Julian GilbeyKamera:
Ali AsadHrají:
Ricci Harnett, Terry Stone, Craig Fairbrass, Billy Murray, Frank Harper, Kierston Wareing, Neil Maskell, Lara Belmont, Emily Beecham, Dave Legeno, Ian Virgo (více)Obsahy(1)
Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)
Film nám predstavuje vzostup jednej z legiend anglického podsvetia a príbehy niektorých jeho stúpencov. Možno to znie prvoplánovo, film však toho ponúka oveľa viac. Na svoje si prídu diváci obľubujúci autentické a nepríjemne ostré súboje anglických hoologans a následných veľkých zvierat anglického podsvetia, ktorých päste vybíjajú zuby a lámu kosti v priemere každých päť minút. Prívrženci štipľavých hlášok a vyostrených dialógov sa budú tešiť ako malé deti na Vianoce a naprázdno neodídu ani priaznivci dramatických a tragických momentov. Všetko dokopy zaisťujú skvelí herci, Carlton Leach vo svojej (zatiaľ) životnej úlohe. Herci excelujú v tvrdých, násilných scénach, ktoré majú vďaka nim a skvelej gangsterskej atmosfére takmer autentický feeling. Paradoxne niektorí zlyhávajú v dramatických a herecky precítenejších momentoch, ale veľkú škodu tým filmu nenarobili. 85%. ()
Velice nenápadný kousek, na který sem narazil úplnou náhodou. O filmu jsem nevěděl vůbec nic, asi sem jen tušil, že se bude točit okolo anglických chuligánů. Jo, začátek přesně naplnil moje očekávání, ale rvaček mezi fanoušky tam bylo málo a hlavně jen z kraje filmu. Pak se film uplně změní ani nevím jestli k lepšímu nebo horšímu, ale každopádně k ostřejšímu - vyhazovačské rvačky, sex, drogy, zbraně, gangstři a mafiáni. No prostě totální peklo. Film je super v tom, že je vyprávěn hlavním hrdinou a navíc je film parádně sestříhaný, takže mi chvílema připadal jako Trainspotting nebo Sbal prachy a vypadni. Chvílema sem teda musel odvracet zrak, páč některý bitky byly vážně vostrý, ale nejhorší byl asi výslech tureckejch mafiánů, bléé. Tohle rozhodně stojí za skouknutí, ve svém kategirii jeden z těch hodně dobrých! A abych nezapomněl, tak je to base on true story, čemuž se chvílema nechce ani věřit... /2.skouknutí/. A tu jednu hvězdu přidávám. A dobře dělám, páč tohle se vážně povedlo a zaslouží si to plnou palbu. První ple filmu je doslova strhující, fakt parádně natočený vzestup jednoho borca, ze kterýho se stane obávaný mafián. Od druhý půlky film malinko ztrácí na tempu, páč se v něm objevují nové postavy, které sice mají co říci, ale už to není takový jako představovačka hlavního hrdiny. Oproti např.Hooligans je tohle parádní jízda, která bude bavit pžíznivce násilí a drog :o))) Tak proč tomu sakra dávám plnej? :o)) ()
Začíná to fotbalem a okolo děním třetího poločasu, ale film nabere zvláštní spád do drogového světa mafie. Film je trochu přehnaně tvrdý, nic pro děti, řeklo by se. Ta zvláštní atmosféra, kterou to nabere při vstupu Turků do hry vrhá film do drogového noir podsvětí, a to mi moc nevoní. Ale za ten úvod musím dát 5 hvězd. Takových filmů totiž máme, co spočítáme na prstech jedné ruky. ()
A kdyby jich náhodou bylo víc, vždy pomůže má dobrá kamarádka, má železná tyč!! Předně je nutno říci, že nejde o chuligánský film! Pojednává sice o životě westhamské chuligánské legendy Carltona Leache, ale hromadné pěstní řežby potěší oko diváka pouze v prvních dvaceti minutách, dál už jen monitoruje Carltonův postup v hierarchii londýnského podsvětí, boje s konkurencí a osudy jeho nejbližších přátel. Rise of the Footsoldier zobrazuje podsvětí velmi realisticky, se vším co k tomu patří: drsný slang, podrazy, drogy, štětky a hlavně pořádná dávka krve a násilí. Film je řemeslně velmi dobře zvládnutý, ale absolutní pochvalu si zaslouží všichni zúčastnění herci (v čele s Ricci Harnettem), jejich výkony byly bombastické! Určitě jeden z nejbrutálnějších filmů a to nejen ve svém žánru. NIC PRO SLABŠÍ POVAHY! ()
Zapomeňte na nažehlené mafiánské bosse, zapomeňte na nějaká nepsaná pravidla podsvětí, zapomeňte na eleganci mafie, zapomeňte na rafinované zločiny. Těmhle gangsterům chybí mozek, jsou to neandrtálci, kteří řeší veškeré situace tím nejtvrdším násílím a jsou to svině, které bez rozmyslu podrazí kamaráda, když se jim to hodí. Jsou přímočaří a jde z nich strach. Jediná obrana je, jít jim z cesty nebo být ještě větší a tvrdší svině. Intenzita násílí je někde na hranici nejtvrdších exloitation hororů, kamera neuhne před ničím. Zejména konečné zúčtování s brokovnicema divák uvidí hned ve třech verzích. Bylo mi z té intenzity zla špatně fyzicky i psychicky jako dlouho ne. ()
Photo © Carnaby International
- O životě tří postav z tohoto filmu - Tony Tuckera, Patricka Tata and Craiga Rolfa, vypráví film Bonded by Blood (2010). Ten sleduje vzestup drogových dealerů a obávaných kriminálníků jižní Anglie a udržování jejich impéria pomocí strachu a násilí až do jejich smrti. (JardaBauer)
- Snímek byl natočen na motivy autobiografické knihy "Rise of the Footsoldier" od Charltona Leache. Film tak popisuje skutečné události. (Saur.us)
- Ve filmu zazněla píseň New Order: True Faith (1987). (Nick321)