Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá

(seriál)
Česko, (2009–2015), 37 h 3 min (Minutáž: 57 min)

Hrají:

Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(39)

Obsahy(1)

O fenoménu, světově známém jako "československý filmový zázrak," tedy o nové vlně 60. let, bylo popsáno mnoho papíru a zájemci o podrobné informace stačí zadat dotaz do některého z webových prohlížečů a jistě si udělá sám pořádek v politicko-kulturně-společenských souvislostech. Novinkou je ale dokumentární projekt publicisty Jana Lukeše a producenta Čestmíra Kopeckého "Zlatá šedesátá", který přichází na svět jako koprodukce Kopeckého První veřejnoprávní, České televize a Slovenského filmového ústavu. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miluji československé filmy z 60. let a tento projekt je skvělá práce! Spousta zajímavých a nikdy nezveřejněných informací o zůčastněných tvůrcích, doplňující fotografie a komentované filmy od našich předních filmových historiků, jako jsou Pavel Taussig, Jan Lukeš a mnoho dalších, to je nádhera a mnou obdivující práce všech zůčastněných publicistů, včetně rodiných příslušníků ať už žijících nebo nežijících osobností o kterých je tento precizní dokumentární zázrak československé Nové vlny 60. let. A jsem moc rád, že vznikl i pokračující cyklus Zlatá šedesátá II, projekt, který vzdává hold již nežijícím tvůrcům z oné zlaté filmové doby 60. let. Obrovský dík a poklona všem, kteří se na tomto jedinečném a unikátním materiálu podíleli. Tisíceré díííííííky!!!! ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jasně, hodnotit po 1. dílu seriálu neni úplně košer... Ale Formanův díl byl hodně povedenej a hlavně: tohle je přesně to, co bych od ČT čekal ( ve stylu Bigbítu např. ). A na zmapování 60. let československý kinematografie jejími aktéry už věru moc času nezbývá, několik jmen žel budeme sledovat zřejmě jen z archivů... Proto byl nejvyšší čas! Zní to trochu blbě, ale měla by to být "povinná četba" :-) Po vícero dílech jsem ubral z max. hodnocení - hodně záleží na zpovídané osobnosti a po formální stránce to mohlo být vynalézavější. Přesto jde o jedinečný počin, který je potřeba ocenit! ()

Reklama

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Miloš Forman: 5/5 Těžko s naprostou jistotou určit, zda je Forman lepším režisérem či vypravěčem. Otakar Vávra: 3/5, Juraj Herz: 5/5, Miroslav Ondříček: 3/5, Věra Chytilová: 3/5, Albert Marenčin: ?/5, Hynek Bočan: ?/5, Ladislav Helge: ?/5, Jiří Menzel: ?/5, Stanislav Milota: 4/5, Jan Kačer: ?/5, Jan Švankmajer: 4/5 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Martin Šulík je známý svou citovou a profesní vazbou na 60. léta. Ve své tvorbě z československé nové vlny 60. let nesporně vychází, a tak se dalo čekat, že se tento fakt projeví i na jeho dokumentárním cyklu. Jde nesporně o cenný projekt, který se snaží mapovat slavnou éru československé kinematografie, jenže Šulík k tvůrcům 60. let přistupuje až příliš velkou úctou a v podstatě je nechá se vypovídat bez toho, že by jejich výpověď korigoval pohledem kritiky, filmových teoretiků nebo publicistů, producentů nebo poučených diváků. Pravda vzniká obvykle nasvícením z různých úhlů pohledu. Celkový dojem: 60 %. ()

Radko

všechny recenze uživatele

Zopár poznámok k videným častiam: Miroslav Ondříček: vymedzenie voči technike idúcej na úkor citov, voči komunistom a poeticko-výstižné zhodnotenie Němcovho filmu Mučedníci lásky ("to ani není film; to je jako když otevřete a pijete šampaňské") zhacovala vada reči - na druhej strane ťažšiu slovnú vypovedaciu schopnosť skvele nahradil celoživotnou obrazovou výpoveďou 80% Albert Marenčin: hľadanie slovenskej novej vlny už kdesi v boľševických 50. bolo zvláštne; rovnako vyzdvihnutie osoby Vasiľa Biľaka ("pred 68 bol progresívny"); mnoho nehovoriace vajatanie a sebavyzdvihovanie je zrejme záležitosť veku, ale celkovo na mňa tento pán pôsobil spôsobom reči aj výpovednou hodnotou povedaného podobne ako "skvostný" arcibiskup-štbák Ján Sokol 30% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (4)

  • Celý projekt vznikal více než deset let. Celkem se uskutečnilo 33 natáčecích dnů v osmi etapách, a to v Praze na FAMU, v ateliéru na Vinohradech, v La Fabrice, v ateliéru Vachler Art Company a ve Slovenském filmovém ústavu v Bratislavě . [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • První natáčecí den proběhl 29. 10. 2003 s Otakarem Vávrou, zatím poslední natáčecí den 25. 6. 2008 s Vojtěchem Jasným. (ZDROJ: Ofic. stránky projektu) (DaViD´82)

Reklama

Reklama