Reklama

Reklama

Dánská dívka

  • Velká Británie The Danish Girl (více)
Trailer 1

Film Dánská dívka vás zavede do Kodaně dvacátých let minulého století. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v Einarovi rozpoutá obrovský emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve „nevinnou" hrou na tajemnou dánskou dívku Lili, a později čím dál silnějším přesvědčením, že pouze jako žena dokáže být šťastný. A byl by ochoten podstoupit cokoliv, aby jeho transformace byla dokonalá. Během této proměny ho věrně provází jeho Gerda, která díky své nové múze Lili sice konečně prorazila jako umělkyně, ale zároveň ztratila svou životní lásku. (CinemArt)

(více)

Recenze (665)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč se ve filmu - jehož dvě hlavní postavy jsou z Dánska, kde se odehrává i první polovina filmu - mluví anglicky (přitom po přesunu děje do Paříže francouzština samozřejmě pro dokreslení koloritu zazní). Dále nechápu, proč to CinemArt uvede do kin až 4. února, s tak neuvěřitelně dlouhou prodlevou od premiéy v USA - nota bene když je ten film dávno ke stažení na netu, takže každý, kdo ho chtěl vidět, ho už taky viděl. Za sebe si nakonec nemyslím, že by bylo zase tolik o co stát - herectví toho zrzka jsem nikdy na chuť nepřišel a koukat na něj skoro dvě hodiny se v mém případě rovnalo skoro utrpení. Díkybohu aspoň za tu Alicii Vikander, která je zde herecky naprosto excelentní a která se mi s každým dalším filmem líbí víc a víc. Její úchvatný zjev je pro mě hlavním důvodem, proč jsem chtěl tento film vidět, jinak bych si tu ospalou kostýmní nudu nechal klidně ujít (byť filmu nelze upřít výbornou výpravu, kameru a hudbu). Marná sláva, filmovým adaptacím knižních bestsellerů asi nikdy na chuť nepřijdu. Komunita tranďáků ten film ale bude dozajista milovat. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nie je to iba o hercoch. Redmayne je omračujúci, Vikanderovú by som s jej Gerdou zaradil medzi 5 najlepších hereckých výkonov vôbec; obaja patria medzi elitu svojej generácie, a čo spolu dokázali je famózne a neuveriteľné. Ale umelecké dielo spravil z Dánskeho dievčaťa až Tom Hooper. Ani si neviem predstaviť, koľko času, námahy a peňazí muselo stáť, aby každý záber vyzeral ako dokonale naaranžovaná dobová fotografia, aby každá kulisa, detail mali svoje miesto a význam (schválne sledujte interiéry; už len ta spálňa...), každý pohyb kamery, Kodaň, Paríž... Som si vedomý toho, že v inej produkcii by z tohoto scenára vznikol nudný, priemerný film, téma mi tiež nepríde nijak atraktívna, ale čo dokázali vykúzliť tí traja, by vytvorilo zaujímavý zážitok, aj keby dve hodiny rozprával o geometrii. Vo všetkých obrazoch. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Výborně zahraný film na téma transsexuality, navíc s krásnou hudbou Alexandra Desplata. Eddie je neuvěřitelný herec - zatím jsem ho neviděla v roli, ve které by nepůsobil 100% důvěryhodně. Tohle se mu taky moc povedlo. Čišela z toho ta velká touha - touha po autentičnosti, touha po tom stát se tím, čím se cítíme být. ~(4,3)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Filmy Toma Hoopera môžeme rýchlo odbiť slovom midcult, alebo ich formu môžeme považovať za jeho osobitý filmársky štýl. Pravda bude niekde uprostred, ak totiž podľa každého záberu spoznáte režijný rukopis, nikdy to nie je na zahodenie. Prvá polovica, ktorá sa mi páčila viac, nám ukazuje, ako to vyzerá v harmonickom manželstve dvoch inteligentných ľudí. Pripravuje pôdu pre polovicu druhú, aby tu manželka ukázanú oddanosť naplno prejavila. Napriek tomu všetko to porozumenie naokolo nepôsobí úplne presvedčivo. Emócie sú držané pod "pokličkou", dialógy často pôsobia dojmom, že si ich postavy vopred premysleli, aby preboha na seba nezačali kričať a hádať sa. To by sa v tak naleštených priestoroch nehodilo. Napriek výhradám film zanecháva pozitívne pocity. Vďaka príjemnému prostrediu Kodane a Paríža a výkonu sympatickej Alicie Vikander. Jej postavu by totiž chcel mať každý muž za manželku. Ak chápajúci lekár, tak jedine v podaní Sebastiana Kocha. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Famózní!! Ten úsměv, ty zuby, ta tvář Eddieho Redmayna je tak dokonalá a okouzlující, že mu člověk promine i to, že ačkoliv je muž, chce být ženou. Příběh je naprosto bezchybný, stejně jako celá atmosféra, díky níž se vžijete do kůže hlavních hrdinů. Navíc, Alicia Vikander je krásná a výborně to zahrála. Je to sice tak trochu chlípné, ale je to geniální. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Tady si opět někdo říká o Oscarovou sošku a Zlatý glób za herecký výkon, že, milý Eddie? Jeho role jsou jako stvořené pro očka akademiků ("oscarové poroty") a není se čemu divit. Předvedl vskutku excelentní výkon. ___ Tak kontroverzní filmový příběh jsme tu na poli mainstreamu dlouho neměly. Režijně i scenáristicky skvěle odvedené dílo. Navíc velký palec nahoru za krásnou kameru a hudbu, hudebního mága Desplata. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tak tahle nějak jsem si tenhle film představoval. Výpravu, příběh, herce, všechno tohle sedí skoro přesně. Kdybych to chtěl hodně zjednodušit, řekl bych sázka na jistotu. Není to na pět, ale na ty čtyři stačí bohatě. Nejen vzhledem k vyznění hlavní, herecké dvojice, ale také smutnnému osudu jedné, lidské duše, která je uvězněná v tom nesprávném těle. Vzpouzí se, bojuje, ale na ten správný konec, pro ní bohužel není ještě ta správná doba. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tohle nebyl film o výtvarnici Gerdě Wegener, ale o transsexualitě!!! Propagandistický film transsexuálního hnutí, oděný do uměleckého hávu. Typická ukázka postmoderního "Entartete Kunst". ()

Slartibarkfast

všechny recenze uživatele

Mám za sebou asi 30 minut filmu a nemohl jsem na to dál koukat.. Chvílemi se mi dost rázně obracel žaludek. Homo scény se mi dost protiví a pohled na ohyzdu Eddieho to ještě umocňoval. Snad to při dalším pokusu dokoukám.. -% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Prvý film roku 2016 máme za sebou a musím povedať, sklamaný som neostal. Som rád, že Jupiter Ascending Eddieho Redmayna nezastavilo, lebo na rolu, akú tu dostal je potreba skutočne tých najlepších hercov, ktorí to môžu poňať. A ako Einar/Lili je absolútne fantastický. Rovnako skvelá je aj Alicia Vikander, ktorá minulého roku presvedčila všetkých svojim výkonom vo filme Ex Machina a rovnako aj tu opäť potvrdzuje svoj talent a je absolútne vynikajúca. Funguje aj atmosféra filmu a priam čakáte, čo sa všetko stihne udiať a chcete, aby to aspoň trošku skončilo dobre. No napriek tomu vieme, že tomu tak asi nebude. A to je osobne aj to, čo ma odtiaľ trošku ťahalo von. Nepotreboval som poznať historické aspekty, aby som vedel niektoré momenty odhadnúť a je to škoda. Chce to viac tajomstiev. Ale stále ide podľa mňa o veľmi dobrý film, ktorý si stojí za to pozrieť. Takže za mňa hovorím áno. Hodnotenie: B+ ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Asi si ten film zaslouží víc hvězdiček a asi by mě měli lidi odsoudit. Ale prostě estetika by měla způsobovat libost a že jsem schopen nacházet "jedlou krásu" ve všem možném. Ale toto na mě bylo moc. Bylo mi špatně a žaludek mi kopal skoro od začátku filmu až do konce. A on/ona/ono má být hrdinka? To si vážně dávají lidi za vzor??? Sobecká a sebestředná pokřivená osoba. Skutečná hrdinka plná doopravdické lásky byla jeho manželka. To je pro mě vzor síly osobnosti a lásky. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kodaň, Paríž, Drážďany ... Redmayne a Vikander ... jednoznačne pastva pre oči a uši. Autobiografiu z roku 1933 som nečítala, čítala som len Ebershoffovu knihu, ktorý z autobiografie čerpal a musím konštatovať, že film tentokrát knihu jednoznačne predčil. 4,5* ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jestli je Eddie heterosexuál, hluboce se před ním skláním. Nic to ale nemění na tom, že je pro mě nejméně přijatelný herec součanosti, v Bídnících jsem jej proklel. Vikander tu namaskovali jak starou čarodějnici, kudrnaté vlasy má ve dvaceti letech skoro bílé, zestárli jí asi o půlstoletí, sice se svlékne, ale hubenější už asi být nemůže a to se musí zákonitě projevit i na její ženskosti. Obecně těžko snáším takto choulostivá témata, neulítávám na filmech kde se chlapi převlékají za ženské, ale tady tu artovost ocením. Líbila se kamera, výprava, scenérie. Lidí co musej tohle řešit, je mi líto. Líbili se mi Amber Heard a Matthias Schoenaerts. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Eddie Redmayne, je extrémista, vyberá si tak extrémne úlohy, že každý v Hollywoode, by sa na to vykašlal, hneď akoby zistil, o čo pôjde, čo bude musieť zahrať, s čím sa bude potýkať, nejestvuje nikto, kto by to takto zahral, ak nie Redmayne. Je to bravúrny výkon, za ktorý určite padne nominácia na Oscara, čo v konečnom dôsledku - nakoniec nepremení. Je to film, ktorý stačí vidieť raz a dosť ! Ťažké sústo, kontroverzia, ale nezdá sa mi, že je samoúčelná ! Alicia Vikander, je krásna, talentovaná, čoraz viac sa zlepšuje z filmu na film, v jej prípade - výborný výkon, ktorý zostáva, tak ako u kolegu - Redmayna. Film ako celok - nefunguje, stojí na mieste, občas - zvláštne komponovanie scén a strih, Hooper, si zase myslel, že sa trafil do čierneho bodu, ale zmýlil sa, moje vysoké a pozitívne hodnotenie - spočíva v nasadení obidvoch hercov, kde si Eddie Redmayne, ukrojil poriadny kus koláča, za ktorý ho z jednej strany - obdivujem, lebo toto nie je jednoduché, z druhej strany, by si mal viac zvažovať svoje úlohy, inak zostane zaškatuľkovaný, má kus tvorivého talentu, ako sa zhostiť - komplikovanej postavy, to mu umožňuje vyštverať sa do závratných výšin - HERECTVA ! Nie je to zlý film, len táto téma - nie je moja šálka kávy, ale uznávam pozoruhodné nasadenie - hlavného hereckého predstaviteľa - Eddieho Redmayna, ktorý má rád výzvy, je to i herec, ktorý sa môže stať terčom posmeškov, ale o tom je už herecká profesia. Eddie - má zrejme dostatočný počet ženských hormónov... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľký to maliar, ktorý sa presadil len okrajovo a vo vašich vedomiach len vďaka tomuto filmu. Pritom dokázateľne bola jeho žena uznávanejšia. Dokonca aj najznámejší maliar všetkých čias, Adolf Hitler, mal len jednú guľu a nechválil sa tým. Nedá sa povedať, že by to tento nepozerateľný anglický ksicht zahral zle. Naopak, nominácia na oscara asi spravodlivá. Ale aby som pre ňu vťahoval vtáka medzi stehná a hladkal sa v ženskom negližé, tak to nie a ani to nepovažujem za umenie. To tam kľudne mohli zobrať nejakú "speváčku" z homokabaretu a zahral(a) by to rovnako a za tisícinu honorára. Alicia Vikander dobrá, ale že by bol z nej najväčší favorit na oscara, to mi je zas divné. Azda sa ako hlavné berie účinkovanie v transgender filme a to stačí. A ešte jeden fakt, neplačte až tak veľmi, je to len podľa knihy, ktorá je plná nepresností. Sám autor povedal, že nechcel napísať knihu historicky korektnú, ale zameral sa len na vzťah Einar- Gerda. Mnoho vecí sa teda stalo inak. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tématem pro mnohé nesnesitelné až odporné, ale ve výsledku poutavé a výborně zahrané drama o mladíkovi, který se postupně stává dívkou. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Film, který bych si bez své ženy nikdy nepustil a ona by to ve finále byla opravdu škoda. Téma nemůže už být vzdálenější tomu, o co já se zajímám, protože pomatení hošani co se cítí býti ženami mě jaksi netankujou a i přes mírný odpor mě dokázal film opravdu vtáhnout a tomu řikám řežijní výkon, pokud vás téma filmu absolutně, ale absolutně nezajímá a přesto vás film nadchne, může se filmařský tým hodně poplácat po zádech (Zkrocenou horu ale stále vynechám).Když přejdu na chvilku k technickým věcem, tak není co vytknout, kostýmy, výprava, kamera, střih...naprosto precizní práce, ale především musím naprosto smeknout před Eddiem Redmaynem.Naprosto fascinující herecký výkon a ať se na mě nikdo nezlobí, DiCaprio se se svým idiotským Revenantem může jít bodnout, jestli měl někdo vyhrát Oscara za hlavní herecký výkon, tak 100% Eddie Redmayne.Jenže to by si akademici museli vyndat hlavy z prdele.Nikdy už se na ten film nepodívám, ale jako umělecké dílo je téměř bez chyby.Naprosto precizní filmařina, na téma které je mi na míle vzdálené.80%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Sladký milostný snímek o romantické tragédii, změně identity a o odvaze k autenticitě působí uvěřitelně, má kvalitní scénář podle románu Davida Ebershoffa. Zdobí ho také propojení skvělých filmových řemesel výprava, kostýmy, kamera a hudba. Krásné provedení umocňuje období art deco a skutečný příběh, který se stal. Četl jsem knížku německého psychologa Muži, kde se píše že ženy muži, kteří rezignovali na své mužství a stali se ženami pohrdají. Novodobá Gerda by asi takového chlapa poslala k vodě. Je tedy pravda, že její představitel působí velmi křehce. ()

FTP 

všechny recenze uživatele

Nedá se říct, že by se mi film líbil, což ale nebyl jeho účel. Co ale je účelem všech filmů, je vyvolat v divákovi emoce, a to se Dánské dívce povedlo na jedničku. Odpor k Redmaynovi a obrovskou lítost Alicia Vikander jsem cítil nejintenzivněji. Takovou lásku už asi neuvidím... Obě role zahrané na jedničku a až bude celý svět brečet, že Leonardo zase dostal hovno a nějaká transka zlatou sošku (Leto, Redmayne), doporučuju pustit si tenhle film a srovnat Dicapriovo plazení se a chroptění v lese (jakkoli přesvědčivé, náročné, nebezpečné a extrémní) s tímhle Výkonem s Velkým V Eddieho Redmayna, který je mi jinak hodně proti srsti, a už u Hawkinga jsem si řikal, že s tim klukem neni něco v pořádku. Film se moc povedl. ()

Související novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Alicia Vikander je nová Lara Croft

Alicia Vikander je nová Lara Croft

29.04.2016

Snad žádná herečka za sebou nemá lepší rok než Alicia Vikander. Švédská kráska zazářila v retru Krycí jméno U.N.C.L.E., ve sci-fi Ex Machina i v dramatu Dánská dívka, za které nakonec vyhrála Oscara.… (více)

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

03.03.2010

To samozřejmě není žádná novinka. Žijí spolu už dvanáct let a mají spolu dvě děti. Teď ale společně stanou před kamerou. Lasse Hallström je chce totiž obsadit do dramatu My American Dream, jehož… (více)

Reklama

Reklama