Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický snímek, jehož námětem je chlapecká prostituce. Patnáctiletý Marek opouští svého autoritativního otce a vlakem se vydává do Prahy. Krátce po příjezdu se ho ujímá zkušený pasák, díky němuž naivní mladík proniká do nového prostředí a záhy se stává prostitutem. I když prožívá chvilkové opojení z peněz a blahobytu, nakonec se ponížený a zoufalý uchyluje k drogám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (254)

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Stydím se a omlouvám se, moc se omlouvám, ale do včerejšího dne jsem o tomto filmu neměla ani tušení. Klasicky nízké hodnocení filmu, který v našich končinách nemá obdoby a podle místních fajnšmekrů, nenašel moc pochopení ani u místních komentujících. Já si naopak hodlám tvrdit, že je to nejlepší - z českých filmů úplně nejlepší film o drogách a prostituci, který jsem kdy viděla. Dokonce je lepší, než My děti ze stanice ZOO. Kdybych nevěděla, že je to český film, nikdy bych tomu nevěřila, protože tak nepůsobí. Celých 130 Minut jsem seděla, jako přikovaná, vočadla jak zrcadla přes půl hlavy, ušadla napnutá půl metru od hlavy. Nečekaně silný, jak vizuální zážitek, který z toho filmu úplně tekl a já se nedokázala soustředit na nic jiného a po celou dobu jsem byla přilepená k obrazovce, tak má vážení a milí vypadat dobrý film, vtáhl a nepustil. Derpresivní atmosféra, omšelá zákoutí, předčasně vyspělí chlapci, s výrazem padlých andělů. Takhle má vypadat film o drogách a prostituci. Místní honorace, která tady Mandragoru kritizuje a vyzdvihuje např. Requiem za sen, ano máte recht, Requiem je opravdu oku lahodící a všichni jsou tam ti krásní milí mladí lidé s vizáží modelů, se kterými by jste se chtěli i kamarádit a i když tam týpkovi ufiknou ruku, tak pořád vypadá tak nějak neskutečně hezky. Tedy je to jinačí kafíčko, hnusné prostředí, chlapci, kteří opravdu vypadají,jako trosky je to surové, je to jadrné, takhle má prostě podle mě vypadat film s tímto tématem. Navíc nevím proč, místy mi to připomínalo takovou Nemocnici na kraji města ty staré silné díly. Jak dialogy, tak takovou tou komunistickou omšelou vizáží města. Pro mě je to naprosto dokonalý film s úžasně zvoleným hudebním podkladem. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Polský líc Magnuska, Grodecki, svůj film myslel také nepochybně dobře a pokusil se poukázat na téma, kterému se ostatní vyhýbají. Oba spojuje touha natočit burcující film a neschopnost faktické realizace něčeho takového umocněná amatérismem olbřímých rozměrů. Oba se pokouší o devatero filmových řemesel a oba nejméně kazí scenáristiku. Grodecki se nesnažil ve svém filmu hrát, což bych mu přičetla ke cti. Na druhou stranu však dlužno dodat, že ani v běžně rozlehlém lese není tolik dřeva, jako se vyskytlo v Mandragoře. Takže o jednoho toporně deklamujícího maníka víc, nebo míň, to už výsledný dojem neovlivní. Musím tedy uznat, že ty prostoduché dialogy by zřejmě procítěně neodříkal ani špičkový herec, ten by ale určitě stejně nejpozději po prvním natáčecím dni s hrůzou utekl. Od sledování tohoto veledíla jsem měla chuť utéci i já. Moje vytrvalost byla odměněna hnedle dvakrát. Vynikající komickou sekvencí, která začíná komíháním kamery, protože i Grodeckimu bylo jasné, že Čáslavka omámenost prostě nezahraje, pokračuje plačtivým vzýváním Davida a končí veselou taškařicí ve sprše. Odměnou největší pro mne ovšem byly závěrečné titulky. Dokoukala jsem tento ryze amatérský snímek a teď budu žasnout nad tím, že do něj někdo dal peníze a nepožadoval je okamžitě zpět poté, co zhlédl finální sestřih. Grodecki má docela štěstí, že ani jeden z producentů není prudší letory, protože mu taky mohli rozbít hubu. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

No celkově to na působilo dosti tak jakoby bez okolků se teď budeme bavit o drogách a prostituci...Líbí se mi,že se filmaři s ničím nes**li a podali to tak jak to doopravdy je. Náctiletý Marek pohledný a hlavně naivní jede do hlavního města za "zábavou" a vůbec netuší jak si dokáže zpackat život. Nejen,že je krásně vidět ten moment, kdy si Marek uvědomil, že zašel příliš daleko, ale taky ten kdy vlastně ani ty peníze nejsou všechno a ta honba za nimi je někdy dost zbytečná. Vynechala bych dlouhatánský úvod a tolik těch záběrů na transky. Dost mě teda dostal konec, když otec stojí na záchodcích pár centimetrů od syna, který asi vykrvácí..Škoda mluvit nad zbytečně zmařenými mladými životy - je to jen věc volby. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z mála českých filmů u kterých člověka skutečně mrazí, stejně jako tomu bylo v případě Requiem pro panenku. Ačkoliv vůbec netuším jaká byla ohledně prostituce situace na začátku 90. let, nemám díky velmi sugestivnímu a skoro až dokumentaristickému pojetí problém uvěřit, že takový hnus u nás skutečně existoval. Mladí kluci jsou prezentováni jako zboží, které má určitou dobu trvanlivosti a které můžete za pár korun mít, dokud není k vyhození, aby bylo nahrazeno zbožím jiným, dosud nepoužitým (tato symbolika je krásně vidět v posledních minutách filmu). Přitom zamotat se do tohoto koloběhu se nezdá být těžké, stačí být dostatečně naivní nebo zoufalý a lidé, kteří toho rádi využijí, si vás už najdou sami. Hlavních postav je vám spíše líto i když se z nich v důsledku morálního i tělesného úpadku stávají lidé v podstatě kriminální a pro společnost škodliví. Mají svou lidskou stránku, nejsou to černobílé postavy (viz Markův kamarád, který zpitý pod obraz brečí, protože se už nemůže díky svému zaměstnání vídat s otcem, kterého má ve skutečnosti velmi rád). Je to depresivní film, rozhodně žádná oddechovka a už vůbec ne pro citlivé povahy. ()

zdenotvor 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojujúci a znechucujúci snímok ktorý vo mne zanechal zvláštne pocity. Každopádne ho hodnotím kladne aj keď som sa naň díval s krútiacou sa hlavou. Trochu sa mi zdala odfláknuta réžia a herci mi tiež všetci nevonali. Inak všetko ok,občas treba aj niečo takéto vidieť,aby si človek rozšíril obzor. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • David Švec byl do filmu vybrán z důvodu jeho zkušeností s drogami. (prometheusll)
  • Death/grindová kapela Demented Retarded vydala v roce 2001 demo s názvem „Mandragore“, kde můžeme jako intro slyšet úryvek z filmu Mandragora. (pornogrind)

Související novinky

Reklama

Reklama