Reklama

Reklama

Mladá dívka Jane Eyrová utíká přes vřesoviště a na kost promoklá končí u dveří domu Riversových. Duchovní John Rivers se jí ujímá a spolu se sestrami Dianou a Mary jí poskytnou útočiště. Jane si chce najít práci. Neustále vzpomíná na to, co jí až dosud život přinesl... Po smrti rodičů si ji vzala k sobě sestra jejího otce, matka rozmazleného Johna, který jí ubližoval. Na radu pana Brocklenhursta pak byla poslána do školy pro sirotky, kde se jí dostalo rovněž hrubého zacházení. Nakonec jí pan Rivers nabídl skromné učitelské místo ve venkovské dívčí škole, kterou právě založil ... Po odchodu ze sirotčince nachází Jane práci jako guvernantka francouzské schovanky pana Edwarda Rochestera na jeho panství Thornfield Hall. Chovají se k ní pěkně a Jane si vybuduje vřelý vztah s malou Adele Varensovou. Pan Rochester přijíždí na odlehlé panství jen zřídka a první setkání s Jane nedopadne dobře: kůň se před Jane splaší, shodí jezdce a ten si poraní kotník. K Jane a služebnictvu se chová odtažitě, až nepřátelsky, oceňuje ale Janinu přímou a čistou povahu. Jednou v noci vzbudí Jane podivné zvuky a vzápětí objeví v Rochesterově pokoji požár, který pak společně uhasí. Rochester jí děkuje. Brzy ráno pak nečekaně odjíždí. Začíná se šuškat o jeho svatbě se slečnou Blanche Ingramovou, která brzy nato přijede na Thornfield. K Jane se společnost chová přezíravě, Rochester jí ale začne dávat najevo, že mu na ní záleží. Jane mu pomůže ošetřit tajemně zraněného přítele z Jamajky, který přijel na návštěvu, Rochester ale odmítá sdělit, kdo ho zranil. Jane krátce navštěvuje svou tetu. Ta je po mrtvici, která ji sklátila poté, co její marnotratný syn John utratil celé jmění  a spáchal sebevraždu. Ukáže se, že před třemi lety dostala dopis od příbuzného z Madeiry, který žádal o adresu Jane, protože ji chtěl adoptovat. Ona ale odepsala, že Jane zemřela ... Po návratu do Rochesterova domu Jane nabízí, že si najde nové místo, až se pán ožení. Ten ji ale místo toho požádá o ruku. Paní Fairfaxová ji před ním varuje, Jane je ale šťastná. Když se snoubenci ocitnou před knězem, vstoupí náhle muž, pan Mason z Jamajky, a oznámí, že Rochester je už 15 let ženatý s jeho dcerou. Jane je zdrcená, o to víc, že Rochester jí pak ukáže svou šílenou ženu, nebezpečnou pro své okolí, která žije zavřená s ošetřovatelkou nahoře v domě. Rochesterovi ji vnutil otec a on ji přese všechno nedokázal umístit do blázince. Přísahá Jane lásku a chce s ní žít, ta ale odmítá a z Thornfieldu odchází ... (TV Prima)

(více)

Recenze (745)

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Fukunaga adaptoval slavný román velice kvalitně a zajímavě. Mia Wasikowská si už dávno získala mé zalíbení a zde ho znovu potvrdila, M. Fassbender je přesně ten charismatický "princ", který sem přesně pasuje. Celé je to nádherně poetické, dobové, krásné. Jenomže - vizuální stránka není všechno a není ani nejdůležitější. Když vás příliš nezaujme příběh, který není ničím výjimčný, kde nenajdete téměř žádné zvraty, žádné překvapení, téměř žádnou jiskru, tak se i skvělé výkony a režie ztratí, nebo přinejmenším utlumí. Také hudba se příliš nepovedla a v jeden okamžik hraný falešnými houslemi jako někde na pohřbu mě tak silně rušila, že jsem měl sto chutí vykřiknout "proboha, už to fidlání vypněte!" U filmu jsem mrzl při jeho noční projekci v nově rekonstruovaném letním kině při MFF v Karlových Varech a i to ovlivnilo můj zážitek. Každopádně to shrnu: režie a herci na jedničku, příběh a emocionální požitek: nuda a průměr. Proto už film podruhé vidět nechci. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Jane Eyre ako adaptácia mi mnoho nepriniesla. Jane Eyre ako osobitý film naopak. Podľa mňa sa neveľmi zamerali na obsah, mnohí ho dobre poznáme. Preto ho trošku zanedbali (IMHO). Nerozprávali príbeh života, či vzťahu, na to je krátka stopáž. Hoci sa snažili, niektoré veci proste k uveriteľnosti potrebujú trošku viac času. A ten si niekedy vytvorili. Ešte som nevidela film s natoľko MAJSTROVSKY zobrazeným plynutím času a ako človek prežíva neistotu, vlastné pochyby, myšlienky, svedomie. Tým si ma získali. Celý snímok v podstate vnímam cez jeho náladu, akoby sa na nič iné nehrali, len zobraziť osobné prežívanie danej chvíle. Miestami započuť cigánske melódie ale inak sa filmom neťahá výrazný centrálny motív, ktorý by držal iba jednu líniu. Hudba akoby ani nepodporovala tak príbeh ako atmosféru. Cítime jej utrpenie, smútok, bodanie kríkov, vietor, zimu, Rochesterovo zúfalstvo.. Pomalé zapálenie ohňa, tras ruky, vánok vejúci cez záclonu do izby, hra s pierkom, zatočenie Jane na schodoch, Jane učí Adele na koberci. Atmosféra. Teším sa s Jane s podarovaného kvetu. No žiaľ, hlavná dvojica nemá žiaru Jane a Mr. R. Jane typovo sedí - mladá krehká, krásne prejavuje drobnú naivnosť. Ale skrytú vášnivosť či dospelosť neprejavila. Aj keď občas krásne predniesla ostrú odpoveď. Rochestrovi pridali pár drsnejších scén na počiatku. Spolu im to šlo, cítila som prepojenie ale ešte niečo tam chýbalo. To by napravil čas... Oproti ostatným adapráciam sa pohrali s naráciou. Pridali drsnosť tiež St. Riversovi (čo sa mi nepáčilo). Podobne aj angličtina slečny Wasikowskej mi neprišla úplne košér. Trošku ma iritovala jej rovnaká parochňa. Či podivné zosynchronizovanie. Celkovo však som pozitívne zasiahnutá bravúrne zobrazenou náladou diela, jemnou kamerou, zvláštnou hudbou. Bez filmového kontextu som z nej bola sklamaná. Teraz som naopak rozumiem. Výborné. Vhodné pre osobnejší prístup než ponúka filmové plátno. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je ještě ponurejší než pohled na moje dva týdny nepraný spodky. Dozajista tomu napomáhá né nijak zapamtovatelná, o to však depresivnější hudba a výborné dobové lokace. ()

Hadža 

všechny recenze uživatele

Nejspis to nebylo zle a herecke vykony byli na slusne urovni,ale me to nudilo.Porad mam v hlave serial s Daltonem a tam byla atmosfera hutnejsi horrovejsi a propracovanejsi.Tady to tak rychle probehlo, v nekolika nezazivnych krocich jsme byli rychle u konce. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Já a Jana Eyrová zkrátka nebudeme nikdy kamarádi. Ten příběh mi prostě přijde jako klasický slaďák, který nemá nic navíc. Cením si hlavně Fukunagovy snahy o hororovou atmosféru, která se mu povedla parádně. Škoda, že z ní nevytěžil víc a na napětí de facto rezignoval. Vyhrál si s formální stránkou - kamera nádherná, místy připomíná obrazy, což je naprosto perfektní. Minimalistická hudba taky dost příjemná. Bohužel tomu chybí větší odvaha. Je vidět, že to chtěl natočit moderně, ale nakonec nějak ubral. Při tom ta roztřesená kamera je moc fajn a celý to oživuje. Asi se zalekl, že by se to k tomu nehodilo. Wasikowská se mi moc líbila a roli jsem ji věřil. Je krásná a taková přirozená, zároveň křehká. Problém mám s Fassbenderem. Na to, jak je charismatický, mi tady přišel takový unylý, zkrátka mu to ne úplně sedlo. Jako by byl unavený, těžko říct. Judi Dench a Jamie Bell potěší a využívají svůj prostor na maximum. Kolem a kolem solidní romance, kterou ale zabíjí příliš konzervativní přístup. 60% ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Mia Wasikowska se dokonale změnila v nehezkou Jane Eyre, ale pana Rochestera jsem si představovala démoničtějšího. Nicmé atmosféra je úžasná a povaha Jane je zachycena taky moc hezky a hlavně nesentimentálně. Takže dávám 4*. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Tak nám zase natočili Janu Eyrovou! A výborně! Mia Wasikowska v titulní roli dokazuje, že s ní můžeme v budoucnu i nadále počítat. A Michael Fassbender JE Rochester! A ani ho nemusel nijak zvlášť hrát! Touto rolí opět dokázal, že pověsti o tom, že je jeden z nejlepších (a nejžádanějších) herců současnosti nelžou. No však také losangelští filmoví kritici ho obdařili 13.1.2012 oceněním nejvyšším. A myslím, že být nominovaný za hlavní mužskou roli hned ve čtyřech filmech ( A Dangerous Method, Jane Eyre, X-Men: First Cass, Shame) a vyhrát - tak to se snad ještě nikomu nepovedlo! Už teď držím palce, aby Zlatý glóbus (za roli ve filmu Shame) skončil v jeho rukou...A co se mi ještě líbilo? Precizní režie, krásné exteriéry, které ještě více spolu s hezkou výpravou násobily takový ten "britský chlad", který k takové klasice patří. No a Judy Dench! ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Kniha je jedna z mojich najobľúbenejších a tak som si film pozrela s tým, že musím byť pripravená na čiastočné zničenie ilúzii, ako sa mi už párkrát pri knižných predlohách stalo. No tomuto filmu nemám čo vytknúť. Mia Wasikowska nezničila moju predstavu o hl. hrdinke, Michael Fassbender ju iba vylepšil. Príbeh bol perfektne spracovaný, atmosféra bola taktiež perfektná. Mia Wasikowska na mňa tak zapôsobila, že keď som si potom otvorila knihu, videla som ju. Fassbender so svojou chladnou charizmou film dotiahol takmer do dokonalosti. Jediné, čo môžem vytknúť, že to bolo snáď presne tak dobré, ako kniha. To sa nestáva veľmi často! 5* ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla na téhle adaptaci najít něco, co se mi nelíbilo, pak by to bylo dějové uspořádání. Připadalo mi, že to narušilo dějovou linii, která není nijak složitá, ale nějak graduje. Posunutí scény bloudění zoufalé Jany po vřesovištích na začátek podle mě oslabilo její sílu. To její zoufalé odtrhnutí od pana Rochestera nebylo třeba rozmělňovat. Začít v některém z pozdějších okamžiků rozhodně nebyl špatný nápad, já bych ale vybrala jiný , třeba příchod na Thornfield nebo návštěvu umírající tety. Ale jinak to je adaptace bravurní včetně hereckých výkonů, prostředí i hudby. Na Janě Eyrové jsem vyrůstala, patří mezi moje nejoblíbenější knihy a přenést ji na plátno, aby nepůsobila jen jako něco od Rosamundy Pilcher není zrovna snadné, protože je v ní důležité hlavně vnitřní prožívání samotné Jany. Proto i zde některé scény byly méně emocionální než bych chtěla a některé pohnutky a činy nedávaly moc smysl, protože se dost spěchalo, ale vcelku to byl film moc krásný. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá výprava a kamera. Ostatní ale poněkud pokulhávalo. Celé to bylo příliš statické a herecké výkony nedosahovaly takových kvalit, aby dostály kvalitě literární předlohy. A že to jde, o tom svědčí adaptace z roku 1944. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Obrazovo krásne, sympaticky obsadené s pekným hudobným podmazom a kostýmami, no niekedy zbytočne rozvlečené a unaťahované...a napriek množstvu až otravne kvetnatých dialógov bez emocionálneho náboja, ktorý by ma konečne nejak poriadne drapol, pohltil a vtiahol do filmu. Wrightovo Pokánie aj naďalej ostáva svetlou výjnimkou v žánri osudovej romatickej klasiky, ktorú som si vysloven užil a vychutnal. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetl a ani jsem neviděl žádnou z předchozích filmových adaptací, takže nemám s čím srovnávat. Film se mi líbil, mělo to zajímavou atmosféru, herecké výkony byly velmi kvalitní. V knize možná byl milostný vztah rozebrán daleko podrobněji, jak zde zmiňuje řada uživatelů, ale mně to ve filmu přišlo adekvátně popsáno, při zachování rozumné stopáže to asi více nešlo. Zasloužené čtyři hvězdy. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Příběh znám, ač jsem jej nikdy nečetla. Z tvorby Charlotte Brontëové jsem četla jedinou knihu a nedá se říct, že by zrovna ona byla tím spisovatelem, ke kterému bych měla chuť se vracet. Viděla jsem neméně kvalitní adaptaci z roku 1996, která se mi líbila. Na novou Janu Eyrovou jsem se těšila, a to i díky jménům Judi Dench a Mia Wasikowska. Ani jedna nezklamala, stejně jako byl vynikající Michael Fassbender. Mia není prototyp klasické krásky, ale o to více je zajímavá. A myslím, že ona jako osobnost objevila pro Janu Eyrovou další dimenzi. Dodala jí nevšednost. Příběh je v porovnání se zmiňovanou adaptací podán temněji, což mě docela potěšilo. Je to nesmírně kvalitní zpracování, temné barvy, krásy Anglie, hudba, herci, to všechno tvoří komorní drama jak má být. Film funguje a myslím, že vyznívá přesně tak, jak si to tvůrci přáli. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Díváte se velice zpříma. Jsem hezký?" "Nejste." Fassy je nejen hezký, ale jak již zmínili jiní, pro roli Rochestera se zkrátka narodil a zastiňuje i představitelku titulní role (tím nechci její výkon nijak zpochybnit). Nádherná hudba, nádherný klasický dojemný příběh, nádherné kostýmy. Nádherný film. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Fukunagova adaptace se na rozdíl od starší Zeffirelliho víc soustředí na dramatično, dává přednost koňským dávkám emocí a podstrojuje spíš nenáročnému divákovi svou vizuální jakoby dokonalostí a drobnými úpravami ve prospěch senzačnosti. Nálada je spíš těžká a neradostná, prostředí jak z tajemného příběhu o strašidlech. Případné neduhy však vnímám hlavně v porovnání se zmíněnou starší adaptací (předlohu znám pouze zprostředkovaně), která svou větší civilností tématu víc sluší, samostatně to ale funguje docela dobře. Snad jen ta roztřesená kamera by alespoň u historické romance nemusela být... Mimochodem, opravdu příjemná hudba. ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama