Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

honajz 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že je tam hodně hluchých míst a ještě se to hledá, ale stejně je poručík Columbo skutečně zábavnou postavičkou, kterou psychiatr velmi dobře odhadne (svou inteligenci skrýváte a schválně se vydáváte za prosťáčka, abyste lidi zmátl a oni vás podcenili), ale stejně na tohoto detektiva nakonec nemá a nechá se nachytat na vlastní léčku. Mimochodem, možná do role té mladé mohli vybrat atraktivnější herečku, tahle vypadala jako chodící krabice s velkým zadkem, a ačkoliv doktorova manželka měla svůj věk, působila daleko atraktivněji. 1/69 ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Někdy mě baví, být jako Columbo a odhalit nesmyslnou věc. Jsou tam téměř vždy. Psychiatr Ray odchází z ordinace a před ní čeká neodbytný Columbo. Vnutí se do ordinace s tím, že by byl rád, kdyby mohl chodit na sezení, aby se zbavil obsese věčného podezřívání. Doktor mu nabídne drink a odhalí utajený bar za knihovnou. Připraví dvě whisky a ve stříbrném kyblíku má kostky ledu, které rukou hodí do sklenek. Jak by tam mohly být kostky ledu? V knihovně? V kanceláři v Kalifornii? ()

Reklama

zigíš 

všechny recenze uživatele

Opening credits jak z nízkorozpočtové bondovky, velmi stylové. Peter Falk ve svém Colombovském debutu možná působí uhlazeněji (dokonce elegantněji) ale atributy, které dělají jeho postavu legendární lze pozorovat už tady. A zejména ty povahové, jak je vtipně glosuje jeho protivník: ´Columbo vy jste úžasný, jste nejvlezlejší člověk kterého jsem potkal a sympatický, jste sympatický! Už vám řekli, že jste komický? Jste jak uličnický skřítek, kterému někdo sebral jeho mochomůrku.´ Nesporným plusem je chytré naplánování a provedení vraždy inteligentním záporákem, co ze své psychiatrické profese dovede Columba skvěle odhadnout (jasně, že ve finále šanci nemá, ale zkusil to statečně). Jo a ten konec, souhlasím mohl být promyšlenější, ale na poprvé se takovéto chybičky odpouštějí. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je úplně první díl Columba! Díl, ve kterém Peter Falk ještě netušil, že se díky Columbovi nesmazatelně zapíše do dějin filmu. Vražda na předpis samotný film, který není součástí toho slavného seriálu. Není to ještě klasický Columbo, jak ho známe. Nemá své auto, baloňák, ale už zde je dotěrně otravný. A samotná epizoda je fascinující, stejně jako jsou Nina Foch (mrtvá manželka) a Katherine Justice (milenka) fascinující ve svých šatičkách. [1689. hodnocení, 67. komentář, 87%] ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Columbov pilot a hned si musel ziskat plno fanusikov. Vrazda bola skvelo pripravena. Pobavila ma smrt plna zvratov a s tym spojene reakcie vraha. Bol sice charizmaticky a ako nam ukazal na zaciatku, aj inteligentny, no porucik proste ponuknutu sancu vyuzil naplno. Smolka Dr. Flaming. Porucik siel po nom od zaciatku, ale bolo vidiet, ze ma na to svoje dovody. Samotne vysetrovanie bolo neskutocne. Tie jeho otazky a otravnost su proste na patent. Velmi sa mi pacilo, ked mu Dr. robil vyklad jeho osobnosti. Vystihol ho brilantne a divakom vlastne s predstihom ukazal s akym clenom sa budu stretavat niekolko dekad. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Poznávací znamenaní detektiva Columba (Peter Falk) jsou kromě pomačkaného pláště a doutníku, také vůz kabriolet Peugeot 403. Vůz byl využit náhodou, protože jej zapomněl ve studiu neznámý francouzský herec a Falkovi se zalíbil. (sator)
  • Ve filmu se objeví slavný Case Study House No. 22 od Pierra Koeniga. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších architektonických realizací šedesátých let 20. století a opravdu stojí v Los Angeles, respektive v kopcích vysoko nad ním. (Šandík)

Reklama

Reklama