Reklama

Reklama

Sluha Jeho Veličenstva

  • Rusko Sluga Gosudarev (více)
Rusko, 2007, 117 min

Režie:

Oleg Rjaskov

Scénář:

Oleg Rjaskov

Hrají:

Dmitrij Miller, Alexej Čadov, Alexandr Bucharov, Xenija Kňazeva, Olga Arntgolc, Jelena Plaksina, Nina Loščinina, Irina Barinova, Jekatěrina Olkina (více)

Obsahy(1)

Souboj o srdce dámy přivede dva nesmiřitelné francouzské kavalíry až na rozdílné strany rusko-švédské války... Rytíř de Brézé a hrabě de la Bouche se na dýchánku ve Versailles zahleděli do stejné dámy. Co začalo jako nevinná šarvátka v karetním salónku, končí za rozbřesku soubojem na kordy. Panovník, který si na dotyčnou dámu shodou okolností myslí také, však hbitě využije příležitosti a oba duelanty za trest vyhostí jako pozorovatele rusko-švédských bojů: jednoho ke Švédům, druhého k Rusům. Horkokrevným kavalírům začíná tvrdý chlebíček: ohrožují je nedorozumění s cizími vojáky, záhadný černý rytíř, který se prohání lesy okolo Poltavy, ale i dlouhé prsty Krále Slunce, který by se jich rád zbavil jednou provždy. V odlehčeném dobrodružném příběhu z období Velké severní války se setkáme se třemi velkými panovníky té doby – Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I. Velikým. Nechybí souboje, romantická linka ani válečné scény včetně slavné bitvy u Poltavy. Zajímavý je i pohled současného ruského režiséra na stereotypy ruské, francouzské a švédské národní povahy. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nevím, co si myslet. Na jedné straně mi přijde, že tento film dokázal atmosféru doby. Na té druhé mi přijdou některé věci poněkud překroucené. Když pominu, že některé části filmu jsou pouhá vata, tak bych i tak několik prohřešků našel. Třeba, že Petr Veliký je vykreslen jako lidový car, chvílemi s fajfkou dokonce připomínal Stalina ze sovětských filmů. Celkově mi přišel výsledek takový nemastný, neslaný. A popravdě, takovýto film z ruské produkce jsem i tak trochu čekal... ()

Loki81 

všechny recenze uživatele

Rusakum ty historicke filmy posledni dobou celkem jdou, to se musi nechat. Za ty penize by se v Hwoodu nenatocil ani film o 5ti hercich odehravajici se v jedne mistnosti. Ctvrtou hvezdu davam hlavne za scenu bitvy u Poltavy, u ktere me trochu zamrazilo... tehdejsi zpusob vedeni boje snad nikdy nepochopim. Ikdyz... ostatne jako zadny. Ty 2 hodiny mi utekly jako voda. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak trošku mi to dalo vzpomenout na staré francouzské šermovačky s Jeanem Marais a za to míří na Východ dík, ačkoliv je třeba říct, že Rusové jsou v tomto případě trošku těžkopádnější. Příběh byl tak akorát naivní, herci byli sympatičtí a potěší, že se tu celkem pravidelně míhají krásné Rusky, šermířské souboje měly úroveň a oceňuji, že se film vyhýbá typickému ruskému patosu, i když samozřejmě ne úplně. Bitva u Poltavy, tedy předpokládám, že to byla ona, budila mírné rozpaky, ale i tak dokázala pobavit a to se dá říct o celém filmu. 70% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Rané 18. století nám tady v tomhle vydařeném ruském snímku ožívá v celé své kráse. Setkáme se tu se třemi velkými panovníky té doby - Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I., projdeme si bitvu u Poltavy a ze všech stran na nás budou cákat naturalistické gejzíry krve z hrudníků, hlav a krků střelených nebo probodnutých vojáků, šlechticů, šlechtičen i prostých vesničanek bránících se nepřátelské armádě s vidlema v ruce. Prostě luxusní historická kostýmová brutalitka, jaká by v USA neměla nikdy šanci vzniknout. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to hodně jiné, než je člověk zvyklý. Je to takové.... ruské. Je to znát v dialozích, v profilech hlavních postav, prostě tak ňák ve všem. Nemyslím to zle, spousta věcí je tu zábavná a bitva u Poltavy, i s carem Petrem, povedená. Celkově je to osvěžující kousek v jinak převažující US produkci, kde dobré historicko-válečné filmy dělá jenom Mel Gibson . ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Konflikt, ktorý prebieha počas filmu medzi Ruskom a Švédskom, je z histórie známy ako Severná vojna, ktorá začala v roku 1700 a ukončená bola až podpísaním Nystadskej mierovej zmluvy (Treaty of Nystad) 28. apríla 1721. (MikaelSVK)
  • Producenti filmu si pozvali vyše 1500 hercov, z ktorých bolo následne vybraných pre potreby filmu iba 360 osôb. (MikaelSVK)
  • Film Sluha Jeho Veličenstva sa natáčal predovšetkým v Moskve a Petrohrade. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama