Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 1

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3 239)

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Not bad! čekala jsem, že se budu nudit, po tom co pár lidí říkalo. Nestalo se.. nečetla jsem předlohu, tak aspoň nemusím přemýšet jestli bylo v knize to, či ono a prostě si ten film užila. Zvlášť některý pasáže... U jiných se mi naopak zvedal kufr, konkrétně u toho skřeta s lalokem. Peter Jackson si prostě asi musí do každýho svýho filmu propašovat nějakou nechutnost :D. Jinak Bilbo "Watson" Baggins mi byl rozhodně sympatičtější než Frodo, přišel mi tak nějak přirozenější, co se týče chování. 8/10 for me, jsem zvědavá na další díl. :) ()

Metal Lord 

všechny recenze uživatele

Uíííííí, návrat do Středozemě, na který se člověk těšil od té doby, co poprvé viděl všechnu tu nádheru Pandory. Kde jen začít? Vezmu to od začátku. Nečekám, že Hobit překoná Pána prstenů, ani s tím nikdo nepočítá. Rozhodně se ale Jackson za Hobita nemusí stydět. Úvodní scéna v Ereboru představuje Šmaka, ač záměrně je skryt za plameny,což je dobře, alespoň ho hned nevidíme v celé kráse.....V Hobitíně nám Jackson nastavuje výborné prolnutí staré a nové trilogie. Následuje již příchod trpaslíků. Tady se to s rozhovory trošku protáhlo, ale kdo četl knihu, tak ví, že tam ta návštěva taky nebyla na 2 minuty. Už u trpaslíků je vidět, že Hobit má humorné pojetí a je zaměřen spíše jako pohádka pro děti. Jenže se nenechte mýlit, kniha tak opravdu byla koncipována, narozdíl od temnějšího LoTRa. Občas se děj někde zadrhne, občas někde nějaká nedokonalost, ale film i tak dobře odsýpá a neubírá mu to na kráse. Pryč už od filmu, ať si obrázek udělá každej sám. Na film jsem se byl podívat v Hostivaři, čili překvapivě jsem viděl 3D HFR Atmos projekci. Nevím, jestli ohledně HFR byl jen veliký trolling, nebo ti, co na to nadávají, mají problém se zrakem. Já když viděl HFR v akci, tak mi to jako "telenovela" nepřišlo, bylo to živější, plynulejší. Postupem času jsem si na to zvykl a už jsem ani nepoznal, že tam nějaké HFR je. A to je teprve 48fps, co předvede Cameron...? S HFR souvisí i ono 3D. Ano, 3D na HFR vypadá o poznání lépe. Problém u Hobita ale byl, že nebylo ve 3D co ukázat. V podstatě od scény se zlobry se onen 3D efekt úplně vytratil a plastičnost byla ta tam. No a Atmos? Český distributor si v posledních dnech pohrál s mixem, aby mohl naservírovat CZ verzi těchto zvukových orgií. Občas člověk tu prostorovost vnímal, občas ne. Na to, aby se dostavily orgie stejně veliké, jako na začátku při demonstraci Atmos s logem Dolby, si ale budeme muset ještě chvíli počkat. Čert vem to, že to Jackson rozdělil na 3 díly, trolleři nebudou nikdy spokojeni. U Pána prstenů vytýkali, že ve filmu nebylo vše důležité a teď když se to roztáhlo, tak se jim zase nelíbí, že je to roztahaný. ()

