledem k jinak v celku realistickému přístupu ke kresbě působí značně nepatřičně. Seriál pak sice chytne druhý dech, ale jen tak napůl. Druhá část příběhu už není tak strhující a i když i ta nabízí momenty, kdy člověk téměř zapomíná dýchat, už to prostě není ono. Přes všechny nedostatky ale patří Death Note k nejlepším anime poslední doby a rozhodně stojí za to tento seriál vidět. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Geniální, opravdu promyšlený, originální kousek, který si mě získal od samého začátku a dlouhá léta obýval 1. místo na mém soukromém žebříčku nejlepších anime. Skvost po všech stránkách - příběh, atmosféra, postavy, animace, soundtrack... Snad jedinou výtku bych měla: to tam opravdu nemohla být ani jedna inteligentní, významná ženská postava, kterou by hned nezabili nebo by z ní v průběhu neudělali pouhou Lightovu hračku? To jediné mi lehce kazí dojem na jinak naprosto perfektním počinu. 10/10 ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

(Hodnotím ako neznalec a nemilovník anime, komentár obsahuje spoilery) Na nijaké filozofovanie nebol čas, Light je od začiatku (z pre mňa nepochopitelných dôvodov, i keď ide o originálne riešenie - priznávam) zaškatulkovaný ako ten zlý a seriál sa od druhej časti raketovo rozbehol a napriek príležitostnej prekombinovanosti ako i mnohým logickým fackám, akou je obzvlášť zabitie uveriteľnosti detektívnej línie prehnanou geniálnosťou Lighta ako aj L-a (obaja narábajú s informáciami ku ktorým ako postavy nemali prístup a vie o nich iba divák) vynahradzuje si to ale vražedným tempom, príjemným vizuálnym spracovaním a hlavne sympatickou dvojicou arch-enemies ktorá sa "božsky" doťahuje. Komplikácia však nastáva po skvelej 25. a 26. časti, ktoré sú v mojich očiach uzatváracie a seriál nimi relatívne "skončil". Nadstavba 11 častí s Mellom a Nearom (Ktorí sú iba veľmi chabé náhrady skvelej postavy L-a) je nielen zbytočná, ale často nudná, v najhorších momentoch až úsmevná. Štvorhviezdím preto hodnotím prvých 26 častí, ktoré ma príjemne prekvapili. Ale záver - pekný. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Death Note je jedním ze seriálů, kolem kterého jsem nějakou dobu kroužil, ale pořád ne a ne se na něho podívat. Je tomu týden a všech sedmatřicet dílů mám za sebou. No... mohlo to být kratší. Jako celková zápletka mi nikterak nevadila, ale tak od půlky to bylo víceméně pořád o tom stejném. Yagamiho všichni podezřívají, nikdo nemá důkaz, Yagami vyhraje a pořád dokolečka. Z konce pak úplně unesený nejsem, ale chápu, že "padoucha" prostě tvůrci nemohli nechat vyhrát, na to prostě nikdo nemá koule (a pokud ano, v pokračování ho stejně někdo porazí). 80% ()

Sokka_ 

všechny recenze uživatele

Openingy super, Misa ještě lepší a nejlepší na celým DN byl Shinigami. Sice až moc složitý, ale strašně chytrý. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Naprostý souhlas s komentáři Mandelbrota a Loosera... Taky si myslím, že soundtrack k druhé části nebyl vybrán moc šťastně. ()

