Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zapomeň na minulost, najdi svou budoucnost.
Hlavním hrdinou příběhu je čtrnáctiletý Juhani, který je pronásledován traumatickými zážitky z dětství. Po šesti letech stěhování mezi pěstounskými rodinami skončil v chlapeckém dětském domově na malém ostrově. Celé místo se řídí striktními pravidly nelítostného ředitele Olavi Harjuly. Jedinými obyvateli ostrova je osm chlapců, ředitel se ženou a dvěma dcerami a hospodyně Tyyne. Tato izolovaná komunita představuje svět sám pro sebe. Film Domov šedých motýlů staví diváka před mnoho zajímavých a tíživých otázek. Jak dlouho musí člověk platit za své chyby? Kdy může sám sobě odpustit a osvobodit se? A může vůbec? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (167)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Když se smrt rodičů stane úlevou a následky traumat přesto číhají v útrobách na další příležitost se předvést, je čas upnout naděje k bourcům morušovým a obětavosti člověka, který nepřestává věřit, že i z nemožného se může stát možné... Tíživé jako kámen na noze utopence, který přehodnotil svůj původní úmysl. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Další z řady neznámých snímků u kterých jdou peníze stranou pro nahrazení kvalitou, je natočený s citem, má kvalitní kameru, celkem slušný lidský traumatizujicí příběh a jeden z nejlepších hudebních doprovodů roku se skladbou Forgiveness, díky kterému nemůžu jít pod čtyři hvězdy i když bych jinak možná šel. Btw. musím si sehnat soundtrack. Ani na chvíli jsem nepocítil nudu a větší vtažení do děje se taky nekonalo. Herci mi přišli sympatičtí včetně jejich postav. 80%8/10♫ (Forgiveness 10/10) ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Začátek byl slibný, potom se to ale dostalo do ploché roviny, kde bylo vyřčeno málo otázek a ještě na méně bylo odpovězeno. Pravda je ta, že důležitá je výchova rodičů. Pokud ta je defektní, můžeme volit stovky humánních i nehumánních způsobů, ale málokdy se nám podaří takovéto hajzlíky přetvořit v normální lidi. "Jsou nemocní a nebudou nikdy úplně uzdraveni". Bylo jen otázkou času, kdy se na ostrově něco nebo všechno zepsuje. PS: Kdyby tomu debilními idiotovi manželka ředitele nedala, prostě by ji znásilnil. Podobná scéna s osahaváním pozadí ředitelovy dcery hlavním "hrdinou". PPS: Člověk nakonec zjistí, že se stejně staral zbytečně (pan ředitel). ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě pozorovat trojici hlavních postav a postupné odkrývání toho, kdo z nich je vlastně opravdu duševně narušený. Když pak jedna z nich z nich pronáší závěrečné explicitní poselství, působí poněkud nesvéprávně, neboť má ambice stát se novým Donem Quijotem a také si v podstatě protiřečí...Výjimečně mi nevadila ani (mírná) melodramatičnost filmu (ustanovená především hudbou), neboť s ní bylo nakládano citlivěji než je obvyklé, a tak nebylo potřeba rozčilovat se nad citovým vydíráním. A NEDOPRUČUJU SLEDOVAT S DABINGEM, protože to chvíli trvá než si zvyknete na typy hlasů. Ty se k většině chlapeckých postav vůbec nehodí, jelikož je dabují dospělí. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama o 13-ti letém Juhanovi, který se dostal na ostrov, kde se uzdravují mladí kluci z nešťastného života a z traumatizujících zážitcích z dětství. Bohužel jednoho dne zavítá na ostrov sociální pracovník a oznamuje řediteli, že je rada nebude dál sponzorovat a budou muset nadobro ostrov zavřít. Ředitelovi to nedá a začne vymýšlet nejvýhodnější alternativu jak z této prekérní situace ven. 88% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Dome Karukoski nabídl jednu z rolí Mikko Neuvonenovi, který musel odmítnout, protože byl v době natáčení v Anglii. (Cheeker)
  • V letech 2008 a 2009 byl film na 5 filmových festivalech a přehlídkách ve Finsku, Portugalsku a Anglii nominován celkem ve 14 kategoriích, 6 z nominací proměnil ve vítězství. (lioncel)
  • Natáčanie prebiehalo v okolí fínskeho mesta Turku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama