Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílný televizní mysteriózní film Ztracená brána je volným pokračováním divácky úspěšného třídílného televizního filmu Ďáblova lest.  Hlavními protagonisty detektivního příběhu s tajemstvím jsou znovu Ivan Trojan, Anna Geislerová a Jiří Dvořák. Zatímco první triptych byl spojen s existencí Ďáblovy bible, tento se dotýká záhady unikátního středověkého díla, Voynichova rukopisu. Odkud pochází podivná rostlina? Proč někdo opakovaně vraždí kvůli jejímu jedinému listu? V dramatickém souboji s neznámým vrahem odhalují vyšetřovatelé šokující souvislosti. Usilovně pátrají po tajemném pachateli, aby zastavili zlo. Sami se přitom dostávají do ohrožení. Vyšetřování je plné zvratů a nečekaných komplikací. Kulisy televiznímu filmu poskytnou staré části Prahy, dostaneme se i do spletité sítě chodeb v pražském podzemí, kde se děje cosi nevysvětlitelného. Znepokojivé stopy na místech činu zavedou našeho religionistu Ivana Trojana k Zednářské lóži, ale také na tajemné místo, kde se setká s podivnou bytostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (310)

EddieIron 

všechny recenze uživatele

Prozatím bych řekl,že Ďáblova lest byla o něco lepší,ale pořád je to na ČT více než nadprůměrné. Po shlédnutí ostatních dílů trvám na původním hodnocení s tím,že mě lehce zklamal závěr.Na můj vkus až moc přitažený za vlasy. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Dobrý český TV film, a tím už dávám pochvalu. Po dlouhé době něco, na co se dá dívat. Ale proboha ten konec, Strachu, ty obejdo, takhle si pokazit celou práci. A zbytečně, stačilo cokoliv - pravdu, zástěrku, chytrou myšlenku, kurňa i české mystično bych vzal víc než tohle. Hodnotím velmi dobré výkony snad všech herců, kameru, dokonce místy napětí a adekvátní "kulisy". S lepším koncem bych neměl "Strach" na čtyři hvězdy. ()

EddiePJ 

všechny recenze uživatele

Jedna nejmenovaná kulturní redaktorka nedávno v souvislosti s filmy "Ve stínu" a "Bastardi III" napsala, že na takový kvalitativní rozdíl nestačí ani deset hvězdiček. V návaznosti na tenhle výrok musím bezpodmínečně dát "Ztracené bráně" 5 hvězd, a to proto: - že v porovnáním s ostatní televizní zábavou jde o úplně jinou ligu - a to ve všem (herci počínaje a lokacemi konče...) - že měl Jiří Strach odvahu udělat už podruhé film z žánru, který u nás nemá absolutně žádnou tradici, a povedlo se mu to výborně, dokonce bych se nebál to srovnat s americkými snímku typu "Šifra Mistra Leonarda" - že "Ztracená brána" má vynikající promyšlený příběh a scénář - že mezi hereckou trojkou Geislerová-Dvořák-Trojan to funguje a jiskří - že filmaři konečně využili fascinující pražské podzemí - že i v českých reáliích se dá natočit mysteriózní film a nevypadá to blbě a nepatřičně - že Jiří Strach má i v těch nejmenších rolí velké herce (namátkou Matěj Hádek, David Prachař, Tomáš Hanák...) atakdále. Pro mě byla ztracená brána protě velmi, velmi příjemné překvapení (protože jsem neviděl "Ďáblovu lest"). ()

