Reklama

Reklama

Sluha Jeho Veličenstva

  • Rusko Sluga Gosudarev (více)
Rusko, 2007, 117 min

Režie:

Oleg Rjaskov

Scénář:

Oleg Rjaskov

Hrají:

Dmitrij Miller, Alexej Čadov, Alexandr Bucharov, Xenija Kňazeva, Olga Arntgolc, Jelena Plaksina, Nina Loščinina, Irina Barinova, Jekatěrina Olkina (více)

Obsahy(1)

Souboj o srdce dámy přivede dva nesmiřitelné francouzské kavalíry až na rozdílné strany rusko-švédské války... Rytíř de Brézé a hrabě de la Bouche se na dýchánku ve Versailles zahleděli do stejné dámy. Co začalo jako nevinná šarvátka v karetním salónku, končí za rozbřesku soubojem na kordy. Panovník, který si na dotyčnou dámu shodou okolností myslí také, však hbitě využije příležitosti a oba duelanty za trest vyhostí jako pozorovatele rusko-švédských bojů: jednoho ke Švédům, druhého k Rusům. Horkokrevným kavalírům začíná tvrdý chlebíček: ohrožují je nedorozumění s cizími vojáky, záhadný černý rytíř, který se prohání lesy okolo Poltavy, ale i dlouhé prsty Krále Slunce, který by se jich rád zbavil jednou provždy. V odlehčeném dobrodružném příběhu z období Velké severní války se setkáme se třemi velkými panovníky té doby – Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I. Velikým. Nechybí souboje, romantická linka ani válečné scény včetně slavné bitvy u Poltavy. Zajímavý je i pohled současného ruského režiséra na stereotypy ruské, francouzské a švédské národní povahy. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

mysiak 

všechny recenze uživatele

V ruskom rankingu nadpriemerný historický film, u mňa priemerný historický film, ktorý sa rozbieha ako všetky ruské filmy až oveľa neskôr, čo je trochu na škodu, ale bitky majú lepšie spracované ako Američania, pôsobia realisticky a vierohodne...Inak je tento film prehliadkou asi ruských hviezd a dobrej finálnej skoro 25 min bitky...ale škoda toho pomalšieho rozbehu... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zvláštní historický film z Ruska, který vůbec nevypadá na to, že by byl z Ruska, ale přitom je na jednu stranu docela amatérský ale také neobvyklý, tedy amatérský co se hudební vsuvky týče, ta mi tam přišla zvláštní, přicházela ve chvíle kdy jsem to nejméně čekal. Zase je to ale historická freska, která mě překvapila už tím, že jí natočili Rusové, protože jinak bych na to ani nepřišel. Opravdu parádně se na to koukalo a kdyby byl každý historický film stejný jako tento, určitě bych se nezlobil. Nudné scény sice byly, ale daly se bez potíží zredukovat. Autoři se opravdu snažili, a nakonec jsem byl opravdu spokojený. ()

Reklama

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Uplynulo pár desítek let od té doby, co se modrožlutá mašina trenéra Königsmarcka procházela po Karlově mostě a už není co bývala. Tre kronor v souboji se sbornou Petra I. nějak dostává na prdel a rusko - švédské finále u Poltavy dopadlo, jak se dalo čekat. Ono s dvojnásobnou přesilou už asi Rusákům nezbylo nic jiného než vyhrát, zvlášť při tom kouzelném stylu pochodujících, do sebe soustředěně pálících šiků, který dovedli do dokonalosti červenokabátníci z ostrovů. Taktika nas mnogo inspirovala o pár let později i mistra Žukova, Koněva a jim podobné stratégy, ale to je už jiná pohádka. Historický film je to parádní, rozhodně nejfajnovější je dvojice Francouz a Rus, která si celý film nerozumí ani slovo a to víc jim to spolu jde (boj, vy prasata!), Petr Veliký si je uvěřitelně podobný a kostýmy jsou luxusně vyvedené. Kromě trochu řídkého děje nemůžu filmu vytknout skoro nic, takže čtyři kusy! ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Hudební doprovod filmu je chvílemi dost vlezlý, závěr trochu přitažený za vlasy a pár kýčovitých či sentimentálních okamžiků se zde také najde, ale celkově lze bez uzardění prohlásit, že tento hystoricko-dobrodružný snímek se Rusům opravdu povedl. Výprava je takřka dokonalá - je vidět, že se na ní nešetřilo. Od začátku do konce se to řeže hlava nehlava, ale časté a místy dost brutální násilí nesklouzává k samoúčelnosti. Bitva u Poltavy je vylíčena zdařile a ani portréty panovníků vůbec nejsou špatné. Docela zajímavá je jazyková rozmanitost "Sluhy..." - kromě dominantní ruštiny a francouzsštiny se tu mluví také polsky, švédsky a německy. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Rané 18. století nám tady v tomhle vydařeném ruském snímku ožívá v celé své kráse. Setkáme se tu se třemi velkými panovníky té doby - Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I., projdeme si bitvu u Poltavy a ze všech stran na nás budou cákat naturalistické gejzíry krve z hrudníků, hlav a krků střelených nebo probodnutých vojáků, šlechticů, šlechtičen i prostých vesničanek bránících se nepřátelské armádě s vidlema v ruce. Prostě luxusní historická kostýmová brutalitka, jaká by v USA neměla nikdy šanci vzniknout. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Producenti filmu si pozvali vyše 1500 hercov, z ktorých bolo následne vybraných pre potreby filmu iba 360 osôb. (MikaelSVK)
  • Švédsky kráľ Karol XII. bol považovaný za jedného z najlepších vojvodcov 18. storočia. Bol obzvlášť schopným vojenským veliteľom, taktikom či obratným politikom. Aj snímka zobrazuje fakt, že Karol XII. sa od rádových vojakov príliš nelíšil, pretože nosil takmer identickú uniformu či spoločne so svojím vojskom sa aj stravoval. (MikaelSVK)
  • Film Sluha Jeho Veličenstva sa natáčal predovšetkým v Moskve a Petrohrade. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama