Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (více)
Trailer 2
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2011, 125 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Helena Bonham Carter, Bonnie Wright, Maggie Smith, Evanna Lynch, Robbie Coltrane, Alan Rickman (více)
(další profese)

Potterovská fantasy sága se uzavírá, tímto dílem nelítostný zápas dobra se zlem vrcholí. Trojice věrných kamarádů - Harry, Hermiona a Ron - plní úkol, který po zásahu smrtící kletbou nemohl splnit moudrý Albus Brumbál. Na trojlístek hrdinů číhají nebezpečné nástrahy na každém kroku, ale ani v nucených úkrytech neztrácejí podporu oddaných přátel. Vypátrání a zničení viteálů je jedinou zárukou jejich vítězství. Harryho čeká rozhodující bitva s lordem Voldemortem, která rozhodne o osudu čarodějnického světa a školy v Bradavicích. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (111)

  • Spoiler: Před vydáním poslední knihy se Daniel Radcliffe (Harry) zeptal J. K. Rowlingové, zda jeho postava na konci zemře. Rowlingová mu potichu odpověděla: „Dostaneš scénu smrti.“ (ČSFD)
  • Spoiler: Molly Weasleyová (Julie Walters) „zničila“ Bellatrix Lestrangeovou (Helena Bonham Carter) buď kombinací obranného kouzla „Petrificus Totalus“ (které jí zastavilo srdce) a „Reducto“, nebo „Petrificus Totalus“ a „Bombarda“ (které její tělo následně rozervalo). Obě varianty během seslání vydávají nejprve bílou a pak červenou záři. (Kinofil)
  • Spoiler: Podle knižní teorie Voldemort (Ralph Fiennes) nezabil Severuse (Alan Rickman) klasickou metodou, protože k vyvolání smrtelné kletby „Avada Kedavra“ je potřeba silná vnitřní nenávist vůči druhé osobě. Protože Voldemort věřil, že mu byl Severus až do své smrti oddaný, nedokázal tuto kletbu vyvolat. Zároveň by bezová hůlka rozpoznala svého majitele (kterým však Snape nebyl) a kletba by se mohla odrazit. Voldemort dále nechtěl být přímo zodpovědný za smrt jednoho ze svých stoupenců a proto ji provedl skrze hada Nagini. (Kinofil)
  • Spoiler: V jedné z nepoužitých scén při závěrečné konfrontaci Harryho (Daniel Radcliffe) s Voldemortem (Ralph Fiennes), kdy Harry znovu ožije, mu Draco Malfoy (Tom Felton) pomůže získat jeho hůlku, aby měl šanci bojovat. Draco mu tím chtěl oplatit svou záchranu života v Komnatě nejvyšší potřeby. Zároveň tím odhalil neloajálnost rodiny Malfoyových, kteří hned na to zbaběle uprchli k Voldemortovi. Další z nepoužitých scén je ta, při které Filch (David Bradley) zavede studenty Zmijozelské koleje (včetně Draca) do sklepení. Ti se dožadují, aby je ihned pustil ven, načež rozbijí zámek kouzlem „Bombardo“ a uprchnou. (Kinofil)
  • Spoiler: Albus Severus Potter byl jako jediný potomek Harryho (Daniel Radcliffe) a Ginny (Bonnie Wright) vybrán do Zmijozelské koleje. James Sirius a Lily Luna Potterovi byli oba Moudrým kloboukem vybráni do Nebelvíru. (Kinofil)
  • Spoiler: Smrtijedi Bellatrix Lestrangeová (Helena Bonham Carter) a Lucius Malfoy (Jason Isaacs) byli nevědomky pověřeni jako ochránci Voldemortových (Ralph Fiennes) viteálů (Nagini a deník). Částečně i Severus Snape (Alan Rickman), který se později dozvěděl, že je Harry (Daniel Radcliffe) jedním z viteálů a musí jej chránit, dokud všechny ostatní nebudou zničeny a Pán zla nebude plně oslaben. (Kinofil)
  • Spoiler: Stejně jako Voldemort (Ralph Fiennes) i Harry (Daniel Radcliffe) těžce prožívá každé zničení viteálů, jelikož je sám jedním z nich a je propojený s Voldemortovou myslí. (Kinofil)
  • Spoiler: Viteál je možné vytvořit i z živé bytosti, jako tomu bylo v případě hada Nagini a dočasně profesora Quirrella (Ian Hart). Ačkoliv není známo, co se stane, pokud by viteál zemřel přirozenou cestou. (Kinofil)
