Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

verbal 

všechny recenze uživatele

Co udělá každá správná matka autistického retarda (dále jen "AR")? Vybaví ho nabušeným komplem a nechá ho do zchytření smažit nějaké pěkně brutální onlajn erpégéčko! Co udělá každý správný ředitel belgického lycea? Bez váhání přijme diagnostikovaného AR do třídy plné agresivních výrostků, kteří si potřebují na někom zchladit žáhu. Co udělá každý správný AR, který je pravidelně opečováván starostlivými spolužáky a který si při tom všem moulinexu v hlavě navíc myslí, že je Danžn s Dragonem? Rebootuje kompl! No a potom se všichni sejdou před kamerou, aby mohli hodinu a půl hřímat, kde se vlastně stala chyba. Originálně zpracovaná, nudná cesta do hlubin AR duše, ale podle skutečné události???!!! Asi, jakože AR skutečně existují, jinak ať tam běžím! Tak a teď tu o perníkové chaloupce... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

To zpracování mi moc nesedlo - pořád tam někdo pronáší něco do kamery (kupř. hned v úvodu Benova matka prohlásí, že "Nejdřív musí vždy někdo zemřít, aby se začalo něco dít", což v člověku samozřejmě hned vyvolá (mylnou) domněnku, že ten film skončí tak, že Ben v závěru svoje trýznitele pravděpodobně vystřílí - skutečný závěr mě v tomto ohledu docela překvapil), a do toho je děj neustále prostříháván záběry z počítačové hry nebo Benova dětství, což na mě působilo poněkud otravně, resp. ne moc filmařsky invenčně (navíc nemám rád filmy, jejichž název se nezmohl na nic lepšího, než na jméno titulní postavy, podobně jako nemám rád filmy "inspirované skutečnými událostmi" - když ten film doběhne, člověk nějak neví, co tam mohlo být skutečnou událostí...). Postava Bena mi navíc nebyla moc sympatická (vadilo mi také, že ho hrál výrazně starší herec), což se v kombinaci s těžkými tématy šikany a autismu podepsalo na tom, že mě ten film příliš neoslovil, a pravděpodobně ho brzy zapomenu. ()

Reklama

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Ben X je belgické drama zasazené do života chlapce, který je autista a v běžném životě je šikanován svými spolužáky. Utíká do virtuálního světa jménem Archlord. V prvních cca. 20-minutách filmu jsem byl ohromen propojením hry s realitou. Vzájemné doplnování se funguje perfektně. Ve světě Archlord Ben hraje s kamarádkou Scarlite, virtuální hráčkou, která se mu brzy stane zásadní oporou. Film je také obohacen o malé úryvky dokumentárních rozhovorů jednotlivých postav filmu, které se snaží gradovat napětí a naznačují, jak příběh šikanovaného chlapce dopadl. Plné hodnocení po zvážení nedám za konec, který jsem sice hrdinovi od srdce přál, ale jsem realista... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční pohled do světa autismu - žádný Forrest Gump, žádný Raymond Babbitt - jen prostě Ben. Ten trpí Aspergerovým syndromem, díky kterému má problém sociálního začlenění do společnosti - ovšem i přesto navštěvuje 'normální' třídu. Jak to tak ale bývá - pokud se v kolektivu vyskytuje někdo jiný - ihned se stává terčem šikany. Snímek se celou dobu tváří tak trochu jako hyper-tech hračička s očekávatelným koncem, jenže - to, co by člověk čekal od této klipovité záležitosti debutujícího belgického režiséra, který do hlavní role obsadil rovněž debutujícího Grega Timmermanse, se mu NAŠTĚSTÍ nedostane. Nechci tady spoilerovat, proto jen doporučím vydržet. ;) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

On je to vlastně částečně takový hraný dokument, který se snaží ukázat vnímání okolního světa dospívajícím autistou a pohled spolužáků a učitelů na jeho postižení, což je celé spektrum přístupů od posměchu vedoucího k šikaně přes neschopnost či neochotu zapracovat chlapce do kolektivu až po ostych. Jak to řekl na konci Benův otec: "Jeho autismus je jeho problém, ale pro něj problém neznamená. Ti ostatní jsou problém." A samozřejmě to neplatí jen pro autismus. 90% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)
  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)
  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)

Reklama

Reklama