Reklama

Reklama

Vikingové - Série 1

(série)
Irsko / Kanada, 2013, 6 h 45 min (Minutáž: 44–47 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

John S. Bartley

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgård, Gabriel Byrne, John Kavanagh, David Pearse, Nathan O'Toole, Ruby O'Leary (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Aby si získal přízeň svého lidu a sebral Jarlu Haraldsonovi moc, vypravuje se ambiciózní válečník Ragnar Lothbrok na nebezpečnou misi. (Netflix)

Recenze (60)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další seriál, kde mi unikly už dvě epizody z další série a já tedy hodnotím opožděně. Inu, nevadí. Vikingy jsem začal sledovat náhodně, prostě běželi od začátku v televizi, tak jsem jim dal šanci. A kupodivu, on je to zajímavý a chytlavý seriál. Nehraje na hrdiny a protivníky. Sami seveřané v čele s Ragnarem jsou ti, kteří nejednají hrdinsky - prostě hledají nová území (respektive spíše poklady a cennosti) na západě, plení, zabíjí, znásilňují, ale přitom mají svou vlastní kulturu, víru a vše s tím spojené. Jsou to jak barbaři, tak i běžní lidé oné doby s taktéž běžnými problémy. Hlavní postavy jsou dostatečně výrazné a charismatické. Ať už vezmeme v potaz Ragnara (který by jen nemusel mít neustálý úsměv na tváři a tudíž omezené grimasy), jeho dost komplikovaného bratra Rola, fanatického Flokiho, či uneseného kněze, který prochází charakterovou (a náboženskou) proměnou. Všichni tito a ostatní nezmínění mi jen během těch pár dílů přirostli i přes svou krutou (a občas bezcitnou) podstatu k srdci. Děj první série je ze začátku dost jednoduchý, ale baví, nenudí ani chvilku. A s tím, jak pak přechází s vervou do druhé série... no, to si nechám až na zhodnocení jí. Mohu prozradit, že jsem v tuto chvíli nadšen. Prozatím jednoznačný seriálový favorit, ke kterému o nedělích velice rád usednu a napjatě budu očekávat, co dalšího „hrdiny“ na jejich cestě životem čeká. 85% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to žádné GOT, ale je to z jeho ranku a už bylo na čase se vrátit do historického prostředí, které je tak podmanivé a nekompromisní. Na základě skutečně doložených postav se podařilo tvůrcům dávného fenoménu s krátkým dozněním jménem Tudorovci vytvořit další působivý akcemi, intrikami a pozoruhodnými postavami protkaný seriál, kterému dám šanci i pro další série, na které mě mírně intenzivní rozjezd prvních 9 dílů jedině nakopl. 9/10! ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je celkově tak na tři. 87 % se mi ve světle jiných, obsahově i režijně daleko pečlivějších seriálů, jeví jako docela dost nadhodnocených. Fakt hodně mě ale baví Travis Fimmel. To Ragnarovo psychopatické samolibé xichtění a využívání zastrašovacích technik nepředvídatelným způsobem, kdy prostě nevíš, jestli se směje tvýmu vtipu a nebo se ti chystá podříznout hrdlo, to táhne hodně nahoru. Parádní charakter, skvěle zahraný. Výprava je příjemně zemitá, soundtrack mi přijde slabší. Dost tomu chybí výraznější motivy, takový Bear McCreary by se tu kreativně vyřádil jistě daleko více. Na můj vkus se tam i dost skáče v čase a působí to trochu nekonzistentně. Jednoduše, kvalitou režie to na oceňované dobové kousky od HBO či Starz nemá. A nejlepší díl? Rozhodně osmý. Sice se jedná o jediný výraznější filler v celé první sérii, ale je vidět, že uživatelé neumí příliš ocenit artovější filmařinu a hravější režii. Mně naopak tahle epizoda přinesla prozatím nejsilnější zážitek a teprve tady si mě Vikingové konečně naplno zaháčkovali. Jsem zvědavý, co přinesou dále. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To dobré ze Hry o Trůny se mixuje se směsí dvou odlišných světů, kultur a náboženství. Nemá to tak impozantní vizuál jako GOT, ani tak rafinované postavy (tedy alespoň prozatím), ale je to více upřímné, či snad barbarské a primitivní, chtete-li a v tom je to kouzlo. Zatím až na nějaká menší zaváhání působivý rozjezd. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál si mě podmanil. Příběh neustrne na místě a vyhýbá se odbočkám, které by se ukázaly jako zbytečné, krásným příkladem je epizoda Sacrifice. Každý díl tedy přinese značný posun. Postavy už jsou hotové a zásadní posun u nich nenastane, o to zajímavější ale jsou stále budované a zkoušené vztahy mezi nimi. Souboje i bitvy jsou dostatečně syrové i na současné televizní poměry a historické zasazení je zase neokoukané. (Netflix) ()

Galerie (254)

Zajímavosti (7)

  • Nájezd vikingů na klášter na ostrově Lindisfarne vychází ze skutečných událostí. Odehrál se v roce 793 n. l. a jakožto první historicky doložený započal slavnou éru vikinského drancování Evropy. (Barghest)
  • Při návratu do domovského přístavu vikingů je přehozen přes palubu mrtvý zajatý mnich, který je spoutaný provazy na rukou. Následně při jeho klesání přes palubu jsou však jeho ruce rozvázané. (dandislav1991)
  • Chrám v Uppsale skutečně existoval. Nacházel se však na rovinatém území, nikoli v horách, jak předkládá seriál. (Hem.m)

Reklama

Reklama