Reklama

Reklama

Life on Mars

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2006–2007), 16 h (Minutáž: 60 min)

Hudba:

Edmund Butt

Hrají:

John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Joanne Froggatt, Archie Panjabi, Lee Ingleby, Stephanie Jacobsen, William Matheson, Kevin McNally (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

DCI Sam Tyler (John Simm) je schopný manchesterský kriminalista. Při pronásledování podezřelého se dostane do těžké dopravní nehody a upadne do bezvědomí. Tyler se probírá zmatený, s nejasnými vzpomínkami a s hrůzou zjišťuje, že se nachází v roce 1973. Už není DCI, ale pouze inspektor, a zrovna byl přeložen na jiné manchesterské policejní oddělení. Zde se potkává s další ústřední postavou seriálu, svým šéfem, DCI Genem Huntem (Philip Glenister). Hunt neboli "Guv" je typem drsného pouličního policajta, tedy přesným opakem "moderního" Sama Tylera. Sam netuší, proč se ocitl v 70. letech. Je snad v komatu a žije v nějakém zvláštním snu? Nebo cestoval časem do minulosti? Bude na to muset přijít, jinak se nedokáže vrátit zpět. Ale o čem LIFE ON MARS doopravdy je? Je o prolnutí současnosti a minulosti. Na jedné straně Sam Tyler, policista 21. století, znalý moderních vyšetřovacích postupů. Na druhé Gene Hunter, starý dobrý pouliční polda, který z vás klidně vymlátí duši, aby dostal svou odpověď. Současnost i minulost v kvalitní krimi s mírným nádechem tajemna, to je LIFE ON MARS. Zatím byly natočeny dvě série po osmi epizodách. LOM je také vítězem BAFTY a několika mezinárodních cen. (Sowa)

(více)

Recenze (122)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

(drobný spoiler) - když vás po emocionálnich 16 hodinách dostane happyend, který je ve skutečnosti nejdepresivnějším filmovým závěrem, který znám... ne tím, co se stalo, ale tím, co vypovídá... (bez spoileru) vypiplané prvky pro potěchu fanouškům, mě nejvíc nadchl loutkový úvod s2e6 (à la seriál Camberwick green, který, jak mě ani nepřekvapuje, tu není)... P.S. ano, jak říkal Philip Glenister, je to western... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Stylové retro s vynikajícím Johnem Simmem, boží dobovou atmosférou, luxusním soundtrackem a zatraceně zajímavým hlavním příběhem, kdy fakt nemáte ponětí, co se děje. Epizodní detektivní zápletky jsou taky zatraceně zajímavé a když si k tomu všemu přičtete ještě sympaticky pomalé tempo, výtečné herecké výkony všech zúčastněných a neskutečnou lavinu nesmírně silných emocí v závěrečných dílech obou sérií (a finále je skutečná darda), dostanete báječný seriál, na který budete dlouho vzpomínat. Je originální a jak je dobrým britským zvykem, kvalitní po všech stránkách. 82%. ()

Reklama

Molir 

všechny recenze uživatele

Mnam mlask, Britove proste umi, drsna serialove-policejni 70. leta videna optikou dneska, se silnym (jak uz to v britskych vecech byva, nicmene funguje to, neni z toho kazani jako v americkych zalezitostech) socialnim podtextem, proste radost se divat... a k tomu pro labuzniky uzasna slangova "severska" anglictina :-)) [ktera toho pro atmosferu dela hodne, bez ni by to sice taky slo, ale rozhodne by to nebylo to prave orechove] ....... videl jsem preair US verze a hoooodne slabe a hodne velke zklamani :( snad s tim zvladnout neco udelat, i kdyz to by to asi museli pretocit ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Seriál s nejdokonalejší a nejsilnější finální epizodou ze všech, které jsem dosud viděl. Postava Gena Hunta je navíc natolik propracovaná a skvěle zahraná, že ačkoli samotné téma není zrovna nejoriginálnější (četl někdo z vás Pratchettovu Noční hlídku? Je to sice zasazeno do zcela jiného prostředí, ale ta dějová podobnost je nepopíratelná), nemůžu se ubránit nejvyššímu hodnocení! ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Bodie and Doyle meet Charlie Kauffman. Námět je to stejně prostý jako geniální: Šéfinspektor manchesterské policie Sam Tyler upadne do bezvědomí po přímém kontaktu s čelním nárazníkem projíždějícího auta a probudí se na místě nehody o 33 let dříve. Auto zmizelo bůhvíkam, s ním i silnice, soudě podle dokladů ztratil Sam někde jednu hodnost a v dříve vycíděné a vymalované policejní stanici se teď v oblaku cigaretového kouře procházejí chlápci, kteří nosí kotlety a flanelové košile, předpisy jsou pro ně sprosté slovo a pro ránu nikdy nejdou daleko. Vyvážená kombinace akce a humoru, vcelku dost mysteriózna, nádherná retro patina 70. let, nadupaná znělka, naprosto nesrozumitelná angličtina a David Bowie – to je Life on Mars v celé své kráse. Co epizoda, to jeden zajímavý, pečlivě vygradovaný příběh s promyšlenou pointou. Musím říct, že podobný pocit nefalšované dokonalosti jsem naposledy zažila snad jen u prvních dvou sérií Lost, s tím rozdílem, že tvůrci LOM věděli, kdy přestat, a nenatahovali seriál víc, než bylo zbytečně nutné. Možná, že moje nadšení už napodruhé nebude tak veliké, to ale nic nemění na tom, že Life on Mars je jedním z nejlepších a nejoriginálnějších britských seriálů posledních let se skvěle napsanými postavami. Hlavně Gene Hunt, to je přímo automat na hlášky. She’s as nervous as a very small nun at a penguin shoot. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (8)

  • John Simm v jedné z epizod řekne, že si řekl Doktorovi Who o pomoc a ten mu předepsal nějaké léky. V 70. letech byl Doctor Who (1963) velmi populární seriál a John Simm si v nových dílech Doktora (David Tennant) zahrál Mastera, hlavního Doktorova soupeře. (ČSFD)
  • Ve 2. minutě slyšíme v pozadí skladbu „Live and Let Die“ od Paula McCartneyho a jeho kapely Wings z roku 1973, kterou v roce 1991 předělala americká rocková kapela Guns N' Roses. (Trajektt)
  • Postava Sama Tylera (John Simm) byla pojmenová podle Rose Tyler (Billie Piper), která byla společnicí desáté reinkarnace Doktora ze seriálu Doctor Who (od r. 1963). V americké verzi je Rose Tyler matkou hlavní postavy. (Shakaar)

Reklama

Reklama