Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Německé filmy celkově nemám vůbec rád. K “NORDWAND“ jsem tedy přistupoval s menší nechutí, ale co bych neudělal pro to, abych měl zas jeden filmový skalp za sebou, když byl takový všední popracovní a předpracovní večer :-). Jaké bylo ale mé překvapení, když se mi film postupně začínal dostávat pod kůži. Bezesporu jde o nejlepší horolezecký film, který jsem kdy viděl. V paměti mi utkvěly např. z těch nejznámějších: CLIFFHANGER nebo VERTICAL LIMIT. Jde o malinko jinou vodu, ale v jádru jde o horolezectví. NORDWAND je ve všech ohledech lepší. Příběh dle skutečné události má své kouzlo vždy už jen pro tento fakt a tenhle je navíc vyprávěn s drsnou reálností. Stejně tak působí celkový obraz a vizuální podoba. Německá pověst a preciznost se ukazuje v detailnosti záběrů i horolezeckých postupů. Celé to působí naprosto profesionálně a přesto ne bez citu a šedě. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No to mě poser.. Palčáky, svetřík, lano přes rameno, v baťůžku cigára a podomácku ukované skoby a hurá na vražednou stěnu.. Aha, ještě se musíme dostat pod ní.. vlak je drahý.. hm, tak těch 700km došlapem na kole (na kole! né na teplé favoritce s 20.převody)...Kucí jsou tvrdí jak hřebíky do rakve ale "když se sere, tak se sere" a na Eigeru to tenkrát platilo dvojnásob..... Inspirativní a zoufalé. ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Drama, při jehož sledování mi nebylo zrovna fyzicky dobře po těle...nevěděla jsem, jak to dopadne a o to byl zážitek intenzivnější. Romantická linka mi ani moc nevadila, taktéž mě zaujal příběh z opačné strany - luxusní hotel a v něm hosti a novináři čekající na senzaci. Až si příště v hale polezu mojí oblíbenou trasu 4B, tiše si vzpomenu na všechny horolezecké blázny, kteří šli za svým snem až do konce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

O lásce se říká, že hory přenáší, ovšem v tomto případě nepohnula Eigerem ani o píď. Nu což, alespoň že hlavní brunhildovitá představitelka, která by některé tady díky své vizáži zcela jistě nedokázala přivést k vrcholu již v základním táboře, pohnula sebou přes Atlantik - co nejdál od toho psychopatického syfilitika s úzkým knírkem, který hodně často a rád ukazoval pravačkou, jak vysoko dokáže vyskočit jeho německý ovčák Wolfie.. Syrové drama s dávkou lezeckého naturalismu o zdolávání poslední alpské překážky pod dohledem pisálků fašistické propagandy - mírně zamrzající v šablonovitosti některých postav a stopáží, vlekoucí se místy jako unavený šerpa s nákladem tří obézních muflonů na zádech. Přiznávám se, že jsem od celuloidového zdolávání "Mordwandu" čekal mnohem víc. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Táto horolezecká dráma preliezla nejeden žánrový skvost, a to bez využitia samoúčelných CGI efektov, či bez hollywoodskeho rozpočtu. V európskej produkcii, s poctivými hercami, v drsných podmienkach vznikol zaujímavý filmík s jednoduchým príbehom, s veľkými kontrastami, film o hrdinských činoch bez hrdinov, ktorí by predvádzali nejaké nadľudské výkony za sprievodu burcujúceho soundtracku. Len film o prekračovaní ľudských limitov, hrôzach a nástrahách chladných Alpských štítov, v konfornácii so smrťou frustrujúce a nervydrásajúce. 80%. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Prvovýstup se podařil za dva roky: O dva roky později za podobných okolností další rakouko-německé družsto podobnou chybu v traverzu neudělalo a zároveň mělo dost sil, aby se dostalo na vrchol v pořádku. Prvovýstup se jmenuje Heckmairova cesta. (Beastmaster4)
  • Těchto 1800 výškových metrů (lezeckých je skoro 2x víc) v roce 2008 solově přelezl švýcarský lezec Ueli Steck za neuvěřitelné 2 hodiny a 47 minut! Běžní horolezci lezou cestu 2 dny. Jeho rekord byl překonán už v r. 2011 Dani Arnoldem, který zdolal severní stěnu klasickou Heckmairovou cestou za 2 hodiny 28 minut. (homerr)
  • Na začátku filmu, když Luisa (Johanna Wokalek) sleduje zprávy, hlasatel říká, že v severní stěně zemřeli Max Mehringer a Karl Sedlmayr. Oproti skutečnosti jsou jména opačně, správně jde o Karla Mehringera a Maxe Sedlmayra. (Rozige)

Reklama

Reklama