Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Recenze (289)

generalmagor 

všechny recenze uživatele

Nejslabší film o černochovi v dobách racismu. Místy uspávající, příběh nepřekvapí, místy klišé. Finále to vytáhlo na tři hvězdy, ale jinak je to silně podprůměrné, místy se to ztrácí, film nemá spád, nechá spát. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

F. Whitaker je pán herec! Navzdory tomu, ako nemám rád politiku v USA, taký jemný, príjemný a hlavne tak srdcervúco-reálny príbeh a stvárnenie... Počet trojzmyselných scén vo filme sa spočítať nedá... Skvost evolúcie vedomia :-) ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Přirovnání tohoto snímku k filmu Forrest Gump je opravdu namístě. Herecký koncert Foresta Whitakera postupně provází novodobou americkou historií od prezidenta Eisenhowera až po nástup Barracka Obamy. Scénář je přinejmenším zajímavý, děj rychle utíká a i když film postupem času hraje víc a víc na city, u tohoto typu snímku se to dá odpustit. Finální hodnocení: ideální film na klidný večer. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tvrdiť, že životná rola Whitakera o komorníkovi, ktorý prežil viaceré dekády americkej histórie. Film poteší svojou autentickosťou a "zapálenosťou za vec", avšak príliš dlhá stopáž a viaceré momenty jednotvárnosti znižujú kvalitu filmu do priemernosti. Veľkým plusom je tu ale plejáda najmä černošských hercov s ich výbornými hereckými výkonmi. Na jedno pozretie tak akurát. 60 % ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dráma zo života jedného človeka, ktorý bol mlčiacim svedkom mnohých rozhodnutí ovplyvňujúcich život černochov v Amerike. Viac, ako príbeh Cecila ma však zaujímal osud jeho syna, bojujúceho za svoje práva. Zobrazenie ťažkého života černochov bolo pre Danielsa asi srdcovou témou, film ako taký však nevyužil svoj potenciál na 100%... 70% ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Film so zaujímavým námetom na istotu (boj za práva černochov, navyše priamo v Bielom dome), ale zráža ho strašne nezaujímavé podanie. Skáče obdobiami, plno hluchých pasáží, dej skáče halabala. Asi najzaujímavejšou linkou bola otcovsko-synovská. ()

Dejf4 

všechny recenze uživatele

Velké téma, ale snímek je jen jedna velká sázka na jistotu. Ničím nepřekvapí, emoce skrz obrazovku neproniknou žádné, myšlenka celého filmu se opakuje několikrát, ale je to bez nějakého velkého dopadu. Čistý průměr. 5/10 ()

laardlad 

všechny recenze uživatele

Nic moc teda....čekal jsem lepší podívanou a jediný důvod, proč dávám tři hvězdy a ne jenom dvě je to závěrečné zahrnutí voleb v roce 2008. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Dobré to není, páč film měl rozhodně na víc...basta! V pohodě zhlédnout se ovšem snímek dá, to zas ano. Co se mi nelíbilo: letem světem kontinentem, mělkost, tentokrát nepřesvědčivý Whitaker, sami sobě velmi nepodobní prezidenti (toto doporučuji nepodceňovat), některé dějové linky ve slepých uličkách a navíc je komplet celej biják tak nějak zbytečně depresivní (zvláště sám hlavní hrdina). Co bylo naopak fajn: .........hmmm, tak to bude zajímavý, jestli si vůbec na něco vzpomenu - tak třeba Winfreyovou, tu jsem v akci jako herečku asi ještě neviděl anebo ju, ale už si to nepamatuju, výbornej tady byl Cuba Gooding, fakt se mi moc líbil a námět sám o sobě, ten byl prostě originální (konec konců jako život samotnej, že?). No...mam z toho všeho takový rozporuplný pocity, jak jsem zmínil na začátku, nevyjde mi z toho víc než šedivej, průměrnej průměr. ()

Elessar. 

všechny recenze uživatele

Prelet Americkým prezidentovaním. Načančaná výprava a príbeh z pohľadu komorníka, ktorý stál po boku najmocenejších. Každý prezident je v podaní známeho herca a má svojich päť minút slávy. Inač už viac o tom neviem povedať už. Ako sa Amerika v priebehu desať ročí zmenila, že z otroka sa stal Americký prezident... Áno i to je možné ()

spacowa 

všechny recenze uživatele

Skvele natoceny film s uznymi hereckymi vykony, obzvlast co se tyce F. Whitakera. Neuveritelne, jak se svet muze zmenit behem jedne generace. 90% ()

Kaitiffa 

všechny recenze uživatele

Ja vám neviem. Nebyť posledných 20 minút, tak by to bol krásny a zaujímavý biografický alebo skorobiografický príbeh. Ale potom tá "propagna" skvelých politických krokov hlavných predstaviteľov USA, kde sa dostal na prezidentské kreslo "farebný" mi príde... jednoducho to vo mne zanechalo zmiešané pocity. Je to také americké, glorifikujeme všetkých, veď s odstupom času konali správne, tento politický a spoločenský vývoj je správny, svet (tzn. USA) sa uberá správnym smerom a robí správne rozhodnutia. Come on! Fakt som to nezožrala, dojatie som oľutovala a takmer vygrcala tie nachos, ktoré som si pred premietaním kúpila. A pritom to mohlo byť tak nádherné! V každom prípade ale musím zložiť klobúk pred Marišou Carey, bol to jej životný výkon pred kamerou. Možno to bolo tým, že z pusy nevydala ani poltón. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o osudu černochů v USA. Po jeho shlédnutí asi hodně diváků pochopí, co znamenalo zvolení černošského prezidenta. Jinak silný scénář bohužel trpí jistou vláčností a nenávazností, méně by možná mohlo být v tomto případě více. A určitě by stálo obohatit ústřední příběh hlavního hrdiny vedlejšími dramatickými příběhy, kterých se nabízí dost. Je to škoda, mohl to být hodně silný snímek, takto se pohybuje jen lehce nad průměrem s tím, že průměrného diváka zřejmě nemá šanci oslovit. ()

Sgt.Tracnik 

všechny recenze uživatele

Takové trochu americké Vyprávěj . Pro amíky, kteří tu dobu prožili asi zajímavý pohled, ale pro mě, jako nezávislého diváka nuda. Táhne se to, je to roztříštěné, scénář skřípe. ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Potenciál příběhu velký, herci dobří. I když na mě Whitaker byl pořád až moc utrápený (což bude zřejmě ale dost subjektivní dojem). Bohužel se to postupně z větší části zploští jen v očekávání, kdo z plejády hvězd bude následující pán Bílého domu. Co mi docela vadilo, jak to neustále (a první skok je hodně velký, násilný až umělý) časově skákalo. Byť vždy kupředu, zpátky ni krok. Zkrátka od každého dostanete trochu, aby se to přetvořilo ve finále do ("ne")očekávatelného PR na Obamu? Tak jako tak, velice se divím, že si to neurvalo ani jednu jedinou nominaci na Oscara. Ač se o to snaží, okatě. Asi až moc. [60%] ()

misak304 

všechny recenze uživatele

Až na občasně zkrácené události jako například atentát na Kinga byl tento film uspokojující. Hlavní téma černošského rasismu v Americe s happyendem, kdy byl jako 1. černý prezident zvolen Obama asi zahýbá s každým i s tím, kdo toto zná pouze z televize nebo vyprávění. Na 5 * to sice není,ale doporučuju. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Relativně únavné 2 hodiny....zajímavé okamžiky zastínila často nuda a až primitivně zjednodušený portrét amerických prezidentů mísící se s pateticky sentimentálním rodinným dramatem. Asi zajímavé pro černošské návštěvníky v kině, mě to zanechalo chladným. ()

Reklama

Reklama