hhannie 

všechny recenze uživatele

Varování pro ostatní - komentář bude obsahovat SPOILERY. Death note - mé víceméně první anime, které mě zaujalo nejen svým příběhem, ale také úžasným soundtrackem (Yoshihisa Hirano and Hideki Taniuchi). Všech sedmatřicet dílů jsem dokázala zhlédnout během dvou dnů, nedokázala jsem odejít. Zajímalo mě, kdo je ten tajemný L?! V okamžiku, kdy byla jeho totožnost odhalena, jsem s nadšením sledovala, jak se bude vyšetřování vyvíjet dál. Postavu L jako geniálního detektiva jsem již od začátku milovala, ovšem na Lighta Yagamiho se můj názor v průběhu anime neustále měnil. Ano, chtěl pro svět spravedlnost..ovšem i za cenu smrti nevinných lidí - kupříkladu L, po jehož smrti přichází na scénu Near, další geniální sirotek z Watariho sirotčince, který dovede vyšetřování až do samotného konce a Lighta, neboli Kiru, fikaným způsobem usvědčí. V tomto okamžiku mi bylo Lighta až líto, to musím přiznat. :-) Je škoda, že posledních několik dílů už šlo s úrovní dolů, a to hlavně díky smrti L, novým majitelům zápisníků a táhlejšímu ději. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Je to geniální (a český dabing a přednes mi překvapivě sednul), ale bylo snesitelnější to přečíst jako mangu než vidět tolik dílů. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Začnem najprv mojím celkovým zhodnoteným takže:Death note je napínavé,premyslené detektívne dielo,ktoré vo svojej podstate nemá slabé miesta.Po celú dobu seriálu odkedy sa pochopí o čo ide (lepšie pochopí tak asi prvé 3 diely na to treba) drží človeka v napätí a to je podla mňa hlavné.Reakcia na iné príspevky.Takže reakcia:Podla mňa jeden jediný diel nemá kvalitu tých ostatných.Všetky ma bavili približne rovnako a ten jeden to je zanedbateľné množstvo.Koniec je taký aký má byť síce každý by to chcel inak som tým človekom aj ja ale koniec je "správny!"(koniec reakcie).Death note som pozeral s príjemnou spoločnosťou a druhú osobu to zaujalo dokonca viac ako mňa napriek tomu,že anime skoro vôbec nesleduje. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Moje první seznámení s anime. Dopadlo si myslím, že výborně. Náměť a pointa celkově je opravdu hodně sofistikovaná, zábavně zformovaná. Death Note má napětí, inteligenci a velkou originalitu. Do 20. dílu bych dal klidně plný počet bez žádných skrupulí, ale potom už se to bohužel zase natahovalo o další protivníky. L je prostě jedinej a ty konečný díly byly už jen o ukončení, které ještě k tomu mě nepotěšilo. Kira je pro mě hrdina, bůh(neboli Kami) a tenhle nápad se mi líbí. Stál bych za nim, být to v realitě. 85%(Hudba velice potěšila) ()

Nuala 

všechny recenze uživatele

Nápad je to naprosto jedinečný! Mělo to napětí, psychologické pozadí, zajímavé postavy, skvěle dokreslující hudbu, zabývalo se to problémem, který se snadno může objevit v hlavě kteréhokoli člověka a na který odpověď není tak jednoduchá a jednoznačná, jak bychom si přáli... Ale pak bohužel přišla druhá polovina a ta vše zničila... Za první polovinu bych s čistým svědomím dala klidně 5*... ale bohužel, celkově je to pro mě průměr... Fakt velká škoda. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Výjimečný seriál. Z půlky mi připomínal Dextera (vraždy zločinců, z toho vyplívající morální dilema), z druhé půlky 2.sérii Prison Breaku, kde proti sobě šli dva géniové (Scofield vs. Mahone). Každý díl má strhující tempo, je plný napětí, pln zvratů a postav, z nichž každá má v příběhu své místo. Na druhou stranu je fakt, že by neškodilo trošku dílů ubrat, hlavně ve třetí čtvrtině, kdy mi při sledování naběhla doměnka o překombinovanosti. Ale je pravda, že výtvor s detektivní zápletkou se tomuto těžko vyhne. Každopádně dávám za 5, protože ani tato výtka mi nezabránila v hltání každého dílu a čekání, kdo nakonec vyhraje. ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Poznámka pro mě: předtím než tohle zkomentuješ koukni se na pár dílů znovu aby ses dostal do geniální nálady a paksi přidj tu půlku uživatelů co jsi teď vyhodil q pak si přečti jejich hrozné komentáře a znovu je s pocitemkrásné pomsty vyhoď a pak napiš komentář ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Stále jsem váhal zda se pustit do nějakého anime, protože většinou to zabere měsíc než shlédnu všechny díly a tento mě překvapil svou krátkostí a přitom velice povedený, animace parádní, zápletka ještě lepší a zvraty, to je to na čem si ujíždím, první díl a musel jsem to dokoukat, co nejdříve. Teď zvažuji, zda shlédnout i filmy. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