civrss 

všechny recenze uživatele

Na Hobita jsem se bohužel moc netěšil. Ne, že bych nebyl fanouškem Tolkiena nebo filmového zpracování LOTRa, ale nesnášim tenhle způsob komerce jak jsou velkofilmy natáčeny. Předělat sotva pětiset-stránkovou knížku na tři tříhodinové filmy je podle mě tahání peněz z lidí, aniž by se to snažilo nějak skrývat. Nasrali mě, když udělali dva díly Pottera a teď s Hobitem nasrali znovu. Proto se dalo čekat, že bude celý první film úplně o hovně, a on taky byl. Alespoň tedy příběhem, který mi připadal až moc fantasmagorický a bohužel i nudný. Takhle jsem sebou v kině nevrtal hodně dlouho. Chyběly mi nějaké momenty, u kterých si druhý den budu řikat: "Jo kurva, to byla paráda". No bohužel ne. Abych to shrnul. Pro mě promarněná příležitost, zbytečná stopáž, nudný příběh a převeliký kýč. Oskárci nám ale stejně přiběhnou, to bychom přece nebyli Amerika... 7.12. 2013 Po druhém shlédnutí v klidu domova musím hodnocení zvýšit, nebylo by to vůči filmu nakonec tak úplně fér. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu znám takřka nazpaměť, takže jsem k filmovému zpracování přistupoval se značnými obavami. Po půl hodině mi ale spadl kámen ze srdce, protože jsem poznal, že na to šel Jackson správnou cestou – Hobit je totiž kniha pro děti, která ani zdaleka nedosahuje epických rozměrů Pána prstenů – a právě proto jí mám moc rád. Netopí se v patosu jako Pán prstenů, příběh je přímočarý, prostý a možná trošku uspěchaný. Film je tomu věrný, čemuž napomáhají četná úsměvná odlehčení. Mimořádně šťastnou ruku měli filmaři při výběru titulní postavy – Martin Freeman se pro tuhle roli narodil a nevěřím, že by to někdo jiný zahrál lépe. A teď negativa. Jackson si opět upravil Tolkienovo dílo po svém, to se dalo čekat. Zatímco Tolkien nechal Azoga padnout před Morií, přičemž se o něm zmiňuje opravdu jen JEDNOU větou, Jackson z něj udělal rovnou hlavního záporáka. Tentokrát bych mu to ale odpustil, pač Azog má opravdu výbornou image a nevyužít ji by byla važně škoda. Vůbec celý Hobit je z diváckého hlediska úchvatný film, který stojí za to vidět na velkém plátně asi i několikrát. Film to není dokonalý, přesto výborný. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Je mi ctí, že mým posledním komentářem a zároveň i posledním shlédnutým filmem v roce 2012 je právě Hobit. Od chvíle,kdy jsem se dozvěděl, že se Peter Jackson vrátí do Středozemí, do světa hobitů, trpslíků, elfů a všech těch nezapomenutelných míst, kterými mě dokázal již učarovat v LOTRovi, jen jsem čekal a čekal a byl jsem přesvědčen, že půjde o můj další filmový životní zážitek. A nyní jen mohu s nadšením konstatovat, že se také tak stalo. Od Hobita jsem prostě chtěl a čekal dalšího Pána prstenů a dostal jsem ho!!! Bombastická dechberoucí výprava, neuvěřitelný a fantastický vizuál, strhující a nepřekonatelné efekty, dynamická, strhující a všedrtící akce, úžasně zpracovaná zápletka, obsahující dramatické momenty, emoce, humor, neskutečně kulervoucí spád a v neposlední řádě samozřejmě dokonale propracované a stvárněné postavy, kterými nelze být nic jiného, než nadšen. Celé to má nevídané tempo, kdyby to stejně jako u LOTRa vše trvalo o další dvě, tři hodiny déle, ani vteřinky bych nelitoval. Hobit mi svou první výpravou vzal zkrátka dech, trochu mě překvapilo, že Bilbo není až tolik ústřední postavou, nadšen jsem byl naopak výkonem Richarda Armitage v roli Thorina, uhrančivý výkon. Hobit je zkrátka dokonalý jak v jednotlivostech, tak v celku, celé to působí opět neskutečně monstrózně a uhrančivě, pro mě jde prostě o velkolepý návrat, úžasná filmařina, DOKONALÉ, DOKONALÉ, DOKONALÉ, STRHUJÍCÍ, VELKOLEPÉ!!! ()

