Reklama

Reklama

Sluha Jeho Veličenstva

  • Rusko Sluga Gosudarev (více)
Rusko, 2007, 117 min

Režie:

Oleg Rjaskov

Scénář:

Oleg Rjaskov

Hrají:

Dmitrij Miller, Alexej Čadov, Alexandr Bucharov, Xenija Kňazeva, Olga Arntgolc, Jelena Plaksina, Nina Loščinina, Irina Barinova, Jekatěrina Olkina (více)

Obsahy(1)

Souboj o srdce dámy přivede dva nesmiřitelné francouzské kavalíry až na rozdílné strany rusko-švédské války... Rytíř de Brézé a hrabě de la Bouche se na dýchánku ve Versailles zahleděli do stejné dámy. Co začalo jako nevinná šarvátka v karetním salónku, končí za rozbřesku soubojem na kordy. Panovník, který si na dotyčnou dámu shodou okolností myslí také, však hbitě využije příležitosti a oba duelanty za trest vyhostí jako pozorovatele rusko-švédských bojů: jednoho ke Švédům, druhého k Rusům. Horkokrevným kavalírům začíná tvrdý chlebíček: ohrožují je nedorozumění s cizími vojáky, záhadný černý rytíř, který se prohání lesy okolo Poltavy, ale i dlouhé prsty Krále Slunce, který by se jich rád zbavil jednou provždy. V odlehčeném dobrodružném příběhu z období Velké severní války se setkáme se třemi velkými panovníky té doby – Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I. Velikým. Nechybí souboje, romantická linka ani válečné scény včetně slavné bitvy u Poltavy. Zajímavý je i pohled současného ruského režiséra na stereotypy ruské, francouzské a švédské národní povahy. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

K ruskej tvorbe keďže mi je blízka nezvyknem mávať tvrdšie slová, no tu to inak nejde. Dobrý film z 18. storočia sa dá urobiť aj s menším obnosom peňazí, to problém nie je, aj keď ťažko povedať, či rozpočet bol malý alebo veľký, no nezdá sa mi že si to na seba výraznejšie zarobilo. Tento film však akoby ruský vôbec nebol, skôr som mal pocit, že to je nejaký hybrid francúzskej, anglickej, americkej a nemeckej filmovej školy. Ozaj nemusím film so zbytočným násilím, hrubé,kde je skoro každá postava zatrpknutý namyslený povyšujúci sa snob, no divím sa aké je to reálne aj dnes vo svete keď taká tá bezcitnosť, cynickosť a posmešný humor fungujú na plné obrátky, z týchto filmov aspoň zisťujem v čom sme sa vôbec nezmenili za tie storočia. Úprimne mne vadil príbeh tohto filmu, ktorý mi nielen že prišiel šialený, ale bol aj nevýrazný, čo tam po bojových scénach, tu nehrali dôležitú úlohu, aj keď sa dosť vydarili. Pri tomto filme som zaspával, od dialógov, cez dej, mi to nič zvláštneho neprinieslo, bola to jedna veľká nuda, dosť neatraktívny film so zmýšľaním minulosti, ktoré neviem pochopiť pre samotnú podstatu veci toho, čo robili a podľa mňa sa nad tým ani vtedy ľudia veľmi nezamýšľali. Od historického ruského filmu by som čakal niečo iné, toto bolo pre mňa dosť veľké sklamanie po tejto stránke a chápem prečo to nemá na tejto stránke v tejto chvíli žiadnych fanúšikov. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem překvapení. Spíše oddychový dobrodružný příběh, který je ale přes občasné kýčovité momenty natočen drsně a realisticky. Na filmu se očividně nešetřilo - takže výborné a propracované kostými, neuvěřitelně autentické a dobré duely dvou hlavních "rivalů" a povedená bitva u Poltavy. Ústřední herecká trojka funguje fantasticky a není ji co vytknout. Chvilkama je problém hudba - není vůbec špatná, ale občas ne tak úplně sedí. Stojí za to vidět určitě nezkrácenou verzi a hlavně nedabovanou verzi, ve které všechny národnosti mluví příslušným jazykem a to včetně hlavního hrdiny, který mluví celou dobu francouzsky (mimo to je samozřejmě ve filmu slyšet ruštinu, polštinu nebo švédštinu) a má to v sobě to správné kouzlo. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Hudební doprovod filmu je chvílemi dost vlezlý, závěr trochu přitažený za vlasy a pár kýčovitých či sentimentálních okamžiků se zde také najde, ale celkově lze bez uzardění prohlásit, že tento hystoricko-dobrodružný snímek se Rusům opravdu povedl. Výprava je takřka dokonalá - je vidět, že se na ní nešetřilo. Od začátku do konce se to řeže hlava nehlava, ale časté a místy dost brutální násilí nesklouzává k samoúčelnosti. Bitva u Poltavy je vylíčena zdařile a ani portréty panovníků vůbec nejsou špatné. Docela zajímavá je jazyková rozmanitost "Sluhy..." - kromě dominantní ruštiny a francouzsštiny se tu mluví také polsky, švédsky a německy. ()

Loki81 

všechny recenze uživatele

Rusakum ty historicke filmy posledni dobou celkem jdou, to se musi nechat. Za ty penize by se v Hwoodu nenatocil ani film o 5ti hercich odehravajici se v jedne mistnosti. Ctvrtou hvezdu davam hlavne za scenu bitvy u Poltavy, u ktere me trochu zamrazilo... tehdejsi zpusob vedeni boje snad nikdy nepochopim. Ikdyz... ostatne jako zadny. Ty 2 hodiny mi utekly jako voda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zvláštní historický film z Ruska, který vůbec nevypadá na to, že by byl z Ruska, ale přitom je na jednu stranu docela amatérský ale také neobvyklý, tedy amatérský co se hudební vsuvky týče, ta mi tam přišla zvláštní, přicházela ve chvíle kdy jsem to nejméně čekal. Zase je to ale historická freska, která mě překvapila už tím, že jí natočili Rusové, protože jinak bych na to ani nepřišel. Opravdu parádně se na to koukalo a kdyby byl každý historický film stejný jako tento, určitě bych se nezlobil. Nudné scény sice byly, ale daly se bez potíží zredukovat. Autoři se opravdu snažili, a nakonec jsem byl opravdu spokojený. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Film Sluha Jeho Veličenstva sa natáčal predovšetkým v Moskve a Petrohrade. (MikaelSVK)
  • Konflikt, ktorý prebieha počas filmu medzi Ruskom a Švédskom, je z histórie známy ako Severná vojna, ktorá začala v roku 1700 a ukončená bola až podpísaním Nystadskej mierovej zmluvy (Treaty of Nystad) 28. apríla 1721. (MikaelSVK)
  • Švédsky kráľ Karol XII. bol považovaný za jedného z najlepších vojvodcov 18. storočia. Bol obzvlášť schopným vojenským veliteľom, taktikom či obratným politikom. Aj snímka zobrazuje fakt, že Karol XII. sa od rádových vojakov príliš nelíšil, pretože nosil takmer identickú uniformu či spoločne so svojím vojskom sa aj stravoval. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama