Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (242)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Lepší než Tommy Lee Jones. Sice scénáristicky charakterově taky místy přiblbé, ale zato disasterově mnohem realističtější a obsažnější. Takhle by se to přibližně opravdu stalo. Otřesy, blesková povodeň, kamenná lavina. Pro mě nejlepší=nejvěrohodnější katastrofický film o sopce. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je recept na žabaciu polievku?“ – „To je recept na katastrofu.“ V r. 1997 v Hollywoode vznikli dva konkurenčné katastrofické trilery o sopke umiestnenej na veľmi nepravdepodobnom mieste, pred ktorej smrtiacou lávou uniká charizmatický vedec a po boku má inteligentnú, štíhlu krásku. Ťažko povedať, ktorý z týchto filmov je lepší. Či skôr slabší? Ani jeden z nich ma totiž nestrhol. V dobe premiéry to bolo fiasko, to si živo pamätám a po desaťročiach sa situácia síce zlepšila, ale stále to nie sú žiadne zázraky. Tommy Lee Jones ma bavil viac, ako Brosnan, ale zas vidiecka výprava ma oslovila viac, ako mestská v Sopke. Obidva filmy každopádne majú po realistickej stránke fakt naivné scenáre (v Sopke sa prechádzal pol metra popri láve, tu Brosnan pláva v drevenom člne lávovým jazerom), rutinnú réžiu, ospalú atmosféru a nevýraznú vizuálnu stránku, zbavenú výraznejších nápadov. Celosvetová tržba nebola zlá, skôr naopak (178) miliónov, ale treba vziať do úvahy i patričný rozpočet (116). ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Rozpoutané peklo je v programu našich televizí. Co jsem se vrátil nestačím čučet; za dva tejdny je tahle slátanina to nejlepší, co jsem v bedně našel. Možná mi namítnete, že jsem měkkej, když v sobotu večer nečekám do půl jedný, abych viděl fakt dobrej film s fakt výbornejma reklamama, ale když já mám po večerech na práci taky něco jinýho, než čekání na dobrej biják. Až si Šlesingr zláme hůlky, Jágr přerazí hokejku a Kreuziger sedne na trestnou k Armstrongovi, televizi zmačkám a vyhodím z okna, protože momentálně se v ní dá koukat jedině na sport. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Patrně jediný film s vulkanickou tématikou, který má ještě nějakou úroveň. Ačkoliv se neubrání hromadě klasických klišé a scénám, které jsou i pro nenáročného diváka lehce úsměvné, práce s triky se povedla na výbornou. Samotná katastrofa působí dojmem nemilosrdné apokalypsy a díky pečlivé snaze animátorů je výsledek velmi realistický, dokonce tak realistický, že zahalil ostatní nedostatky stejně dobře, jako pyroklastický mráček Dante's Peak. V rámci žánru nadprůměrná věc a máti Johna Connora je tady celkem sexy. 75% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že sa mi páčia katastrofické filmy, ktoré sa zaoberajú vyčínaním prírodných živlov. Rád sa pozriem na dobre natočené, štedro finančne dotované, snímky na túto tému. Takže i v prípade amerického snímku "Rozpútané peklo" (Dante´s Peak) som si prišiel na svoje. Tentokrát sa to celé točilo okolo masívneho výbuchu sopky v blízkosti malého, vidieckého mestečka Dantes Peak uprostred nádherných hôr. Fatálna erupcia náhle prebudeného vulkánu, prúdy lávy a spád žeravého popola, evakuácia obyvateľov mesta a následná neodvratná totálna skaza. Perfektná katastrofická story. Oku lahodiace lokácie, kvalitní herci v hlavných úlohách a profesionálna práca skúseného režiséra. Výborný katastrofický film. **** ()

Galerie (40)

Zajímavosti (63)

  • Názov filmu je inšpirovaný podľa knihy „Dante's Inferno“, ktorá opisuje výlet do pekla. (Pat.Ko)
  • Tričko, ktoré má Greg (Grant Heslov) na sebe v prvý deň pozorovania Dante's Peak (čas cca 35 minút), je graf zobrazujúci erupcie sopiek za posledných 4000 rokov. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama