Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

JayZak 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film často srovnávaný se Sopkou(s T.L. Jonesem v hl. roli). Pro mě v tomhle duelu rozhodně vítězí Rozpoutané peklo. Sice se tu oproti Sopce před samotnou akcí poměrně dlouho "kecá", ale až to vypukne, stojí to za to. Výborné efekty výbuchů, sesuvů a vůbec celé zkázy. Neduhy jsou tu podobné jako v Sopce, byť podle mě zastoupeny v o něco menší míře - patetické záběry(jako třeba na holčičku s plyšákem sedící před domem v době zkázy), rodinné klišé a všechny ty věci, které vrcholí závěrečným potleskem celého města. Zajímalo by mě jak by vypadalo, kdyby se tak tleskalo u každé úspěšné záchranné akce(třeba si tak kvůli tomu zastavit na dálnici u bouračky:), ale co, to je Amerika(respektive to, co se tam od správného happy-endu čeká). Mmj. taky jste si v těchto filmech všimli těch šťastlivých psů? Ti jsou holt taky nepostradatelná součást rodiny :). ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak celkem slušný katastrofický film, který ničím neurazí a ničím ani nenaštve. Příběh je výborný - nemá chybu. Je zde velké napětí, ikdyž trošku nezáživná atmosféra. Herecké obsazení Pierce Brosnan a Linda Hamilton bylo vybráno skvěle. Tato dvojice mě ve filmu dost bavila. Škoda, že nebyl film pojat velkolepěji a nebylo z něji jasně cítit atmosféru a dění ve filmu. Ale přesto lehký nadprůměr a dobrá podívaná. Hodnotím na 65% = *** ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší (a údajně i vědecky méně pitomé) než tupá a Zlatou malinou po zásluze ověnčená konkurenční SOPKA z téhož roku a celkově jeden z lepších zástupců vlny katastrofických filmů v druhé polovině 90. let (DENNÍ SVĚTLO, TWISTER, DRTIVÝ DOPAD, ARMAGEDDON, POVODEŇ, TITANIC...). Oproti nudné SOPCE a jejímu reportážnímu stylu nabízí svižně odsýpající příběh poctivě budující napětí ticha před bouří, sympatické postavy a několik silných zapamatovatelných scén (horký pramen, cesta přes jezero kyseliny, most, jízda přes lávu) soustředěných převážně v silném finále, které víc než dostojí českému distribučnímu názvu filmu. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších katastrofických snímků natočených v devadesátých letech. A co víc, vychází a popisuje možnou skutečnost. Žádná vyumělkovaná zápletka o sopce uprostřed města. I když je tam několik hloupých momentů (kyselý jezero, auto, který přejede lávu) a konec je velmi sladkej, při celkovým pojetí to není vůbec špatnej film. Pěkný prostředí, zábavné dobrodružství, sympatické postavy, uvěřitelné herecké výkony a realistický vývin situace před, při a po výbuchu sopky dává vzniknout opravdu dobrému filmu. Klasická romantika pro zpestření samozřejmě nemůže chybět, i když není nijak násilně pasovaná do děje, prostě tam je. A Linda a Pierce by byli pěknej páreček, to se musí nechat. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je recept na žabaciu polievku?“ – „To je recept na katastrofu.“ V r. 1997 v Hollywoode vznikli dva konkurenčné katastrofické trilery o sopke umiestnenej na veľmi nepravdepodobnom mieste, pred ktorej smrtiacou lávou uniká charizmatický vedec a po boku má inteligentnú, štíhlu krásku. Ťažko povedať, ktorý z týchto filmov je lepší. Či skôr slabší? Ani jeden z nich ma totiž nestrhol. V dobe premiéry to bolo fiasko, to si živo pamätám a po desaťročiach sa situácia síce zlepšila, ale stále to nie sú žiadne zázraky. Tommy Lee Jones ma bavil viac, ako Brosnan, ale zas vidiecka výprava ma oslovila viac, ako mestská v Sopke. Obidva filmy každopádne majú po realistickej stránke fakt naivné scenáre (v Sopke sa prechádzal pol metra popri láve, tu Brosnan pláva v drevenom člne lávovým jazerom), rutinnú réžiu, ospalú atmosféru a nevýraznú vizuálnu stránku, zbavenú výraznejších nápadov. Celosvetová tržba nebola zlá, skôr naopak (178) miliónov, ale treba vziať do úvahy i patričný rozpočet (116). ()

Galerie (40)

Zajímavosti (63)

  • Harry Dalton (Pierce Brosnan) nameria pH (kyslosť) vody s výsledkom 3,48 (čas 16 minút). Toto ju radí medzi stredne silné kyseliny, niekde medzi perlivým nápojom (s pH približne 5) a akumulátorovou kyselinou (s pH približne 2). (Pat.Ko)
  • Harryho (Pierce Brosnan) nákladné auto vyjde z rieky úplne suché (čas cca 1 h 3 min). (Pat.Ko)

Reklama

Reklama