Reklama

Reklama

Diktátor

Trailer 2

Generál Aladeen je jedním z posledních světových diktátorů „ze staré školy“. Ve své zemi vládne téměř neomezenou mocí, kterou financuje prostřednictvím výnosů z těžišť ropy. Pevnou rukou se nebojí popravit kohokoli, kdo s ním nesouhlasí, změnit 300 slov z místního jazyka na své příjmení nebo uspořádat olympijské hry, ve kterých sám vyhraje každou disciplínu. A je tak jedním z nejnebezpečnějších mužů na světě. Když OSN vyhrožují sankcemi proti jeho zemi, africké republice Wadiya, je donucen odjet do New Yorku, kde má přednést vysvětlující řeč. Po příjezdu do světové metropole je ale generál doslova obrán o svou moc a šaty zběhlým agentem CIA a je vržen do běžného života na Manhattanu, kde se z nelítostného diktátora stane jedním z mnoha lidí v davu. Na cestě New Yorkem potkává Aladeen mladou Zoey, která provozuje obchod se zdravou organickou stravou a mohla by diktátorovi pomoci získat zpět jeho zemi i lidskost. (Viacom)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 603)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, Jeff Schaffer, David Mandel | Hudba: Erran Baron Cohen | Produkcia: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, Jeff Schaffer, David Mandel, Anthony Hines, Scott Rudin | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Four by Two Times | Rozpočet: 65 miliónov $ | Tržby: 177,547,352 $ || Tentokrát mi to nesadlo. Vlastne, keď mám byť úprimný, Baron Cohen mi zatial nebol nepríjemný len v Boratovi. Tam bola téma menej citlivá. Podobne ako mi nesadol "dramatický" Let 91, tak isto mi vadil "komický" Diktátor. Podarených gagov a odkazov je tam samozrejme habadej, človek sa určite zasmeje, ale celá forma a dej je len predimenzovaným úletom Baron Cohena a jeho týmu, ktorý už neviem brať ani ako nadsázku... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sacha Baron Cohen ve své čtvrté umělecké reinkarnaci, tentokráte s identitou diktátora Aladdina, poukazuje na zajímavý souběh uměleckého vývoje s Rowanem Atkinsonem alias Mr. Beanem - i on byl na svém uměleckém vrcholu v době krátkých skečů (stejně jako Sacha s Ali G a především s Boratem, kterého se mu ještě podařilo šťastně zarámovat do formátu celovečerního filmu, jenž je vlastně pouhou kompilací skečů bez zásadního děje, mající navíc dokumentární charakter) a formát hraného celovečerního filmu je pro něj celkem nevyhovující, jelikož jde proti podstatě skeče coby dramatického výstupu, celovečerní filmy s Mr. Beanem jsou vlastně jen potvrzením výše zmíněného. Pokud se oba umělci drželi svých k dokonalosti dovedených krátkých forem, byli nepřekonatelní, když se ale začali snažit naroubovat svůj svět skečů na kmen dramatického oblouku, jejich plody trochu povadly. Ani ten nejgeniálnější komik neví co si počít s celovečerní stopáží, pokud jsou jeho čísla postavena na základě humorné (Atkinson) či satirické (Cohen) pointy, leda pojmout film jako kompilace nejlepších skečů, jak to udělal Sacha v Boratovi, když začne ale svou postavu ředit třeba i ne příliš složitým příběhem, musí počítat s rozmělněním, kouzlo překvapivých vtipných point vyšumí, komik uvadne nebo začne recyklovat sama sebe. Diktátor není špatný film, má několik geniálních skečů, nějaké méně povedené, ale kolem sebe dost vaty, tedy onen příběh o dvojnících a záměnách a únosech etc. Naštěstí občas z dvířek od toalety vyjde Edward Norton nebo Aladdin pronese úžasnou řeč o demokracii v USA. Diktátor srovnatelný se svým slavnějším filmovým předchůdcem to ovšem není. Proti modelu Brunovi je to ale zjevně cesta z umělecké krize... Porsche 911 2012! ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Bude to chlapec alebo interupcia?.. "Sacha Baron Cohen má drsný humor pár krát prestrelil aj tu a nie každému to sadne, ale musím uznať, že v Diktátorovi strieľal vtipy takou kadenciou, že sa zabaví snáď každý. Po miernom sklamaní v Brunovi sa Cohen vrátil kvalitatívne takmer na úroveň nezabudnuteľného Borata. Ako obvykle "po čumáku" dostal takmer každý a film si uťahuje snáď zo všetkého a zo všetkých. Politikov, černochov, policajtov, židov, demokracie, hercov (ci boha, aj Arnold tam bol...), žien, sexu, televízie...veľa by toho bolo. Prekvapením bolo cameo Edwarda Nortona i odkaz pre V. Mortensena - "Odkáž mu, že ho zameral môj radar..." V rámci žánru komédia takmer schytala plný počet, možno ani nie za kolísavú úroveň humoru, ako za odvahu, že sa do niečoho takého pustil. Celkovo správne uletené, tak ako má komédia byť. 80%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Demokracie je diktatura s lidskou tváří - kdyby si to Saddám a Muammar zavčasu uvědomili, mohli ještě nosit uniformy obsypané metály a mít harém plný Porsche 911.. Slovo nekorektnost se tu skloňuje ve všech pádech, ale já se ptám proč? Diktátor je naopak velmi korektní a to k divákovi, protože politicko-společenskou satirou o kadenci AK-47 žertuje i o věcech, kolem kterých se musí chodit po špičkách, či není záhodno je nahlas vyslovovat. Na druhou stranu, ačkoliv cenzoři v Turkmenistánu a Tádžikistánu řekli Diktátorovi své rezolutní „Aladeen!“, na členství v Rushdieho klubu to pořád ještě není - na to jsou klidné vody mainstreamu příliš bezpečné, ale to ty dobře víš, viď Sacho.. Co ti ovšem neodpustím je to, že si v rámci promo akce zasvinil akademikům červený tepich. Máš ty vůbec ponětí, jak těžko se Kim vysává? ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Borat aj Bruno pôsobili dôverihodne a vďaka tomu nesmierne vtipne. Mali lepšie gagy a nekorektnosť bola kvoli uveriteľnosti niekde úplne inde. Diktátor je už len divadlom v ktorom sú všetci účinkujúci herci. Je to film a svoju nekorektnosť by posúval vyššie len vtedy, ak by účinkujúci neboli všetko herci, ale bežní ľudia, ale na to už mali tvorcovia malé gule. Priemerná komédia (Ali G im vyšiel v tomto formáte viac). ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 65 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Velké zlaté automobily na začátku filmu jsou Dartz Prombron ve speciální Aladeen Edition. Lotyšská firma vyrábí tyto automobily, vycházející z Chevroletu Suburban, především pro armádní účely, ale pro vlastní ochranu je kupují také velmi majetní lidé. Každý z filmových vozů se kromě osmilitrového motoru, luxusního interiéru či zlaté fólie může pochlubit také kevlarovo-keramickým pancéřováním či 8 cm tlustými skly, díky čemuž je také jeho váha více než 5 tun. (Adrai)
  • Scéna s postavou běžícího chlapce se zdravotnickými pomůckami na nohách, která se v krátkém prostřihu objevuje při první Aladeenově (Sacha Baron Cohen) onanii, je z filmu Forrest Gump (1994). (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama