Reklama

Reklama

Epizody(16)

Komediální seriál z prostředí venkovského fotbalového mužstva, který mapuje jednu fotbalovou sezónu fotbalového klubu SK Houslice. (oficiální text distributora)

Recenze (922)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okresní přebor platí především za jeden z nejzajímavějších televizních porevolučních projektů, rozhodně však ne nejlepších, jakkoli patří k mým nejoblíbenějším.. Začneme-li u pozitiv a předností seriálu, pak jde zřejmě o jediný český kus filmařiny, který nešustí papírem a neodehrává se v nějakém jiném vesmíru jako naprostá většina všeho ostatního, díky čemuž ho lze považovat za navýsost chvályhodný počin, protože tuzemští scenáristé by se od Petra Kolečka, který dokonale vnímá a variuje obyčejný český venkov, potažmo maloměsto, mohli učit, jakkoli by tedy právě tato filmová disciplína měla být vlastně samozřejmostí.. Bohužel však není.. I proto byl Okresní přebor tak téměř bezvýhradně přijat českým divákem bez ohledu na to, zda jim jinak fotbal samotný vůbec něco říká, právě pro tu jeho životnost postav a upřímnost a obyčejnost zápletek i samotných jednotlivých situací, samozřejmě podpořenou výtečným hereckým obsazením, když zejména Ondřej Vetchý s Luďkem Sobotou si užívají svoje životní role.. Okresní přebor vlastně i neúmyslně nastavuje dnešní společnosti zrcadlo, jakkoli odmítá zaujmout nějaký postoj vůči ní, díky čemuž snad i vlastně tolik baví, navzdory vyprázdněnosti některých epizod, prostřednictvím Prušinovského banální, leč maximálně svižné a vtipné grotesky.. Sympatický Prušiňák si zkrátka na nic nehraje, neopisuje a téměř nikdy se nepodbízí, což nedokážu nedocenit.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Okresní přebor je zřejmě nejlepší seriál televizní stanice Nova v její historii. Je těžké vlastně jednoznačně určit, jestli je to kompliment či pohana, každopádně v kontextu české porevoluční seriálové tvorby patří k tomu lepšímu, co bylo možno na televizních obrazovkách spatřit...na první ligu s Četnickými humoreskami či Bylo nás pět sice nemá nárok, televizní divizi či ČFL, tedy ligu třetí, ale ukope s přehledem. Okresní přebor má totiž několik hodně silných postů - na režii zkušeně kope sehraná dvojice Jan Prušinovský a Jakub Kohák, přičemž tvůrcem hry je především kameraman Petr Bednář, který dal obrazu tu pravou cool reklamní patinu, čímž ho silně odlišil od většiny české seriálové produkce a přiblížil ho produkci evropských pohárových soutěží. Tou pravou trefou trefou do černého byl také záměr tvůrců postavit osu seriálu většinou na jednoduchých, téměř reklamních gazích, a sladit tempo seriálu s tempem reklamních breaků, jak skladbou záběrů, tak zvoleným střihem. Scénář sice střídá slabé chvilky s těmi povedenějšími, hodně ale zachrání herci, především na liberu hrající Ondřej Vetchý. Slovník postav odrážející svou hovorovou povahou a velkou mírou vulgarismů realitu fotbalového prostředí sedí přesně a reálně je zobrazeno i fungování vesnického fotbalového klubu. Takovýhle zapálených amatérských fotbalistů běhají po Česku stovky...a je na ně obvykle stejně tristní pohled... Jsem zvědav, jestli přijde pokračování v podobě Okresní soutěže, jak to tak se seriály bývá... :-) ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Lidový seriál, který je rozvinutím filmu z CT. Nova byla rychlejší a udělala z toho táhlý seriál. Jen zde chybí některé lepší herecké postavy, a jsou nahražené horšími. Např. Jiránková. Je pěkné, že si režisér vzpomenul na měkter herce, kteří mají nyní potíže s penězi a dal jim šanci, aby si něco vydělali... ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Ty vole, držte hubu, pane Jebavý! Výborně vypointované příběhy, vtipné sekvence, skryté detaily, které mnohdy dostanou kompletní rozměr, až příště i skvělé herecké obsazení - to je OKRESNÍ PŘEBOR. Hospodský humor od fotbalových trávníků mám rád, takže tady jsem již před lety objevil poklad, který si čas od času rád dopřeji a který s postupem jednotlivých epizod příjemně graduje (nejlepší je vypípaná scéna z Derby). Luděk Sobota ve své nejlepší roli (výborní jsou i Vetchý, D. Novotný, Kikinčuk, Kohák, Vilhelmová (!!) či Nečas a taktéž guest stars - Trojan, Županič nebo Nárožný). Co se týče porevoluční komediální tvorby, nevzniklo v Česku nic lepšího. Chalupáři 21. století. Nejlepší epizody: Schůze, Na váhu, Derby, Kopačák, Návštěva z kraje.  ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

V poslední době, kdy jsou naše české televizní kanály přehlcené splaškou českých nebo zahraničních stupidních telenovel byl tento seriál z produkce televize NOVA jediný, u kterého jsem si řekla, "škoda, že nemá víc dílů!" Úžasný námět, Olda Vetchý neskutečně zářil a jak naznačil Cival, v tomhle podal jednoznačný, oscarový výkon. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (74)

  • Fotbaloví rozhodčí v seriálu jsou profesionální rozhodčí, kteří pískají soutěže na této úrovni. Tvůrci kontaktovali Okresní fotbalový svaz, odkud byli rozhodčí delegováni. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy se Jirka Luňák (Ondřej Vetchý) baví s brankářem Kájou (Jakub Kohák), měla původně být ještě po závěrečných slovech Káji: „Tak jo, Jirko. Hele já jdu. Čau,“ reakce Jirky slovy: „Kájo, kam jdeš?!“ A na to měl reagovat Kája nějakou výmluvou. Existovalo více variant (např. v jedné jde dát slepicím, ve druhé se zase jde dívat na reprízu Ligy mistrů). Žádná se však do epizody nakonec nedostala. (mnaucz)

Související novinky

Reklama

Reklama