Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

bourec 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost velký překvápko.Přistupoval sem k tomu s velkou nedůvěrou,ale docela se to Rennymu povedlo.Neni to ani dokumentárně zmršený,jako Bigelowic Smrt čeká všude,což bylo dvě hodiny Televizních novin,ani nějaká nonstop válka,ve který nebejvá místo pro děj.Tohle mělo zápletku,bylo to i zručně natočený.A obličej hlavní hrdinky budu mít hezkou chvíli před sebou,hezká kůstka.Spokojenost,jen doufám ,že teď přijde ze strany Harlina zase nějaká akce.60%. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Gruzínský konflikt z pohledu Gruzie. Když si odmyslím propagandu a nebudu řešit, kdo a jak válku začal, tak na rozpočet je to celkem příjemný vojenský film, kdy Gruzie Rennymu půjčila značnou část svojí vojenské techniky, aby si s ní dělal, co chtěl, takže servíruje někde velkolepější záběry válečné destrukce. Jsem zvědav na ruský pohled z druhé strany, který říká přesný opak toho, co 5 DAys of War. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na hláškujícího opuchlého Kilmera a syrovou válečnou akci bez komentáře a dostal jsem patetickou sračku s věčně uplakaným Garciou. Za tohle by měli Gruzínci vyhlásit Americe válku. Když v závěru vidím to zneužití pozůstalých, kteří při konfliktu přišli o své blízké, zvedá se mi žaludek. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Renny Herlin sa stále hľadá a jeho film aj tak vyzerá. Pokiaľ je v tom trocha politiky a širší pohľad na nedávny konflikt, je to zaujímavé. Akonáhle sa chce s novinármi hrať na hrdinov, začína to byť trapas, ktorého vrcholom je záver s potetovaným "kozákom" na námestí. Novinár neohrozene kráča s pevným pohľadom, za ním vybuchujú budovy...čo to má byť??Chcem točiť poctivú hodnovernú drámu alebo akčný thriller?? Toto je taký beztvarý hybrid, ktorý to síce v úplnom závere berie vážne (výpovede skutočných gruzíncov), ale na tú hodnovernosť a zodpovedný prístup sa vo filme pozabudlo. Val Kilmer , jeho výkon i výzor, to je hotová katastrofa. Zmenil sa na nepoznanie. Jeho štek mohol zahrať aj bezdomovec "Karči"...Aby som iba nekritizoval, sú tam aj dobré momenty a ako akčný film splní účel. Pokiaľ sa nehrá na niečo viac. 60%. ()

AD P 

všechny recenze uživatele

Mám síce rád tento tip filmov, ale toto ma akosi nezaujalo. Od môjho obľúbenca R.Harlina čakám o dosť viac. Neverím že tvorca hitov ako Die Hard 2, Cliffhanger či Deep Blue Sea robí takéto (podla mňa) nemastné-neslané tituly. Val Kilmer je tu zbytočný, Dean Cain plochý ( ako vždy ) a neverím že velikán ako Andy Garcia padol až takto hlboko. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Aj keď natáčanie prebiehalo v Gruzínsku mnoho členov štábu bolo z Bulharska, a to z toho dôvodu, že v Gruzínsku je veľmi málo ľudí, ktorí majú skúsenosti s prácou na filmoch. (m.a.t.o.)
  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)
  • Ve skutečnosti Osetie byla vždy sporné území a mnozí Gruzíni ho považovali za své vlastní, protože to tak bylo dříve, a ikdyž se Osetie oddělila, Gruzíni stejně věřili verzi, že je k tomu nabádalo Rusko. Jedním z lidí, kteří tuto tezi přijali, byl i prezident Saakašvilli, který už nejedenkrát vyhrožoval i Rusku i Osetii, že uskuteční výpad. Nikdy však výhružky nesplnil, a proto ho moc lidí nebralo vážně. Ovšem po vzájemné dohodě ze strany Kremlu i ze strany Osetie byly na území vyslány ruské jednotky, které měly stejnou funkci, jako americké základny v Iráku, a to odstranit stupňující se napětí. Ovšem Saakašvilli se jen lehce nevzdal, počkal na výhodný moment a zaútočil. V době expanze, kdy ruské jednotky sídlily v Osetii, by byl odpor ruských jednotek ze strany Evropy a Ameriky považován za akt útoku, tudíž by bylo obviněno Rusko. Prvním a posledním místem boje byla vesnice Cchinval, kde sídlilo nemalá ruská jednotka. V případě jejího zničení by to znamenalo prakticky maximální krach ruské obrany, což se také stalo. Ruský odpor byl okamžitě potlačen a Kreml byl postaven před nelehké rozhodnutí. Pokud Rusové nezasáhnou, budou obviněni z toho, že jen tak přihlíželi bombardování Osetie ze strany Gruzínů. Kdyby ale zasáhli, byli by považováni za provokatéry. Zajímavé je také to, že Cchinval se nachází v dostatečné dáli od základny, která se tak jen jmenuje. Nejdříve dopadla stovka raket "Grad" na vesnici a pak byl uskutečněn i útok na základnu. První raketa dopadla na domov důchodců. Po 5 dnech byla Gruzinská armáda potlačena. Filmové zpracování příběhu je tak od reality značně vzdáleno. (vimanzen)

Reklama

Reklama