Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Recenze (701)

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Lepší než polární expres, ale stejně jako u něj je to vítězství formy nad obsahem.Tohle sice není americký patos, ale je to stotisíckrát omleté téma, tentokrát ovšem v extrémně skvělé vizuální podobě. Taky mě zaujala jedna scéna: má mi být líto rodinky, která je tak chudá, že si místo krocana musí vystačit na Vánoce jenom s husou???. Lepší tři. ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Po "Polárnom exprese" som čakal podobné sklamanie. To sa však našťastie nekonalo. Príbeh bol lepší, animácia taktiež...a možno ma aj trochu dostal duch Vianoc, keďže som si to pozrel zrovna na štedrý večer. :) ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Regulérní kreslený horor. Animace úchvatná, ač lehce sterilní, stejně jako příběh. Je ovšem jasné proč, větší klasiku aby člověk pohledal. Místy to působilo otravně (duch současných Vánoc, útěk před duchem budoucích Vánoc), ale celkově za mne palec nahoru. ()

Cherry_Bomb 

všechny recenze uživatele

Miestami nezáživné a miestami dosť nudné, ale má to naozaj dobrú myšlienku. Väčšina deja sa odohráva v temnote, čo na mňa pôsobilo až depresívne a asi by som to menším deťom nepustila. Ale na záver, keď sa odohrá klasický happy end sa dá nad tým pousmiať a malo to pointu takže hodnotím také slabšie 3*. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Vánoční koleda je nejhorší Zemeckis, pro mě teda bez debat. Uslintaný a dětský Polární expres alespoň přinášel zbrusu novou animační techniku, Beowulf byla akční paráda pro dospělejší publikum, ale co je Vánoční koleda? Odporné vánoční moralizování, citové vydírání a prvoplánová přeměna lakomého držgrešle v usměvavého lidumila je vážně tak hloupá, že bych to od Zemeckise nikdy nečekal. ()

Daryl.Dixon 

všechny recenze uživatele

Tak to byl horor, alespoň pro děti do deseti let. Byl jsem na tom v kině a kolem spousta rodičů s malými caparty, z nichž se v průběhu filmu polovina strachy rozbrečela, a tři se pomočili. Bohužel můj dojem z filmu zkazil fakt, že to mělo kino strašně přezvučené, což donutilo k odchodu několik lidí, a mě samotnému z toho třeštila hlava ještě týden - zvláště ty zvony mě dorazily. ()

borohub 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracované, spíše než pohádku bych to ale považoval za jakýsi lehký horor, protože co si budeme nalhávat občas z toho běhal mráz po zádech. V porovnání s ostatními animáky co teď vychází je to pecka jak po stránce obsahové tak i po stránce kvality animací. Nemám co bych víc dodal. 85% ()

zuzzuli 

všechny recenze uživatele

Efekty a jiné speciality režiséra Zemeckise byly opravdu skvělé. Jenže příběh nebyl tak povedený. Byly chvíle, kdy jsem se dost nudila. Bylo to dost ponuré a třeba pro malé děti i strašidelné. Čekala jsem od toho víc. Normálně bych dala hvězdy 2, ale díky umění režiséra je ta třetí hvězda zasloužená. ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Vizuálne podmanivá adaptácia Dickensovej Vianočnej koledy prostredníctvom megalomana Zemeckisa. Ide naozaj o vydarený príspevok k množstvu filmových verzíí tohto notoricky známeho príbehu tentokrát s veľkým dôrazom na obraz (nie nadarmo film vyšiel aj v 3D verzii). Rozumná stopáž a dynamika robí z literárnej klasiky efektnú filmovú jazdu s potenciálom zaujať aj mladšieho diváka. ()