První epizody, které byly zaměřeny pouze na mytologii šinigami, osobu Kira a začátek jeho soupeření s geniálním L, jsem zhltnul s nadšením a zasloužily by si plný počet hvězd. Poté se ale obsah anime začal rozrůstat do více směrů a přicházel jeden zvrat za druhým. A i když byly přehledné, tak jich bylo až neúnosně moc, takže postupně byla překvapivost nahrazena otravností. Každopádně mi drastická změna ve druhé polovině nevadila a dokázal jsem se jí rychle přizpůsobit, i když to intro... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dám spíš silné tři než slabé čtyři, protože vyšší hodnocení by mi přišlo jako nadhodnocení, ale i když jsem se dostal jen k jednomu ze dvou konců (tj. epizoda 25) a zbytek radši nechal být proto, že by to bylo jen totální vaření z vody (kterého už v průběhu nebylo zrovna málo) a o kterém pochybuji, že by mě dokázalo zaujmout, i tak mě Death Note dokázal docela dost zaujmout. Skvělý nápad sice má své vady - přehnaně si hraje na geniální, trpí doslovností, i přes silnou atmosféru má tendenci jí kazit neustálými voiceovery a celkově by to vystačilo na méně epizod, protože už celkem rychle je znát, že tvůrci nevěděli kudy kam (předpokládám mangy, když se to jí řídilo, ale nevím, nečetl jsem) a tak přišli s nějakým neuvěřitelným zvratem, aby to mohli táhnout ještě dál a v půlce navíc přišli s vatoidní linkou s nějakou mafií. Ale i přesto mě to bavilo, i přes pár slabších epizod. Atmosféru to má skvělou, postavy zapamatovatelné a i přes ty vady mě vždycky zajímalo, co bude dál a kdo z těch dvou géniů vyhraje. Jen škoda, že Lightovi z moci hrábne už v první epizodě, chtělo to podle mě přirozenější vývoj, který by tomu dodal větší psychologii svého tématu. Času stráveného s tímhle seriálem (resp. s většinou jeho dílů) ale rozhodně nelituji. Podrobněji ke komentářům k jednotlivým epizodám. Silné 3* ()

JohnRambo 

všechny recenze uživatele

Po prvej epizóde som doslova nadšený! Stále viac a viac sa mi začína páčiť anime a to aj vďaka Death Note. Teším sa na ďalšie epizódy. UPGRADE: Mám za sebou 23 dielov a som viac ako nadšený! Totálna špica. Navyše seriál dopĺňa úžasná hudba takže hodnotenie je na vrchole. UPGRADE 2: Takže blížim sa ku koncu a sám nemôžem uveriť tomu, že diely ktoré zaostávali za ostatnými boli max. 3. Okrem nich je celý seriál napínavý, plný zvratov a skvelej atmosféry. Kira a jeho plány sú tak nečakané a skvele premyslené že sa mi až rozum zastavuje. Jedniné čo ma sklamalo bol L. Bez spoilerov-kto to videl ten vie, kto nevidel uvidí :) UGRADE 3: Hotovo. Koniec mám za sebou. Naozaj silný koniec. Tento seriál si zaslúži byť tam kde je. Odporúčam aj tým čo nemajú radi anime. Určite zmenia názor ako ja. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

793. hodnocený film: Podle mě se jedná snad o nejlepší seriál, který jsem kdy viděl. Možná budete se mnou nesouhlasit, ale vezměte si to logicky: Ukažte mi seriál, který skloubí hororové prvky s prvky kriminálních amerických seriálů, kde jdete po stopách vraha po vzoru akutečných pronásledovatelů. Pak tu máte tu dokonalou zápletku, kdy Light Yagami najde čirou náhodou zápisník smrti a tím získá svého Shimigamiho, nebo také svého boha smrti, který jej bude ochraňovat. Takže tu máme prvky mystiky. Navíc spousta brutálních záběrů a dokonalá hudba povyšují tento japonský seriál o další úroveň. Už jsem se zmiňoval, že navzdory tomu, že se jedná o animovaný seriál, že není rozhodně určen dětskému publiku? Ne, rozhodně není pro děti a všech jeho 37 dílů je kvalitních a každý má svou zápletku. Navíc ta hudba, to je kapitola sama pro sebe. Co mě ale zamrzelo, to byl plochý průběh seriálu zhruba od 25. do 28. dílu, kdy zemřela značná část postav a objevili se nové. Nový pronásledovatel byl sice schopnější, ale nebyl tak prozíravý a tak přímý jako byl "L". Navíc, když si uvědomím, že tvůrci dokázali vtisknout postavám jedinečné charaktery, které byly často až vyhraněné, nemohu hodnotit jinak, než 5*. Tohle je seriál, kterej se zcela jistě objeví v mém TOPu. 5* ()

Numinek 

všechny recenze uživatele

Dobrovolně se přiznávám, že jsem byla ze seriálu tak nadšená, že jsem ho výjimečně ohodnotila už po 20. dílu... Byla to chyba. Do cca 25. dílu bych těch 5 hvězd nechala, ale po jednom lehkém zvratu se to změnilo v něco, co bych radši ani nehodnotila... Přesto se mi poměrná část líbila a nechávám tudíž alespoň 4*. ()

Reklama

Reklama