Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

ganz 

všechny recenze uživatele

Fotbalá část je vážně dobrá, ale už si během ní všimnete, že všechno je v tomto filmu přehnané. Bohužel na jejím konci nastupuje budování kariéry, které se stává nudnějším a nudnějším, zvláště když si pak většinu prostoru zaberou kumpáni, kteří jsou absolutní idioti a byli byste nejradši, kdyby už konečně umřeli. Bohužel film ve kterém vám někdo ukáže jedno prostřelení hlavy brokovnicí, ne jednou, ne dvakrát, ale hned třikrát(!!!) si mě vážně nezískal. Jediné příjemné překvapení byl Barnaby(= ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Velice nenápadný kousek, na který sem narazil úplnou náhodou. O filmu jsem nevěděl vůbec nic, asi sem jen tušil, že se bude točit okolo anglických chuligánů. Jo, začátek přesně naplnil moje očekávání, ale rvaček mezi fanoušky tam bylo málo a hlavně jen z kraje filmu. Pak se film uplně změní ani nevím jestli k lepšímu nebo horšímu, ale každopádně k ostřejšímu - vyhazovačské rvačky, sex, drogy, zbraně, gangstři a mafiáni. No prostě totální peklo. Film je super v tom, že je vyprávěn hlavním hrdinou a navíc je film parádně sestříhaný, takže mi chvílema připadal jako Trainspotting nebo Sbal prachy a vypadni. Chvílema sem teda musel odvracet zrak, páč některý bitky byly vážně vostrý, ale nejhorší byl asi výslech tureckejch mafiánů, bléé. Tohle rozhodně stojí za skouknutí, ve svém kategirii jeden z těch hodně dobrých! A abych nezapomněl, tak je to base on true story, čemuž se chvílema nechce ani věřit... /2.skouknutí/. A tu jednu hvězdu přidávám. A dobře dělám, páč tohle se vážně povedlo a zaslouží si to plnou palbu. První ple filmu je doslova strhující, fakt parádně natočený vzestup jednoho borca, ze kterýho se stane obávaný mafián. Od druhý půlky film malinko ztrácí na tempu, páč se v něm objevují nové postavy, které sice mají co říci, ale už to není takový jako představovačka hlavního hrdiny. Oproti např.Hooligans je tohle parádní jízda, která bude bavit pžíznivce násilí a drog :o))) Tak proč tomu sakra dávám plnej? :o)) ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

První půlhodina ultimátní! Hordy fotbalových ultras, tvrdý střety, cákance krve, to vše v dynamické režii a téměř autentické kameře. Úvod zaznamenává vzestup Carltona Leache, bitkaře s pittbulovskou povahou, z řad manchesterských fans přes hlídače diskoték až k vymahači dluhů, ochránce ilegálních transakcí a člena drogového podsvětí. Představitel Carltona herec Ricci Harnett se navíc nápadně podobá finskému strongestmanovi Jouko Aholovi, takže ve výsledku budí skutečný respekt. Druhá půle filmu už je jakousi historkou z podsvětí, seznamujeme se s drsnými profily několikerých členů, přičemž spíš pozorujeme sled entrance scén než klasický děj. Nicméně finální přestřelka by se mohla ucházet o certifikát Nezapomíná se, je víc než brutální. Celkově tvrdý, bolestivý film s vynikající první polovinou a trochu nepřehlednou druhou částí s pár velice šťavnatými momenty. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Gangsterky Guye Ritchieho jako Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)k působí v porovnání s Rise of the Footsoldier jako pohádky. Režisér Julian Gillbey společně se svým bratrem Willem za psacím stolem vytvořil brutální podívanou, která je navíc natočena dle skutečných zážitků Carltona Leache. Z fotbalového fandy se časem stal člen nebezpečného gangu, dealer heroinu a účastník války gangů. Leachův životní příběh jako by byl zrozen pro stříbrné plátno. Jen není pro úplně nejslabší povahy.   Jestli má něco Rise of the Footsoldier s gangsterkami Guye Ritchieho společné, jde zcela určitě o živelnost. Rise of the Footsoldier má elegantní tempo, kdy se pořád něco děje. Průlet britským podsvětím si poté skutečně nebere servítky. Dokazuje to i úvod, který přitom jen odstartuje řetězec detailně natočeného bodání, rozbíjení hlav a rozstřílených těl. Rise of the Footsoldier je drsnou záležitostí, která zároveň krom syrové gangsterky funguje i jako slušné sociální drama. Přesto to v oblasti sociálního dramatu šlo určitě vytěžit o poznání víc a děj Rise of the Footsoldier se následně v podstatě točí v nekonečné smyčce, která je skutečně spíše šnůrou složenou z různých historek.   Je určitě vidět, že tvůrci neměli peníze na rozhazování, o to více je ovšem cítit očividná snaha tvůrců. Film se navíc musel obejít bez velkých hvězd a přesto jsou herci ve svých rolích relativně fajn. Minimálně jim totiž člověk věří, že jde o bandu obáváných členů britského podsvětí, které by se chtěl člověk sebevíc za každou cenu vyhnout. Takový Ricci Harnett jako Carlton Leach je rozhodně castingová trefa, přičemž ta trefa tkví právě v tom, že je jako obávaný drsňák uvěřtelný. Pamětihodné výkony v téhle gangsterce nenajdete, ideální obsazení je v ní ale určitě.   Snaha o realistické zobrazení je cítit v každém ohledu. Na tento úkor prostě Rise of the Footsoldier není pro každého. Nicméně kamera jde díky tomu skutečně pod kůži a máte tak pocit, že jste skutečnými svědky všech těch masakrů. Je jen škoda, že se to v druhé polovině tak trochu definitivně okouká a to i v rámci té brutality. Až finále dokáže ten ohraný vítr pořádně vytrhnout a v součtu tak zamrzí, že těchto momentů není ve filmu víc.   V součtu vlastně Rise of the Footsoldier působí dojmem, že je spíše seskupením příběhů Calrtona Leache a dohromady tak trochu chybí přítomnost celistvého děje, který by si více vyhrál s postavami, jejich vývojem a celkovým dopadem uplynulých událostí. Přesto jde o slušnou a výraznou britskou gangsterku, které by možná slušel větší rozpočet (Gilbey má totiž k Ritchieho kreativitě velmi daleko), lepší herci, pevnější děj a s tím spojený scénář. Přesto určitě slušná práce, která je pro fanoušky gangsterek v podstatě ideální záležitostí i kvůli neobvyklé autenticitě...... ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Mám rád životopisné filmy. Navíc tohle je výborný kousek, který se hned po shlédnutí řadí mezi mé velice oblíbené filmy. Docela brutální scény i na mě. Navíc Ricci Harnett to zahral nepředstavitelně! Neuvěřitelné, jak jsem mu to věřil. Jasných 5* a 92%! --- "Paranoia is what keeps me alive. I'm taking no chances. Every room in my house is armed. You break in and I'll bathe in your fucking blood. And if one day my time is up. Let me say to you: I'm just gonna sit and beg for my life... well, then you're some sort of cunt." ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Během rvačky s Manchesterem United (1982) přijedou policejní auta s poznávacími značkami s písmenem D, které se vyráběly až v letech 1986-87. (MiCM)
  • Snímek byl natočen na motivy autobiografické knihy "Rise of the Footsoldier" od Charltona Leache. Film tak popisuje skutečné události. (Saur.us)
  • O skupině fanoušků Inter City Firm vypráví i film Hooligans (2005), který je hlavně pohledem do života anglických fotbalových chuligánů. (JardaBauer)

Reklama

Reklama