Movie Maniak 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování divácky úspěšného triptichu Ďáblova bible a z mého pohledu neméně úspěšné. Detektivní zápletka okořeněná mystikou zednářského řádu a tajných míst ukrytych v Praze dokáže zaumout. Sympatická trojice Gaislerová, Dvořák a Trojan předvádí bezchybné výkony. Dobrým tahem je také obsazení vedlejších rolí kvalitními herci. Do příběhu dobře zapadají epizody jako např. policista Jandák atd. Strachovi se opět podařilo vybalancovat humor, akci a napětí a to ve všech třech dílech cyklu. Spolu s výborným obsazením a překrásnými lokacemi dosahuje Strach špičky domácí televizní tvorby. Jediná věc, která mi vadila, přemlování některých scén při postprodukci bylo strašně poznat. Prostě to hercům nepasuje do huby. To je, ale jen drobnost. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Neobávám se dát plné hodnocení, mezi českými filmy - navíc určenými primárně pro televizi - jsem dlouho neviděl lepší. Samozřejmě, že zápletka je jalová a mystika lehce otlučená pop-kulturnem, ale má to zábavný švih, atmosféra tajemné Prahy tepe tak, jak by měla, a ironické údery padají v neuvěřitelném tempu ("Nejste z berňáku?" ptá se rabín; "Hotovej vodopád sraček!" a desítky dalších). Jemně mne sice rozladil televizně nejednoznačný závěr, ale zase je co interpretovat. Doufám, že dobře rozjetá linka vyústí alespoň v ještě jeden díl. ()

Mr.Joe 

všechny recenze uživatele

Proč jen 3 hvězdy? Protože jsem od konce čekal přeci jenom něco jiného. První 2 díly hezky navnadily a diváka chtivého mystična dokázaly zaujmout. V posledním však scénáristovi došel dech, ze spojení s tajnou službou se dalo určitě "vytřískat" víc, stejně tak z rotundové scény. Přímé odhalení identity vraha a následný "jedi" pokec trochu pokazil celkovou atmosféru. Největším kladem je hlavní herecké trio, pobaví a skvěle funguje za všech okolností a to i tehdy, když jim scénář místy podsouvá kostrbaté dialogy. Jak už tu bylo řečeno, rozvířit stojaté vody českého seriálového universa takovýmto žánrem, není nic jednoduchého, a právě proto patří Jiřímu Strachovi dík a já už se těším na další triptych. ()

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

První dva díly famózní, leč vše zabil naprosto dementní konec s obživlým Langošem. Celou dobu jsem si přál, aby tím vrahem byl Stropnický. Jak by se krásně vyjímalo, kdyby těsně před koncem zastavil Trojana na schodech fakulty a pozval ho na skleničku k sobě do kabinetu... ()

jecmen2 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní snímek! Pan Strach se pomalu ale jistě začíná stávat mým oblíbeným režisérem. Četla jsem předlohu a čekala jsem od toho alespoň stejné napětí a stalo se. Ano, jsou tam některé nepřesnosti, jedna, která mě opravdu bila do očí byla na začátku druhého dílu, kdy hodiny při příjezdu do botanické zahrady ukazují 14.00, ale Sumara suveréně přeje dobré brzké ráno. Za mě je druhý díl nejlepší, nejvyváženější, nejvíc akční. Hodnotím zaslouženě 4*. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

Tak nějakou šťávu to mělo, to jo. Dokonce i vtip. Jen ty chyby. V holínkách kanálem, na světlo v sandálech. Rotunda s kasičkou, dolů jen tajnou chodbičkou. Aňa za kačku, hrála drsňačku. Po vodce, dělat průvodce? Co jsem byl nejvíce, zvědavý na Trojce, byl skvělej jako vždy. Ty vole, prostě Trojan umí zahrát cokoliv, kdekoliv a kohokoliv a mám to za kilo ... ()

rekurseman 

všechny recenze uživatele

Jiří Strach patří mezi ty nejlepší režiséry, co český filmový průmysl má. Filmový seriál je akční hned od první chvíle, rychlé střihy, akční záběry, vtipné gegy...Ivan Trojan je opravdu mistr svého řemesla, dokázal se vžít do role religionisty a dokázal vykládat o takových věcech s takovým přesvědčením, že jsem mu i věřil, že tomu rozumí. Jediné co mě zklamalo byl konec..Pan Strach se sice odvolával na to, že lidé nebyli spokojeni s koncem v Ďáblově Bibli, avšak já si myslím, že konec byl adekvátní celému ději. V tomto počinu byl konec dvojí a filmový divák si mohl vybrat...myslím si, že to byla jediná chyba na tomto brilantním kousku. Nerad si totiž vybírám konec a rád mám přesně vše určené. Velký dík pane Strachu! ()