HEED 

všechny recenze uživatele

Mě to tedy moc nezaujalo. Jeden protivný stařík má podivný sen, přes noc změní své chování a najednou je tak zachráněn od sobectví, nenávisti, lakoty atp. Spíše než li pro dětičky, se mi zdálo že to bude pro dospělejší publikum. Už jen kvůli scénám se smrtí či peklem. Zemeckis se moc nepředvedl. Hudbu Alana Silvestriho mám taky rád, ale tady mi nijak poutavě vánočně nepřipadala, tedy mimo pár vyloženě vánočních ohraných tónů. ()

petrik11 

všechny recenze uživatele

Ako každá disnejovka nabubrelá, rozvláčnená, ale slúži ku cti, že sa držala pôvodného románu Dickensa. Takto nejako by som videl odkaz Vianoc, prečo sú tu a sú potrebné. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Vánoční koleda Charlese Dickense figuruje na tenkém seznamu našich vůbec nejoblíbenějších knih. Co se týče Zemeckisova zpracování, rozhodně oplývá výbornou hudbou protkanou slavnými koledami a naprosto odzbrojujícím vizuálem, který umocňuje viktoriánskou atmosféru. Jelikož ovšem příběh již dobře známe, občasné doslovné citování výroků z předlohy je lehce otravné. Naopak když se od ní rejža příliš odklonil, dopadlo to neslavně. Ačkoliv tedy máme tuto adaptaci velmi rádi, nad 80% jít nemůžeme. ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Veľkorysé produkciou, Zemeckis vykúzlil krásny, autentický vianočný pocit, pre mňa je tento film symbol Vianoc. Pasáž s vianočnými duchmi bola trocha úletová a dala by sa zostrihať o 20 minút. Postavy majú stále mŕtve výrazy v tvári. Poučenie o tom, že život nie je na to, aby sme zo všetkého zarobili. 3,5* ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Charles Dickens bezpochyby psal úžasné příběhy. V jeho podání Vánoční koleda jako kniha může vypadat dobře. V animované verzi mě ale více zaujalo grafické zpracování animací jako takových než příběh. Ten místy působí spíše jako horor a určitě bych jej nedoporučoval menším dětem. Ve filmu je samozřejmě obsaženo vánoční poselství, ale za mě trochu slabší. Ebenezer Vydřigroš totiž vidí pouze to, jak o něm kdo smýšlí a to jej přiměje otočit o sto osmdesát stupňů. Tedy ne konání dobra jako takového, což pak vlastně činí. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Ducharsky pribeh s poucenim v animovanom vizuale. Tvare a mimika postav su zle urobene, ale vsetko ostatne je krasne - skvele vystihnuta vianocna atmosfera, spomienky na minulost aj buducnost, duchovia. Jim Carrey hra okrem Scroogea a jeho mladsich verzii aj duchov a najviac sa mi pacilo lietanie nad mestom. Smykanie sa po lade moze byt sranda, ale clovek sa moze aj skaredo zranit a v tych barakoch musi byt v zime strasna kosa. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Animovaná adaptácia nesmrteľnej dickensovskej vianočnej klasiky. Vizuálne pôsobivé spracovanie s depresívnym a temným nádychom a trocha presladeným záverom. Akurát škoda odfláknutého spracovania ducha minulých Vianoc v porovnaní s ostatnými. Duch budúcich Vianoc mal aspoň tú správnu tiesnivú atmosféru. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Inovátor a filmový průkopník Robert Zemeckis zpracoval stařičké dílo - dnes již spoustu let považované za klasiku - originálním způsobem. Rozhodně nemá cenu se dohadovat o kvalitách, jenž jsou otázkou vkusu. Ať už animace, či samotného zpracování... Jim Carrey zahraje bezesporu kohokoliv a očividně i jako animovaný. :-D :-D Gary Oldman je jako dobrosrdečný poskok naprosto dokonalý. Přesně tak jsem si ho při čtení knihy představoval... Změny oproti předloze - často vycházející ze svatého: Neříkej. Ukaž - dodávají filmovému zpracování solidní porci atmosféry. Vlastně tento neskutečný výsledek působí strašidelněji než jeho knižní předloha. Ač tak může působit, není pro nejmenší. Ale to ani kniha... Neumím si představit, že by ji ještě někdo někdy dokázal zpracovat lépe. 5* ()

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama