Reklama

Reklama

Jak mohou dosvědčit fanoušci Nelítostného souboje, Serpica či Moře lásky, role drsných, odhodlaných detektivů nejsou Al Pacinovi cizí. Ve filmu Na lovu se ovšem noří do ještě bouřlivějších vod, neboť se jako newyorský policista infiltruje do temné sadomasochistické subkultury, aby odhalil sériového vraha homosexuálů. Stále kontroverzní a stále strhující detektivka, vtahující diváky do svého nebezpečného a přesto fascinujícího světa, je dílem Williama Friedkina (Vymítač ďábla, Francouzská spojka), který se vedle režie podepsal i pod scenáristickou adaptaci románu Geralda Walkera. Naprostým vrcholem filmu ovšem zůstává herecký výkon Al Pacina v roli muže, jehož vlastní identitu a vztahy vyšetřování případu poznamená navždy. (Magic Box)

(více)

Recenze (112)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina je úžasná: mix exploatačnej over-the-top SM gay erotiky uvedenej do totálneho absurdna, krvavých strašidelných vrážd a až komického homofóbneho "podtónu". To všetky vytvára unikátnu špinavú znepokojivú atmosféru. Postupom času, ako viac a viac vidieť ruku strihača (40 minút skončilo na dlážke) a chaotický scenár, film upadne do pomerne fádnej rutiny. Fádnej ako nevýrazný Al Pacino. Škoda. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z dnešného pohľadu neviem, aký a či vôbec nejaký humbuk tento film spôsobil po vlne rôznych (s)exploitation filmov sedemdesiatych rokov, ale je jasné, že v takejto forme by už dnes vzniknúť nemohol. Každopádne si Friedkin a aj Pacino (a všetci herci) zaslúžia veľkú poklonu za odvahu. V jadre ide rovnakou mierou ako o kriminálku, tak o psychologickú drámu zameranú na hlavného vyšetrovateľa pôsobiaceho v utajení. A v oboch žánroch je Cruising uveriteľný a napínavý. Samozrejme za presvedčivý výsledok môže aj skvelý Pacinov výkon, s menej kvalitným tvorivým ansámblom mohla táto látka skončiť ako kvázi šokujúci nepodarok. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Až doposud bylo rozhodně lepší, nečíst si předem obsah filmu, aby si člověk nedejbože něco nevyspoileroval. V tomto případě jsem na to ovšem krutě dojel. Dobrých 40 % stopáže nás režisér nutí sledovat odporné záběry, kterak se po sobě plazí a různě se olizují odporně nechutní a zpocení buzeranti. Je to opravdu vrchol hnusu. Během sledování jsem musel snímek několikrát zapauzovat a vyzvracet se vedle pohovky. Moc mě neoslovil děj, který mi přišel šíleně stereotypní a vzhledem k faktu, že zde hrál každý buzeranta i poněkud těžce stravitelný. Za zmínku stojí snad jen Al Pacino, který byl pro každého diváka zřejmě jediným možným lákadlem. Tohle rozhodně nebyl příjemný zážitek. [35 %] ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Mrazivý, nechutný a vzhledem k tématu dost kontroverzní film, který byl výzvou pro Pacina a je výzvou pro diváka. Sonda do homosexuálního podsvětí v podobě nepříliš originální kriminálky, kterých jsou tucty, avšak formální stránka představuje toto dílo v daleko lepším světle, než se může zdát. Neonové záblesky spolu s velmi temnými exteriéry dodávají filmu neobyčejně tísnivou atmosféru a působivý hororový nádech, což bych (co se týče kvality) porovnal snad jedině s tímto kouskem. Divák má rovněž možnost sledovat měnící se charakter hlavní postavy (Al samozřejmě ohromující). Závěr ač není nejjasnější, má své opodstatnění...řekl bych. Pěkně teplý, ale zajímavý snímek.75% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Skrze tvůrčí postoj k tématu a rovněž nezvyklou postavu odhodlaného detektiva, který se při honu na vraha neváhá podřídit intimním stykům včetně náhlé změny sexuální orientace, se jedná o poměrně unikátní kontroverzní kriminálku. Za takový film by režiséra v dnešní době zřejmě teprve čekala silná nařčení ze strany veřejnosti za hanobení (jakýchkoliv) menšin... Samotného mě vzhledem k roku vzniku tak otevřený americký snímek do jisté míry šokoval, ale velmi zajímavý zážitek plný napětí nemohu popřít. William Friedkin vytvořil opět jednou nekompromisní policejní thriller s parádní temnou atmosférou různých zákoutí nočního velkoměsta a zároveň realistickým pojetím, které vás naplno vtáhne do dění včetně exkurse do gay komunity provádějící zvrhlé orgie. Nenadchlo mě to zdaleka tolik jako režisérova slavná Francouzská spojka a Al Pacino mě svým výkonem v roli drsného policisty určitě více zaujal v Lumetově Serpicovi, ale jinak pokud nemáte vyloženě problém s vykřeslením homosexuálů v ryze negativním duchu (což bude asi hlavní důvod, proč se film ocitl v modrých číslech), nebál bych se tento snímek i doporučit. Jedná se vlastně o jeden z takových dozvuků (ale pořád funkčních a poctivých dozvuků) amerických old-schoolových kriminálek 70. let. 75% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Al Pacino po legendárním "Serpicovi" opět jako neúnavný detektiv v přestrojení, tentokrát v nepříliš příjemném prostředí homosexuálů. Nijak výrazná detektivka ale Friedkin dokáže navodit temnou, depresivní atmosféru, jako málokdo. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na lovu je hodně zvláštní film. Od Friedkina jsem už předtím viděl o deset let starší snímek Kluci z party, který mě zrovna také nijak neohromil, či nenadchnul. Na jedné straně je zde pěkně a autenticky vybudovaná atmosféra jakéhosi "podsvětí" gay-klubů, na druhé straně jsou zde však přítomna mnohá hluchá místa a (alespoň pro mě) WTF konec (ten úplný závěr jsem vážně plně nepochopil). Rozhodně nechci tento film házet mezi nějaké braky, ale zase tu na něj nebudu pěti kdejaké ódy. Zkrátka na svou (vlastně někde i na dnešní) dobu hodně odvážný film, ve kterém se plusy a mínusy navzájem vyvažují tak, že to působí naprosto průměrným dojmem. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5 Mám veľmi rád tú temnú atmosféru old - school kriminálok z temných 80 rokov a Friedkin je ten správny cvok, ktorý ju vie preniesť na plátno. Vidieť Ala Pacina po jeho najlepšom období v podobnej roli je malým zázrakom, ale o to lepším a vierohodnejším spestrením. Celým snímkom sa linie temnota, napätie, neistota, občasne krížená s homosexuálnymi tanečkami z baru - fakt podarená kombinácia:) Záver filmu len znásobuje celkový znepokojivý dojem. Na jedno pozretie skvelé, v kariére "bájneho" Ala a Friedkina len ďalšia tehla do steny. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ponor medzi lačné pohľady, vybíjané kožené doplnky a nočné trenice amerických gay clubov pôsobil presvedčivo. Ale inak je to zdĺhavé ako romantický román pre fanúšikov porna. V podstate obyčajná detektívka. Náhľad do psychiky hlavného hrdinu je skromný, aj keď možno je dobré, že nad ním neprestáva visieť otáznik. Pre mňa však príliš konzervatívne podaná kontroverzná látka. V dobe vzniku film možno spôsobil haló, no teraz už asi len málokoho rozhodia scény z prostredia homosexuálov na love, aj keď ich je tam požehnane. S ich pribúdajúcim množstvom pôsobia naopak všednejšie a nech sa na mňa fanúšikovia korektnosti nehnevajú, ale pre hetero divákov aj trochu otravne. Chápem, že sa jednalo o "miesto činu", lenže viac nápaditosti by mu neuškodilo. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Užila jsem si krásy denního NY i temných stínů nočního NY. Zápletka už nebyla tak zajímavá, toho jednostranného testosteronu bylo na mě příliš. Těšila jsem se na hrátky Alových očí, kterými se umí vžít do složité role v rozporu se svým naturelem. Jako bonus mě potěšil jeho úchvatný tanec v baru. :-) Nedivím se po tom všem otázce: "Who am I?" ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Poměrně drsný a svou dobu jistě odvážný psycho-thriller, ve kterém jde Al Pacino v roli tajného policisty po sadistickém vrahovi homosexuálů. Prostředí gay klubů bylo vykresleno opravdu realisticky, ačkoliv jsem z toho měl pocit, že to bylo trochu tendeční. Trošku mě zklamal konec, který byl takový všleijaký, anebo jsem ho plně nepochopil. 80% ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Prvoplánový žánrový pokus, ktorý úchylne parazituje na "modernosti" témy a v až voyeristickej doslovnosti divákovi neponúka vysvetlenie a ani neobjasňuje jediný motív. V smrade kožených outfitov, make-upu a SM praktík je nechutný a samoúčelný. God save Al Pacino. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě trošilililinku zastaralý.Už tenkrát excelující Al Pacino.Poněkud úchylné,ale jeden z nejlepších filmů Williama Friedkina. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu stylově hypnotické a odtažité zároveň (William Friedkin neměl nikdy velké skrupule co se týče zobrazení sexuality a různých deviací), nicméně se nemůžu zbavit dojmu, že Brian De Palma by byl schopný z toho vyždímat ještě vygradovanější gay thrillerovou jízdu. ()

Suzie05 

všechny recenze uživatele

V takovém filmu se jasně pozná kvalita herce. Kdyby toho týpka nehál Al Pacino, tak by to určitě nebylo ani zdaleka tak dobré. Modrej šátek v levý kapse znamená, že ho chceš vykouřit. V pravý, že kouříš. Zelený v levý kapse, že si pasák. V pravý, že za to platíš. Žlutý v levý kapse, že máš volnej pokoj. V pravý, že žádnej nemáš. Červený... Na co je sakra ten červený? ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nevýrazný příběh, a (nikdy bych ani ve snu nečekal, že tohle řeknu) nevýrazný Pacino (a to jak jeho postava, tak i herecký výkon). Děj, docela nuda, tempo velice pomalé a docela dost mě to uspávalo. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ODKIAĽ SI?" ,,Z MARSU." ,,ÚŽASNÉ, S MARŤANOM SOM TO EŠTE NEROBIL." __ ,,Na love" sa do mojej pozornosti dostalo potom, ako som sa o ňom dozvedel v rámci Friedkinovho profilu ,,Najlepší režiséri Hollywoodu", kde bol hodnotený ako jeden z jeho najlepších počinov, keď po neoprávnenom neúspechu ,,Mzdy strachu" išiel kopať druhú ligu. Dávam mu priemerné hodnotenie, no nejde o zlý film a určite vo viacerých aspektoch vytŕča nad iné, mnou rovnako ohodnotené snímky. Chýba mu však výraznejšia prepracovanosť, ktorú jej skúsený (žeby vyzretý?) režisér mohol vtisnúť. Jadro tohto problému tkvie - ako inak - v scenári, ktorému miestami chýba väčšia viacpohľadovosť, podrobnejšie rozpracovanie a prípadne tiež rozuzlenie celého príbehu v trocha nejednoznačnom závere, ktorého výklad akoby ostal na divákovi. Nepopierateľne je film na začiatok 80. rokov smelo nakrútený, Friedkin sa nebojí kadečo háklivé alebo obscénne ukázať, no zároveň som badal, že by viaceré pasáže išli nakrútiť ešte lepšie a nielen tie v bare (napr. šikanovaný výsluch). Zaujímavá je tiež analógia gay komunity s čisto mužským policajným oddelením, kde sa s homosexuálmi nijako nepárajú. Al Pacino ma okrem svojho hereckého prejavu zaujal najmä prekvapujúcou fyzignómiou s mladým Stallonem, ktorej som si všimol, keď sa v závere oholený na seba pozeral do zrkadlo, čo je ostatne badateľné aj na tunajších plagátoch. Hong-Kongskú verziu netúžim vidieť, ak sa však ktosi podujal na kvalitný, hoci kontroverzie vyvolávajúci remake, to by bolo iné. (755. hodnotenie, 81. komentár k filmu) ()

Reklama

Reklama