dvmartinadv 

všechny recenze uživatele

Ztracená brána je opravdu povedený mysteriózní krimi film. Mám ráda Jiřího Stracha a proto se mi velice líbí,že právě on narežíroval tento film s námětem od Arnošta Vašíčka, od kterého mám ráda Ďáblovu lest (která je stejně tak povedená jako ztracená brána-především díky dobrému zpracování právě Arnošta Vašíčka a režii Jiřího Stracha)ale třeba také i Strážce duší. ()

kura68 

všechny recenze uživatele

Režisér Strach je jistě velký fanda spisovatele Dana Browna, kterýmu byl v tomto snímku velkou inspirací svým románem Ztracený Symbol. Ańa jako pohledná vyšetrovatelka, Trojan prosefor symbologie, který se až moc podobá fiktivní postavě Roberta Langdona, ale tím nechci tento film srovnávat pouze s knihou. Určitě to je jeden z mála pokusů českých tvůrců, jak točit takové filmy jako se toší v USA. Film ale má určitě mnoho chyb, kde se snaží napodobit průměrný americký akční film. Příběhem mě Strach opravdu překvapil, pojetí svobodných Zednářů se docela povedlo. ()

moriero 

všechny recenze uživatele

Oba triptychy jsou jasně televizní záležitost. Ale u Ztracené brány nacházím prvky Velkého plátna. Už co se týče střihu, dialogů, akce, napětí i efektů. Na 3 hodiny se můj obývák změnil v kino! Za ten efekt pánům Strachovi a Vašíčkovi ze srdce děkuju! ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Neočekávaně jsem byla nadmíru spokojená. Vážně. Jiří Strach jako režisér razí na svůj tvůrčí vrchol. Je příjemné, že takové málo propagované filmy jsou obsazovány našimi nejlepšími herci. I když jak řekl sám Strach v jednom rozhovoru, bojí se, že kdyby natočil další díly Ztracené brány nebo Ďáblovy lsti, tak by mu pomalu neměl kdo jít před kameru, protože postupně vraždí všechny přední české herce :) teď mě mrzí, že jsem nejdřív nekoukla na Ďáblovu lest, když tyhle triptychy na sebe volně navazují. Trojan jako průvodce dějem a hlavní vědátor byl perfektní. Ten chlapík je jako chameleon, dokáže zahrát sofistikovaného vědce i nějakého slizouna. Další herecké obsazení taky úžasné. Výběr lokací luxusní. Celé to mělo ten správný temný nádech, kdy je divák vtažen do nejen pražského podzemí a hledá vraha členů zednářské lóže. Vlastně je to takový český The Da Vinci Code a moc se mi líbilo spojení mysteriózních problémů s reálnými kriminálními potížemi. Na české poměry - hooodně slušné! ()

PenelopaW 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem před shlédnutím četla knihu, takže musím jednu hvězdu ubrat. Oproti Ďáblově lsti už mi to přišlo hodně přehnané, symboliku ve způsobu jednotlivých vražd jsem musela hledat s velkou námahou, a konečné rozuzlení mi k průběhu všech tří dílů nesedělo. Nemohu se ubránit srovnání s Ďáblovou lstí, která se mi líbila velmi, takže Ztracenou bránu považuji za mladší a hodně nevydařenou sestru. Děj hodně balancoval mezi kriminálkou, spiknutím tajných služeb a fantasy, ale z toho posledního tam bylo pomálu a objevilo se hlavně v samotném konci. I toho kritizovaného pana Zábranského bych odpustila, kdyby té mysterie bylo ve všech filmech trochu víc - v tomhle je kniha rozpracovaná líp. Taky mi úplně neseděly hlášky hlavních postav, kterých kdyby bylo méně, mohlo by to filmu dát více. Ne, že by nebyly vtipné, ale bylo jich zkrátka moc. Ale sebekriticky uznávám, že můj odpor vychází hlavně ze znalosti knižní předlohy a předchozí trilogie. ()

Reklama

Reklama