Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 1

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 1

Recenze (1 848)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Spoiler!!! Raptoři alá čmuchací psi, dinosaurus který zabíjí pro zábavu, romance kdy opět v nejdebilnější moment je čas na pusu a kdy mezi hlavní dvojicí absolutně nesrší nějaké vzájemné charisma no a největší debilovina, ženská která uteče v sukni a na podpatcích Tyranosauru Rexovi, božínku, ta je taky z laborky ne? A to nemluvím o závěrečné bitce :D Asi nejsem správný fanoušek, bavila jsem se, to ano, smála jsem se, abych nebrečela, že jsem ztratila dvě hodiny svého času :D ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Film, který rozděloval filmové fanoušky v roce 2015 nejvíc je bezpochyby Jurassic World, jedni jej milují a obhajují, druzí jej nenávidí a zatracují, a já... jsem někde uprostřed. Tohle je totiž, alespoň pro mě, dokonalá definice průměru. Dodneška si pamatuju většinu scén z prvních třech dílů (teda, když se budeme bavit a opravdu skvělých scénách tak bych měl říct spíše dvou, než třech) či jména postav/herců, kteří v těchto filmech byli. Ale tady nic. Mám rád jak Chrise Pratta, který působí jako hodně velký sympaťák a už od nějaké doby mám slabost pro Bryce Dallas Howard, ale ani tito skvělé herci mě nějak nepřesvědčili, že by tento film za něco stál (schválně, řekněte mi, jak se jmenovala postava Bryce ve filmu... přesně tak, zapomněli jste, protože tenhle film je zapomenutelný a neumí pracovat s postavami). Můj největší problém s tímto filmem byl, že na něm bylo poznat, jak je vše točené stylem "tak z téhle scény se posadí lidi na prdel, z téhle taky a z téhle se rovnou poserou!" a pokud tohle není pravda, tak mě to takhle alespoň přišlo. Vše se blýskalo, hýbalo strašně rychle, ale mě doslova KAŽDÁ postava v tomto filmu byla ukradená. Jistě, je to "jenom" letní blockbuster, ne Shakespearovské drama, v pořádku. Jenže tenhle argument já osobně nemám rád, protože existují blockbustery, které umějí pracovat s postavami a které se nemusí vézt na nostalgické vlně, aby byly skvělé. A tohle Jurassic World neumí. Docela se bojím, jak dopadne Star Wars IX pod režisérským vedením Colina Trevorrowa (stále si myslím, že byla chyba vybrat zrovna jeho, ale co já vím, že…) 55 %. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl rozebrat každou jednu složku, asi budu muset říct, že je buď "nedotažená", nebo "divná", ale jako celek to šlape nad moje nejlepší očekávání. Herci jsou sympatičtí, jen škoda, že nemají víc prostoru. Dinosauři působiví a draví, jen slabší efekty je tak trochu vystrkují z reality. Tempo dost rychlé, jen se kvůli němu nedá chytit žádné emoce... Každé pro tu má svoje proti. A (samozřejmě) chybí wow efekt jedničky. Trevorrow, režisér jediné indie komedie bez akčních scén a jakýchkoliv triků, ale tenhle spektákl drží pohromadě a přesně ve chvíli, kdy se to hodí, vyrukuje s hláškou, nějakým efektem nebo nostalgickým pomrknutím (na nostalgii se ale naštěstí nespoléhá tak okatě jako v propagaci). Čelist z toho nikomu nespadne, ale víčka taky ne a na rozdíl od nijaké trojky má tenhle film charisma. I když jde rozhodně o poněkud násilné nastavení, které končí na stejném bodě jako jednička, což je notorický problém série - pořád se v ní cyklicky děje to samé a těžko se ubráníme pocitu, že to je maličko zbytečné. Jurský svět je tak především co park, o kterém pojednává - atrakce, jež trochu zevšedněla, ale pořád má co nabídnout alespoň těm, co v sobě mají kus dítěte. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Colin Trevorrow je tak trochu zloun. Hned na začátku dostane diváka přesně tam, kde ho chce mít jenom tím, že mu hází jednu nostalgickou kost z Jurského parku za druhou a dojí tak emoce na maximum. Máloco na mě v poslední době fungovalo tímhle "vyděračským" způsobem, jako Jurassic World. Ve výsledku je mi celkem jedno, že je to brutálně sestříhané a mentálně spíš na úrovni takového Jumanji. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Zajtrajšie sľuby majú menšiu hodnotu, ako dnešná snaha." Príliš umelé na môj vkus. Neoslovilo ma to až tak, ako som chcel (resp. túžil, jednotka je jedným z mojich najmilovanejších filmov). Tony priemerných CGI (v dnešnej dobe si už svet z pár dinosaurov na zadok nesadne), samotný ostrov resp. jednotlivé atrakcie fajn, ale radšej by som si pozrel fiktívny dokument o jednotlivých atrakciách, obchodoch a hoteloch. Herci sa snažia, ale nikto nehrá extra dobrú postavu a tak možno najlepšou paradoxne zostáva (absolútne okrajový, hoci v súvislosti s nasledujúcimi pokračovaniami možno kľúčový) B.D. Wong z prvej časti. Vyložene baviť ma bavili len scény s raptormi, inak nuda, ktorá mi nepripadala vtipná, vzrušujúca, napínavá a ani nápaditá a miestami sa to s trikmi predsa len preháňalo. A chýbali mi cameá. Nie predmetov (okuliare na nočné videnie). V štvorke sa vraciame na začiatok a to nielen myšlienkovo a atmosférou (očakávané a megaambiciózne otvorenie parku, veľké oči, nadšenie, optimizmus, obrovské obchodné plány), ale i dejovo a to na ostrov Isla Nublar, na ktorom sa odohrávala už jednotka (nezabúdajme prosím, že dvojka s trojkou boli umiestnené na Isla Sorna). Kino Považan NMnV 2015 ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • Podle internetových stránek, které byly navrženy tak, aby vypadaly jako skutečné webové stránky parku, byl Jurský svět otevřen v roce 2005. Na stránkách bylo možné koupit lístky, navštívit e-shop, naplánovat výlet a dozvědět se spoustu dalších informací o parku. Na rozdíl od těchto internetových stránek a facebookového účtu, které byly vytvořeny jako by park opravdu existoval, tak na Twiteru, Instagramu a účtu Google se už mluví čistě o filmu. (Maulincio)
  • Severoamerické tržby byly 653,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 1671,5 mil. (NIRO)
  • Ide o prvý film v histórii, ktorého tržby počas otváracieho víkendu pokorili celosvetovo hranicu pol miliardy amerických dolárov. Dalej potom vytvoril rekord za najrýchlejšie zarobenú miliardu dolárov z kín. Trvalo mu to presne 10 dní. (kacer4)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama