Reklama

Reklama

Argo

Trailer 1
USA, 2012, 120 min (Director's Cut: 129 min)

Režie:

Ben Affleck

Předloha:

Antonio J. Mendez (kniha)

Scénář:

Chris Terrio

Kamera:

Rodrigo Prieto

Hrají:

Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Scoot McNairy, Rory Cochrane, Christopher Denham, Kerry Bishé (více)
(další profese)

Příběh je inspirován skutečnými událostmi a odehrává se v tehdy velmi nestabilním Íránu, kde na konci roku 1979 vrcholí islámská revoluce. Americká ambasáda je obsazena revolučními gardami a více než 50 Američanů je vzato jako rukojmí. Šestici z nich se podaří uniknout a najít úkryt v rezidenci kanadského velvyslance. Situace je napjatá a americká vláda hledá způsob, jak je dostat ze země. Nakonec expert CIA Tony Mendez přijde s neobvyklým řešením - navrhne vytvoření "filmového štábu", který by v Íránu hledal vhodné lokace pro natáčení filmu. Američané by pak odjeli jako členové tohoto štábu. Mendez začne spolupracovat s hollywoodskými filmaři a pro svůj fiktivní film si vyberou scénář sci-fi příběhu s názvem Argo. Když je vše připraveno, přichází Mendezovi pokyn, aby operaci zrušil. Rozhodne se rozkaz ignorovat a v kritický den se s uprchlíky objeví na letiště. Úspěšně projdou kontrolou. Chvíli poté se však revolučním gardám podaří sestavit portrét jednoho z uprchlíků, který získají ze skartovaných materiálů z americké ambasády. Ozbrojená skupina okamžitě vyráží ke startujícímu letadlu. (TV Nova)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (1 356)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Trpké sklamanie. Dobová atmosféra je dokonalá, zopár hlášok pobaví a... preboha, to je asi všetko. Absolútne prázdny film, ktorý by tak chcel byť niečím viac, až je to občas smiešne. Bezvýrazné postavy, o hlavnom hrdinovi sa dozvieme zopár nudných klišé (v dialógoch typu "Povedz mi niečo o sebe. Máš rodinu?"), o tých šiestich v Iráne vôbec nič, ako-tak zábavné sú len hollywoodske figúrky v podaní Goodmana a Arkina. Napätie horko-ťažko funguje iba v závere, ale tam už je to tak hollywoodsky chcené a umelo hrotené, že to začne byť sranda, na konci som už len čakal, kedy sa v okienku lietadla objaví Jim Carrey. Potenciálne najintenzívnejšia scéna filmu (bazár) totálne nevyužitá. Benove dramatické výrazy a pohľady tradične affleckovsky tragické. Nie, nemal som pocit, že sa dívam na vyloženú sračku, ale snaha nejako s filmom divácky komunikovať bohužiaľ zostala nenaplnená, nebolo sa čoho chytiť. "Prosím ťa, za týždeň urobíš režiséra aj z opice." 5/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ZALOŽENO NA SKUTEČNÉ UDÁLOSTI … AMERICKÁ AMBASÁDA, ÍRÁN, 4. LISTOPADU, 1979...... /// Parádní úvod a poslední třetina! Zbytek je politikou (přímo i nepřímo) prošpikovanej film o historii jednoho návratu. Ben Affleck (serte na to bezpohlavní herectví…) a jeho Mission Impossible, která se v mnohém může rovnat těm Cruiseovým. Jasan, tady nejde vo technický serepetičky, zato je všechno celkem uvěřitelný a skutečný. Navíc úžasně zdržuje (pan režisér Affleck) a tím mě napíná jak sviňa! No a co těch 52? (ten 1 + 13 tak zajímavý asi nebudou…) Třeba příště…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,The Master of Disguise: My Secret Life in the CIA“, kterou napsal v roce 2000 Antonio J. Mendez číst nebudu. 2.) Chci vidět film o filmu, kterej nikdy nevznikl. 3.) Thx za titule ,,fčelí medvídek“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Někde mezi triplem a kvadruplegiií, tak bych při své skromnosti viděl ohvězdičkování Arga. Přisadím nahoru, mám totiž výtečnou náladu. Sqěle se mi povedlo protáhnout trubky, položit káblík, vyždímat střívko, vymalovat mísu, ublinkonout spodními ústy, natočit čoko zmrzku, za pomoci svalových kontrakcí vyloučil polotuhý odpadní materiál.... seru na opisy a urá k dílu samotnému. Na to, že se má jednat o glorifikaci hamburgeromilných kokotů a jejich světové hegemonie, se na začátku až příliš svobodně hovoří, což považuji za milé ozvláštnění. Pak to tak nějak vesele probíhá, Á-flek s výrazem plačícího oligofrenika organizuje přesuny diplomatických vyžírek - a závěr, ten se dramturgovi mírně vymkl z pantů. Nic proti ničemu, vyzdvihuji především mistrné vykreslení dobových ,,kulturních prvků", jako jsou kupříkladu účesy a způsoby úpravy vousu alá ,,jsem frajer z Bavor, kde je to povolné děcko?". ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Skvělá práce Bene, že jsi vytvořil něco zajímavějšího a dvakrát lepšího než The Town, ale jeden palec dolů,že jsi nepřidal více Kreativity! Mohl jsi nahradit Iráčany například Zombíky a určitě by se na to lépe čumělo! Při sledování se ujistěte, že neprospíte posledních 45 minut Filmu! Vše předchozí je obyčejné a nevýrazné až ostudné! Pro tentokrát budu štědrý a 4* napálím, protože Kvalita filmu určitě nespadá pod průměr! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný, i když poněkud nevyrovnaný film. Argo je historické drama, kterému nechybí solidní porce napětí a hlavně humor. A právě satirické narážky na filmový průmysl sice pobaví, ale v kombinaci s vážnými scénami působí trochu nejistě, jakoby se tvůrci nemohli rozhodnout, co má převládat. Obě složky samy osobě fungují docela dobře, společně příliš ne. Potěšila mě však řada detailů (třeba „uvítání na letišti“ či „KFC“), navíc i fakt, že sice jde o film patriotistický, ale pohled na věc není čistě černobílý, je ukázáno, proč panovala v Íránu taková nenávist vůči USA. Na druhé straně, krom nevyrovnanosti je zde několik nedostatků (když některé postavy jednají poněkud zvláštně-viz třeba naivní pokus velitele jednotky) nebo přebytků (trapná vedlejší linie s rodinou, resp. synem), no a nemůže chybět hollywoodský konec se vším všudy (alespoň, že dovětek se odehrával na pozadí z postaviček Star Wars). Celkově to je něco mezi 3/4*, ale zaokrouhluju výš, přece jenom těch pozitivních věcí je více a Ben Affleck mě znovu přesvědčil o tom, že za kamerou mu to jde o mnoho lépe než před ní. „Je ten film dobrý?“ – „Cílové skupině se líbit nebude.“ – „Kdo je cílová skupina?“ – „Lidi s očima.“ ()

Galerie (63)

Zajímavosti (46)

  • Ben Affleck byl některými diváky kritizován, že obsadil sám sebe, bílého Američana, do role Tonyho Mendeze, který je zčásti Mexičan a zčásti Evropan (s kořeny především ve Francii a Itálii). Sám Mendez však prohlásil, že s tím nemá problém a Affleckovo obsazení schválil. (eMeMko)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 136 milionů dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 232,3 mil. (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Jak to vypadá s novým Batmanem?

Jak to vypadá s novým Batmanem?

03.01.2017

Studio Warner Bros. nesmírně touží po netopýří sólovce od Bena Afflecka. Představitel Batmana a režisér Gone, Baby, Gone, Města nebo oscarového Arga se uvolil, že ji natočí, soustavně ale tvrdí, že… (více)

Reklama

Reklama