  • Spoiler: Voldemortovy viteály podle pořadí zničení: Deník Toma Raddlea (zabití ufňukané Uršuly, zničen Harrym); prsten rodiny Raddleových (zabití Tomova otce, zničen Brumbálem); medailon Salazara Zmijozela (zabití neznámého mudli, zničen Ronem); pohár Helgy z Mrzimoru (zabití čarodějnice Hepzibah Smithové, zničen Hermionou); diadém Roweny z Havraspáru (zabití albánského rolníka, neúmyslně zničen Crabbem při zložáru); had Nagini (zabití Berthy Jorkinsové, zničen Nevillem); Harry Potter (zabití Lily Potterové, zničen Voldemortem). (Kinofil)
  • Spoiler: Díky kletbě sebeobětování, která kolovala Harryho (Daniel Radcliffe) krví od noci, kdy Voldemort (Ralph Fiennes) zavraždil Lily (Geraldine Somerville), nemohlo nikdy smrtící kouzlo „Avada Kedavra“ Harryho zabít. Platilo to i obráceně od doby jeho znovuzrození v Harry Potter a Ohnivý pohár, kdy byla použita Harryho krev. Podle knihy tato moc koluje v těle dotyčného do smrti a lze některé účinky předat i druhé osobě (Voldemortovi) darováním krve. Proto se od této chvíle mohl Voldemort dotýkat Harryho. (Kinofil)
  • Spoiler: Tom Raddle (Lord Voldemort) se dožil (byť s „přestávkou“ v letech 1981–1995) věku 71 let (31. 12. 1926 – 2. 5. 1998). (vojtaruzek)
  • Spoiler: Voldemortův (Ralph Fiennes) had Nagini je tzv. malediktus. Jedná se o osobu (v případě Nagini tou osobou byla dívka), která nese pokrevní prokletí, jež způsobuje to, že se osoba nekontrolovaně proměňuje na zvíře. Důsledkem kletby je pak to, že se osoba na zvíře promění natrvalo. Toto vše bylo objasněno až ve filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018), jež dějově předchází sérii o Harrym Potterovi. (six_seven)
  • Spoiler: Spisovatelka J. K. Rowlingová prohlásila, že to bude postava Hagrida (Robbie Coltrane), která určitě přežije až do samého konce vyprávění. Rozhodla tak proto, že již od začátku zamýšlela scénu, kde Hagrid nese mrtvého Harryho (Daniel Radcliffe) zpět do hradu po finální bitvě. Jak Hagrid přivedl Harryho do čarodějnického světa, tak ho také odvedl. (cihlenka)
  • Spoiler: Nedlouho poté, co Alan Rickman začal hrát Severuse Snapea, mu J. K. Rowlingová řekla jedno z charakterních tajemství, které by jinak odhalil až v poslední knize. Rickman byl jedním z mála lidí, kterým Rowlingová prozradila, že Snape byl zamilovaný do Lily Evansové, když oba studovali v Bradavichích, a proto chránil a zároveň nenáviděl Harryho (Daniel Radcliffe). Rowlingová se o informaci s Rickmanem podělila, protože „on musel zcela pochopit, kde se vzala hořkost k tomu chlapci, který je živoucím důkazem zalíbení Lily v jiném muži, a odkud pocházela.“ (Melli)
  • Spoiler: Kvůli emocionálnějšímu zážitku pozměnili tvůrci několik scén. Například Snape (Alan Rickman) měl být podle knižní předlohy zabit v Chroptící chýši, ale tvůrcům se loděnice zdála lepší. Také smrt Bellatrix (Helena Bonham Carter) a Voldemorta (Ralph Fiennes) byla v knižní předloze jiná a Harry (Daniel Radcliffe) na konci knihy nezlomil bezovou hůlku, ale opravil si s ní svou vlastní. (Elbarto08)
  • Spoiler: Arthur Weasley (Mark Williams) měl původně v tomto díle – stejně jako už v pátém – zemřít, avšak autorka předlohy J. K. Rowlingová ho zabít nemohla, protože byl v knihách jedním z mála dobrých otců. (sluppka)

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Fantastická zvířata mají stopku

Fantastická zvířata mají stopku

27.10.2023

Přestože David Zaslav, nový šéf Warner Bros. Discovery ustavičně tvrdí, že studio nesáhlo na značku Harryho Pottera od konce Relikvií smrti (a i tak si ty uplynulé roky od premiéry trochu plete),… (více)

Barbie má miliardu

Barbie má miliardu

07.08.2023

Ačkoliv Margot Robbie studiu Warner Bros., když pro projekt sháněla financování, slíbila, že Barbie může vydělat miliardu, sama tomu příliš nevěřila. Měla ale pravdu. Komedie na motivy ikonické… (více)

Marvel čelí rekordnímu propadu

Marvel čelí rekordnímu propadu

26.02.2023

Před týdnem jsme se ptali, jestli je Marvel imunní vůči kritice, když třetí Ant-Man přes špatné recenze za první víkend vydělal přes 225 milionů dolarů, na poměry hmyzího superhrdiny skvělý výsledek.… (více)

Reklama

Reklama