KR4T4S 

všechny recenze uživatele

Po zprotivení a odmítavému postoji k snímku už v postprodukci (díky oznámení, že to bude 9hodinová trilogie a že to na dvd bude opět rozšířené) jsem se odhodlal podívat. První dvě hodiny jsou koncentrátem toho, co se mi v LOTRovi nelíbilo, třetí hodina to vše ale neskutečně zachraňuje (to je zas vše, co se mi v LOTRovi zamlouvalo) - je to totiž dost pořádnej náser. V podstatě od souboje těch "skal" to má neskutečnou atmosféru a začne to být ta pravá jízda, to už mě měl Jackson přesně tam, kde chtěl. Tak kdyby to vypadalo celou dobu, tak ani slovo neřeknu. V prvních dvou třetinách mi to připadlo jako hodně profesionální video z nějakého fanouškovského LARPu. Jinak několik očekávání se mi vyplnilo - trpaslíci jsou u mě ve dvou skupinách: jedni jsou mi naprosto volní a druzí zase protivní; hudba je až příliš podobná; celkově to naroubování na LOTRa je až moc doslovné - pokud se tvrdí, že Hobit je zcela jiný film než Pán prstenů, neměli by tvůrci tak moc vodit za ručičku a připomínat, že tohle a tenhle patří do LOTRa. Já bych radši napojení jen v náznacích. O krapet slabší než Společenstvo a myslím, že dvojka bude lepší. Snad ten drak nebude příliš digitální... 55% ()

upson 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson utrhl ze stejného těsta na tak trochu jiné cukroví. A upekl to pohádkově a skvěle. Nebo taky pohádkově skvěle. Hobit je lehčí odvar z hutného fantasy s digitálními skřety, kteří už nebudí takový strach jako tomu bylo v Pánovi prstenů a i samotné pohádkové pojetí se některým zarputilým fanouškům této ságy nemusí líbit. Jestli jsem trilogii Pána prstenů musel dál 5 hvězdiček (90%), tak Hobitovi nemohu upřít to, že mi byl mnohem bližší a díky této formě jsem se stal fanouškem půlčíků s chlupatými nožkami s plnou spíží dobrého jídla. Zatím co k Pánovi prstenů jsem neměl co říci a cestu k němu jsem si nacházel po letech a to hlavně z úcty k talentu pana Jacksona, tak k Hobitovi jsem cestu našel hned a to právě díky jeho lehkosti. Zaručeně nejlepší pohádka roku. 95% ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Patřím k táborů lidí, kteří v tom vidí pouze neuvěřitelně natahovanou kaši. Film má bezmála 3 hodiny a všehovšudy se v něm toho moc neděje. Je sice fakt, že se dopodrobna dozvíme různé detaily, na druhou stranu se například nedozvíme vůbec nic o oněch 13ti trpaslících. Kromě Thorina jsou to všechno plytké postavy bez minulosti a nic se o nich nedozvíte, ať už nějaké motivy či pohnutky. Člověk by řekl, že když už chcete natahovat příběh tak o každém z nich aspoň minutu utrousíte. Mno a potom se zde děje hodně tlachání o ničem, přecházení z místnosti do místnosti a další tlachání. Nechci nic prozrazovat, ale skutečně zajímavé scény byly ve filmu asi dvě. Pokud jste velkými fanoušky Pána prstenů pak takových scén najdete vícero, ty totiž přímo na Pána prstenů odkazují. Navíc si nemůžu pomoci, ale i ten příběh mi příjde málo epický. Jsem zvědavý na další dva díly, ale předpokládám, že budou ve stejném duchu mnoha hluchých míst. Pravda ovšem je tak, že pokud jste četli knihu určitě vás to množství prakticky bezvýznamných detailů ohromí. ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Obrovská radost nad návratem do Středozemě. Očekávání se vyplnilo a Jackson nezklamal. Mé dojmy jsou kladné ve všech směrech, byť, né tak nabité jako u Pána prstenů, což se dalo očekávat. Recyklovaný soundtrack mohl být lepší a tak nejzajímavější kousek je skladba "Over Hill". Myslím, že vše podstatné, již zde bylo napsáno a tak nemá smysl donekonečna vychvalovat. Uvidíme, co přinesou následující dva díly a pak... pak je definitivní konec přátelé. Tedy, pokud by Jackson nepokukoval po Hůrinových dětech a pod.[kino 3D] ()

Fisek 

všechny recenze uživatele

Velice milé překvapení, jak je film divákům servírován. Lze vidět, že se snažili zaujmout mnohem širší publikum, a tak je film vyprávěn tak trochu pohádkově. Nicméně, podle mě se jedná o rozhodně malé plus. Avšak akce je zde zajímavě rozpoložena. Několikrát mi přišlo, že se nic neděje a marně jsem čekal na akci, což je pouze můj dojem. Důležité je ještě zmínit vynikající soundtrack, který si nevychutnáte jinak, než s pořádným audio systémem. A jako poslední věc bych zmínil málo využitý potenciál tolika postav. Snad se v nadcházejících pokračování dočkáme vylepšení. ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Na 3D už asi nikdy nepůjdu, ale dojem z Hobita mi ani ty nepohodlné brýle nepokazily. Těžko se popisují dojmy z téměř tří hodinového filmu, takže jen vypíchnu: Freemen byl dokonalý hobit! Postava Thorina zastínila všechny ostatní! Scéna s hádankami mezi Glumem a Bilbem byla pro mě nejnejnej! Telepatický rozhovor Gandalfa s Galadriel - paráda! Zhoubičkovaný Radagast křísící ježka - roztomilost! Scéna s orly a motýlkem - jediný důvod, proč to vidět ve 3D. Já osobně byla spokojená i s hudbou. Jen škoda toho rozkouskování na 3 díly. ()

fruitbueno 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem jak 2D, tak 3D (dabing je dis-gus-ting), ale na celkovém dojmu se to neodráží. Film je vývar z toho, co se vyvařit dá, scény nastavované (zbytečná délka bitek, bojů), domýšlené a kombinované v rytmu puzzle. Celek - film nepřesvědčivý, nezábavný (!!!), dlouhý (!!!!!) a bez výraznějšího dojmu. Bohužel. Chybí tady zaujetí, "láska", i když je vlastně všechno tak, jak má být - Nový Zéland jako Středozem parádní, trpaslíci dost trpaslíkovití, Gandalf stále vytahující trumfy z kapuce. Abych jen nehanila, přidávám pochvalu: Howardu Shoreovi za úžasnou hudbu + Martinu Freemanovi, že potvrdil moje slova o tom, že je to jediný možný žijící hobit + hádankám ve tmě + scéně s orly, ta je bezchybná. V celkovém důsledku ale zklamání. Obrovské. Škoda, potenciál jednoznačně byl. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečet (já vubec moc nečtu) a trilogie o prstenu před pár lety se mi líbila. Řekněme že víc než dost (no plnej počet jsme jim nasázel) a byl jsem z ní celkem paf. Faktem jaky je, že naposled jsem si je zkouknul tak... před 5-6lety. Takže kdo ví jak by dopadli teď. Ale k věci. Od Hobita jsem čekal, že to bude přes kopírák jako posledně (tedy 3x3hodiny nabité dějem a informacemi co posouvají děj ke zdárnému konci). U hobita máme za sebou 1/3, takže je hloupé dělat závěr... nicméně... pokud po třech hodinách mám pocit, že je to vlastně hotovo (no došli k drakovi, ne?) a přitom cca 1/2 byla jen vata (třeba jak po sobě dva kameňáci házeli šutry... nebo celá pasáž s trolama... k čemu tak rozšafný začátek... atd). Takhle mám dojem, že kdyby se samoúčelné scény vyhodili a na konec přilepila ještě závěrečná rubačka z drakem, tak je padla. Je možné, že jako celek to "docvakne" a bude vše vypadat jinak, ale Hobit #1 jako samostatný film je nevyvážený (alespoň tak působí) a nevím co si o tom myslet. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka splnila všechna očekávání, dějová ovšem zklamala hrozně moc. Přišlo mi to, jako by Jackson, pokud bylo potřeba, zaplňoval ty skoro 3 hodiny samoúčelnými bojovými scénami a rádobyvtipnými dialogy. Ale proč? Jestli je taková i předloha (asi si ji budu muset přečíst), tak to ale neměl natahovat na 3 díly. Uvidíme, co další 2 části, očekávám více mytologie, více oduševnělosti a bojové scény, které budou mít nějaký smysl. Dám sice 4 hvězdičky, ale je to spíš tak 3,5. (kino, orig.) Edit 23.6.2016: Domácí projekce nic ze zábavnosti prvního dílu Hobita neubrala. Není to sice žádný scénáristický skvost, ale Jackson to prostě umí natočit tak, že mě to prostě pořád baví a mohl bych na to koukat každý rok znovu a znovu. Tomu říkám umění režiséra. :-) (Blu-ray, orig.) ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, Peter je bez nápadu, děje je tak na 50 minut a zbytek je roztahování různých sezení, setkání a dohadování. Posun v tricích neviditelný, ale je s nimi strašně nakládáno, film je doslova přeplácaný, domalovává se barva trávy, osvětlení postav apod. Kdo není humanoid je CGI, z čehož vyplývá problém s akcí, která je sterilní jak od Andersona jen ve větším rozměru. Freeeman je výborný, ale táhne to chudák sám, Gandalf je senilní a Thorin je fakt slabota - pokud necháte postavu projít ohněm ve zpomaleném záběru, s dlouhými vlasy a snímáním zespoda a furt mu nejde uvěřit, že on je tu ten největší expert na štípání nepřátel do krychliček, něco je špatně. Vůbec celé družině trpaslíku prostě nevěřím, že nikoho porazí, pomáhá tomu Jacksonovo vyhýbání se fyzickým střetům, vždy to je jen za běhu, z dálky a mezi triky. Kam se poděly ty nápady jimiž překypovala původní série, skřeti hraní lidmi s super make-upem, fyzičnost soubojů, snímání krajiny s citem a bez potřeby leštění v pc. Film je vlastně tak přetrikován, že postrádá duši a to u adaptace knihy, jenž na emocích, srdíčku a dýcháním s hrdiny staví, je velké selhání. Na druhou stranu posledních 40 minut už má tempo, které diváka vtáhne do děje, jen nevím na co je ta dvouhodinová overtura. Na dvojku do kina rozhodně nejdu!... 50% ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Lepší než jsem čekal, ale stejně by Jacksonově vizuální masturbaci neuškodilo trochu víc prostříhání. Některé scény by tam vůbec nemusely být (mluvím o těch, které si režisér domyslel, aby knihu roztáhl na tři celovečeráky), něco by mohl zkrátit. Jinak ale velice působivé, Peter Jackson mě umí vtáhnout do Středozemě a připomenout mi, jak jsem kdysi hrozně žral všechny Tolkienovy knížky. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Hanba těm, kdo hanili Hobita! Pokud někdo miluje Tolkiena a jeho Středozemi, nejde chovat antipatie ani k Jacksonovu filmovému zpracování. Stopáž je sice řádně natáhnutá, ale vůbec ne zdlouhavá a fanoušci by tím pádem měli být rádi za každou minutu, kterou v tom blaženém kraji díky Peteru Jacksonovi strávěj. Jelikož já oním fanouškem jsem, nemám nejmenší důvod dávat nižší hodnocení, neboť jsem spokojen v té nejvyšší míře. Martin Freeman, jako geniální volba pro roli Bilba Pytlíka, rozjel další velkolepou výpravu po Středozemi a já se nemůžu dočkat dalšího dílu. Great Goblin: "Well, well, well... look who it is! Thorin, son of Thrain, son of Thror, King Under the Mountain! Oh, but I'm forgetting, you don't have a mountain, and you're not a king, which makes you nobody, really." ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Takové víceméně čochnění si. Popustit uzdičku paní Fantasii a jet si tu svoji ligu od první do poslední minuty. Po letech opět film s promyšlenými dialogy, kde žádná věta není silikon. Za 4 hvězdičky a není o čem. ()

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Reklama

Reklama