Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (207)

johny89 

všechny recenze uživatele

Moc se mi na filmu líbilo zdařilé zpracování života v tehdejší době. Ať už život horolezců (mimochodem tito herci na mě udělali velmi dobrý dojem) a členů vojenské jednotky v Německu nebo příšerná povrchnost novináře Araua. Příběh je od poloviny navíc zasazený do krásného kraje Jungfrau ve Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že jsem tam nedávno byl, tak jsem poznával všechny možné detaily z těchto míst, což člověku docela zpříjemní film. Celkem mě překvapilo, že v době kdy se odehráva film (1936), zde byla železnice na Jungfraujoch. Na wikipedii jsem se pak došetl, že tato železnice už byla stavěna před 1. světovou válkou. Jediné, co mě mrzelo bylo to, že jsem si zde na csfd přečetl v zajímavostech jak to dopadne, takže jsem byl trochu připraven o nějaké překvapení. Na můj vkus je možná tento film až příliš dlouhý. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kdo je proboha ochotný tohle absolvovat ? Kór v takových dřevních podmínkách. Hlava mi to nebere o to víc, že vrchol Eigeru byl slezen skoro o osmdesát let dříve (pravda jinou stranou, ale to je pro mě detail) a navíc vede do půlky hory železnice. Buď jak buď, bylo to pořádné drama, u něhož jsem občas ani nedýchal. Nordwand působí extrémně realisticky, což je na začátku skvělé, později možná i trochu nepříjemné. Až jsem si říkal že tam ti chudáci doopravdy trpí zavěšení někde na těch širších prádelních šnůrách. S přehledem nejlepší horolezecký film co jsem viděl a neztratí se ani v konkurenci klasických životopisných dramat. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná horolezecká dráma s perfektnou atmosférou (hlavne druhá polovica) a napätím. Film nenudil, dokonca ani zo začiatku, všetko okolo dvoch kamarátov a ich príprav na výstup bolo zaujímavo spracované, čo napomáhalo k postupnej dramatickej gradácii. Samotný survival bol jeden z najlepších, aký som za veľmi dlhú dobu videl. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

V tomto případě asi nedokážu být úplně objektivní. K horám a všemu kolem nich mám silný vztah a tak na mě tento film působí možná mnohem silněji, než neutrálního diváka. Přesto jsem přesvědčen, že toto dílo si plné hodnocení zaslouží a to i přesto, že se za účelem poutavosti odklání od reality. Jednoznačně největším rozkolem s realitou je to, že žádná dívka s lezci na hoře nebyla. Já však nehodnotím pravdivost, ale kvalitu a změna některých faktů, činí dílo poutavější a filmovější. Například díky této dívce film může konfrontovat zhýčkané turisty ubytované v luxusním hotelu s lezci, kteří tráví noci v takových podmínkách, až z toho zamrazí i diváka. Díky "nadbytečným" hotelovým scénám, lze také modelovat morální úpadek té doby a porovnat nacistické myšlenky s filosofií života, kterou má v sobě většina horolezců. A krom silného příběhu zaslouží film obrovskou pochvalu za technické provedení. Nemám na mysli je speciální efekty, které činí film opravdu reálným a děsivým, ale také smysl pro detail. Veškeré to dobové vybavení horolezců, technika lezení atd., jsou nejen realistické, ale také ukazují, jací velcí borci ti lidé tenkrát byli a jaký respekt zaslouží. Tento film je skvělou poctou ranným dobyvatelům hor. Vedle Touching the Void se jedná o druhou velice kavlitní horolezeckou záležitost. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

To byly časy, když ještě kouření bylo zdravé a cigára byly v horolezeckém batohu hned vedle maček a cepínu! To já si jednou zapálil v pět a půl tisících a měli jste vidět výrazy pohrdání těch šlachovitých, steroidních týpků, kteří se s funěním horko těžko vydrápali nahoru půl hodiny po mě. Němci jednoznačně podcenili product placement. Kdyby tam vnutili aspoň jeden detailní záběr na krabičku, US Tobacco by je určitě vybavilo dostatečnými prostředky, aby si mohli dovolit hezčí babu v hlavní roli a nápaditějšího scénáristu, který by pouze nevykuchal klišovité momenty ze všech těch předchozích Kádvojek. Vím, jak je těžké najít v Bundeslandech pohlednou ženskou, která by nevypadala jako čerstvě oholená Brunhilda nebo Hitler v sukních, nicméně paní Wokálková je opravdový hnus. Celý film jsem si přál, aby lezla s nimi a rozprskla se někde o Eiger. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Film Nordwand sa natáčal v Rakúsku a Švajčiarsku. (MikaelSVK)
  • Na začátku filmu, když Luisa (Johanna Wokalek) sleduje zprávy, hlasatel říká, že v severní stěně zemřeli Max Mehringer a Karl Sedlmayr. Oproti skutečnosti jsou jména opačně, správně jde o Karla Mehringera a Maxe Sedlmayra. (Rozige)
  • První výstup až na vrchol proběhl v 21. - 24. 7 1938. V družstvu byl i Heinrich Harrer proslavený ve filmu Sedm let v Tibetu (1997). (homerr)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno